Haberi Sesli Oku

Mustafa Çokay

Mustafa Çokay

Kazakistan’ın Akmescid (günümüzde Kızılorda) şehrinde dünyaya geldi. Bölgede yaygın olan Şokay soyadı Çokay, Tchokaieff ve Chokaev gibi çeşitli şekillerde yazılmaktadır. Babası Kazaklar’ın Kıpçak boyundan Şaştı aşireti beyi Şokay, annesi Bahtlı Hanım’dır. İlköğrenimini Kızılorda’da tamamladı. Taşkent’teki Rus Gimnazyumu’ndan mezun oldu (1910). Çocukluğunda idarecilerin haksız uygulamalarına mâruz kalan babasının ve yakınlarının çektiği sıkıntıları gördü. Kanunsuz davranışlara karşı hukuk mücadelesi verme amacıyla Petersburg Üniversitesi’nde hukuk bölümüne girdi. Zekâsı ve öğrenmeye olan isteğiyle ünlü dil bilgini F. W. Radloff’un dikkatini çekti. Ancak dil alanında çalışmak istemedi.

Öğrencilik yıllarında siyasî faaliyetlere katıldı. I. Dünya Savaşı’nda Türkistanlı gençleri askere almak isteyen çar hükümetine karşı başlayan ve binlerce insanın ölümüne yol açan isyanın soruşturulması ve meselenin dumaya (parlamento) taşınmasında önemli rol oynadı. 1916 Kasımında Rusya Devlet Duması Müslüman Fraksiyonu Bürosu’na Türkistan temsilcisi seçildi. 1917 Şubat İhtilâli ile çarlık yönetimi devrilince Türkistan’da yeni siyasî yönetimin şekillendirilmesinde aktif rol almak istedi. Petersburg’dan ayrılıp Orenburg’da Kazak Kurultayı’na (Nisan 1917) ve Taşkent’te Türkistan Müslümanları Kurultayı’na iştirak etti. Burada oluşturulan millî merkezin başkanlığına seçildi.

1917 Ekim İhtilâli ile Bolşevikler’in güçlenmesi Türkistan müslümanlarının Taşkent’teki siyasî faaliyetlerini sona erdirince Hokand’da Orta Asya Türk tarihinde ilk modern devlet yapılanması olan Türkistan Muhtariyeti ilân edildi (27 Kasım 1917). Kurulan hükümette Mustafa Şokay önce dışişleri bakanı, ardından başbakan olarak görev aldı. Düzenli ordu teşkili yolunda, eğitim ve ekonomik alanlarda kanunlar çıkarıldı, önemli adımlar atıldı. Ancak Bolşevik kuvvetleri iki ay sonra Türkistan Muhtariyeti’ni dağıttı (31 Ocak 1918). Hakkında ölüm emri çıkartılan Şokay, Taşkent’e kaçarak bir süre gizlendi, Rus asıllı Mariya Yakovlevna ile evlendi. Taşkent’ten Orenburg’a geçerek A. Bökeyhanov, A. Baytursunov ve M. Duvlatov gibi Kazak Alaş Millî Hareketi’nin liderleri ve Başkırtlar’ın lideri Zeki Velidi ile (Togan) toplantılar yaptı. Burada Doğu Rusya Muhtar Müslüman Ülkeler Federasyonu kurulması kararlaştırıldı (Eylül 1918). Bu federasyonun temsilcisi sıfatıyla Rusya demokratlarının Ufa toplantısına katıldı. Yekaterinburg’da Rusya Kurucu Meclis Temsilcileri Komitesi başkan yardımcılığına seçildi (Ekim 1918). Amiral Kolçak’a bağlı kuvvetlerce 200 kadar Rusya demokratıyla birlikte tutuklandı. Kurşuna dizilmek üzere trene bindirilmişken Çelyabinsk’te Tatarlar ile işçileri ayaklandırarak kurtuldular (Kasım 1918).

Orenburg, Mangışlak, Bakü ve Tiflis’te Bolşevik yönetimine karşı siyasî faaliyetlerini yılmadan devam ettiren Şokay, bu şehirlerin birer birer Bolşevik kuvvetlerinin eline geçmesinden sonra Rusya’yı terkedip İstanbul’a gitti (Mart 1921). Birkaç ay kaldığı işgal altındaki İstanbul’da faaliyet yapma imkânı bulamayınca eşiyle birlikte Paris’e geçti. Rus demokratlarının liderleri A. Kerensky ve P. Milyukov ile birlikte demokratik bir Rusya’nın kurulması için çalıştı. İki liderin Paris’te yayımladıkları Dni ve Poslednia Novosti gazetelerine makaleler yazdı. Şokay’a göre demokratik Rusya’da önce Türkistan halkları özerk bir yönetime sahip olacak, ardından daha geniş millî demokratik haklar için mücadele verilecekti. Ancak Sovyet Rusya’nın, politikasında Rus millî çıkarlarını ön plana almaya başlaması, Avrupa’daki mülteci Rus demokratlarının muhalefeti yumuşatmasına ve Türkistan halklarının demokratik haklarını göz ardı etmesine sebep oldu (1925). Bu durum Şokay’ın Rus demokratlarıyla yollarını ayırmasına yol açtı ve Türkistan’ın Sovyet Rusya’dan bağımsızlığını savunmaya başladı. Prométhée Birliği ile Sovyet Rusya’ya mahkûm milletlerin Avrupa’daki temsilcileriyle güç birliği yaptı. Türkistan Millî Birliği teşkilâtı ile Avrupa ve Türkiye’deki Türkistanlılar’ı bir çatı altında toplamayı amaçladı. II. Dünya Savaşı’nın çıkması üzerine siyasî çalışmalarını durdurdu. Haziran 1941’de Sovyetler Birliği’ne savaş ilân eden Alman Nazi hükümetince Paris’ten Berlin’e getirildi. Doğu Bakanlığı onu, Sovyet ordusunda savaşırken esir düşen Türk kökenli askerlerle ilgili komisyonların başkanlığına tayin etti. Esir kamplarındaki Türkistanlılar’ı tesbit eden ve sorunlarını ortaya koyan çalışmalar yaptı. Bu görevi sırasında Naziler’in Türkistan’a bağımsızlık vermeyi düşünmediklerini anlayınca Doğu Bakanlığı’nın esir Türkistanlılar’dan oluşturmayı düşündüğü Türkistan lejyonerlerine başkumandanlık etmeyi reddetti. Paris’e dönmek için geldiği Berlin’de âniden hastalanarak öldü (27 Aralık 1941). Alman makamları tifüsten öldüğünü söylerken yakınları zehirlendiğini ileri sürmüştür. Mezarı Berlin Türk Şehitliği’ndedir.

Öğrencilik yıllarından itibaren Türkçülük ve Cedîdcilik akımlarını benimseyen Mustafa Şokay’ın siyasî fikirlerinin oluşmasında Kazak Alaş Millî Hareketi’nin lideri A. Bökeyhanov’un büyük etkisi olmuştur. Yurdunun bağımsızlığa ve millî bir yönetime kavuşması ideali yanında bulunduğu coğrafya sebebiyle Türkistan halklarının siyasî birlik oluşturmalarının gerekliliğini savundu. Ona göre bütün Türk dünyası için böyle bir birlikten bahsedilemez, ancak Türk dünyasının kültürel birliğinin oluşturulması şarttır. Fikirleri, Paris’te 1929-1939 yılları arasında 117 sayı yayımladığı Yaş Türkistan dergisinde genişçe yer almıştır. Dergi Türkistan’ın siyasî, ekonomik, edebî ve kültürel meselelerini tahlil eden yazılarıyla ön plana çıkmıştır. Siyasî mücadelede basının önemine inanan Şokay’ın çeşitli dergilerde çıkmış 700’den fazla makalesi mevcuttur. Bazı gazete ve dergilerin çıkarılmasına da öncülük etmiştir. Taşkent’te Birlik Tuvı (Kazakça) ve Ulug Türkistan (Özbekçe), Tiflis’te Na Rubeja (Rusça) ve Şafak (Türkçe), İstanbul’da Yeni Türkistan, Berlin’de Yaş Türkistan (Çağatayca) dergilerinin yayım hayatına başlamasına önemli katkıları olmuştur. Türkiye’ye özel bir önem verdiğini, “Her dış Türk’ün iki vatanı vardır; birincisi kendi anavatanı, ikincisi Türkiye’dir” cümlesiyle belirtmiştir. Kazakistan’da Sovyet döneminde halk düşmanı ilân edilen ve eserleri yasaklanan Şokay bağımsızlık döneminin en önemli tarihî şahsiyetlerinden biri olarak görülmektedir.

Eserleri. 1. Chez les soviets en Asie centrale (Paris 1928). Türkistan’daki Sovyet yönetiminin halkın iradesinin dışında oluştuğunu Sovyet kaynaklarından deliller getirerek etkili biçimde savunmak amacıyla kaleme alınan kitap sonradan genişletilerek Turkestan Pod Vlastyu Sovetov adıyla Rusça yayımlanmıştır (Berlin 1935).

2. 1917 Yılı Hatıra Parçaları. 1917 Şubat İhtilâli ile Türkistan muhtariyetinin ilânına kadar olan dönemdeki hâtıralarını kapsar (Berlin 1937). Ölümünden sonra eşi tarafından hazırlanan (1958) ortak hâtıraları da neşredilmiştir (Eşinin Ağzından Mustafa Çokayoğlu, İstanbul 1972; 2. bs., Mustafa Çokay’ın Hatıraları, İstanbul 2000).

BİBLİYOGRAFYA

Mustafa Çokay(ev), Otrıvki iz Vospominaniy o 1917 g. (haz. S. M. İshakov), Tokyo-Moskva 2001.

Türkistan Milli Hareketi ve Mustafa Çokay: Merhumun 60. Doğum Yılı Münasebetiyle (haz. Abdulvahap Oktay), İstanbul 1950.

Yaş Turkestan: Molodoy Turkestan (haz. Mariya Çokay), Paris 1949-50.

G. Alexander Park, Bolshevism in Turkestan 1917-1927, New York 1957.

Zeki Velidi Togan, Hâtıralar, İstanbul 1969, tür.yer.

M. Y. Çokayoğlu, Eşinin Ağzından Mustafa Çokayoğlu, İstanbul 1972.

Mambet Koygeldiyev, Tutas Türkistan İydeyasi Cane Mustafa Şokayulı, Almatı 1997.

Mustafa Şokay Tandamalı (der. A. Nüsiphanov – M. Koygeldiyev), Almatı 1998, I-II.

İz İstorii Rossiyskoy Emigratsii Pis’ma A.-Z. Validova i M. Çokaeva: 1924-1932 (haz. S. M. İshakova), Moskva 1999.

Darhan Hıdıraliyev, Mustafa Çokay: Hayatı, Faaliyetleri ve Fikirleri, Ankara 2001.

Abdulvahap Kara, Türkistan Ateşi: Mustafa Çokay’ın Hayatı ve Mücadelesi, İstanbul 2002.

Veli Han Kayum, “Recollection of the Last Years of Mustafa Chokai”, Millij Türkistan, sy. 70-71B, Düsseldorf 1951, s. 21-23.

Abdulvahap Oktay, “Mustafa Çokay’ın Arşiv ve Kitapları”, Türkistan, sy. 6, İstanbul 1953, s. 22-24.

Ali Kantemir, “Mustafa Bey Çokay Hakkındaki Hatıratım”, Millij Türkistan, sy. 99 A (1963), s. 23-26.

Edward J. Lazzerini, “The Archive of Mustafa Chokay Bey: An Inventory”, Cahiers du monde russe et soviétique, XXI/2, Paris 1980, s. 235-239.

 



Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Başkan Sekmen’in“Kehribar” sevinci…

Erzurum Büyükşehir'e bir ödül de Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) den…

ÖZELLİKLE MESLEK LİSELERİNİN TERCİH EDİLMESİ İÇİN İŞ GARANTİLİ BÖLÜMLER TEŞVİK EDİLEREK ÖĞRENCİ VE VELİLER BU ALANLARA YÖNLENDİRELECEK

U-15 YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ PLAY-OFF ZAMANI

Duanın gücüne inanın! Yeter ki samimi olarak istemesini bilelim…

Karakoca: Ellerimiz Semaya “huzur” için kalksın…

Taş ambarlar hakkında kamuoyunda yapılan spekülasyonlar

Sekmen’in başka işi yok çatı yakmaya çıkacak öyle mi?

Küçükoğlu: Sevdamız Erzurum…

TARİHİN KALBİ TAŞAMBARLAR’DA ATACAK

Muşlu öğrencilerin özel projesine MSB daveti

Öğrencilere dijital eğitim desteği

Merkez Bankası faiz indiriminin nedenlerini açıkladı

YÖKDİL başvuruları başladı

Mutfak sanatlarındaki ustalıklar yarışacak

KPSS yerleştirme sonuçları açıklandı

Milletlerarası okullarda Eylül'de 'Türkçe' dersi başlıyor

MEB Ortaöğretim Genel Müdür Yardımcısı Özdemir Bursa'da eğitim kurumlarını ziyaret etti

KPSS-2024/2 sonuçları açıklandı

YÖKDİL/1 sınavı için başvurular başladı

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Gazze'de bir gazeteci daha katledildi

Meteorolojiden yağışlı hava uyarısı

Kur'an-ı Kerim'e saygısızlık yapan şahıs tutuklandı

BMGK, Gazze gündemiyle acil toplandı

Kenya'da devasa bir uzay enkazı düştü

Hawaii'deki Kilauea Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Almanya'da Mekke’nin fethi programı düzenlendi

Sobadan sızan gazdan 5 kişi zehirlendi

Sırbistan, Çin’den hava savunma sistemi satın alıyor

Meksika'dan ABD sınırına yeni göçmen hareketliliği

Çin'de gizemli virüs alarmı

BMGK'nin yeni geçici üyeleri göreve başladı

Gazze'de can kaybı 45 bin 658'e yükseldi

Hindistan ile Çin arasında "sınır ihlali" gerginliği

DSİ yatırımları toplantısında Vali Varol’dan spontane katılım açıklaması - Videolu Haber

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Filistin'e destek yürüyüşü düzenlendi

““Gazze’nin göstermiş olduğu mücadele basit bir mücadele değildir””

İHO EBRAR'dan Karakoçan'da yardım çalışması

Adıyaman’da yapımı devam eden barajlar ve sulama projeleri masaya yatırıldı - Videolu Haber

ANFİDAP: Kemal Adwan Hastanesi'ne yapılan saldırı, insanlık onurunu bir kez daha ayaklar altına almıştır

Mardin’de kendilerini başsavcı olarak tanıtıp dolandırıcılık yapan 2 kişi tutuklandı

KKTC Merkez Bankası faiz oranlarını düşürdü

Edirne'de yolcu otobüsünde 177 sikke ele geçirildi

ABD'de uçak çatıya çarptı: 2 ölü, 15 yaralı

Midibüs ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 10 yaralı

Yeşilyurt Belediye Meclisi 2025 yılının ilk toplantısını yaptı

Mudanya esnafının efsane merhum başkanını adı Güzelyalı Pazaryeri'nde yaşatılacak

İzmir Adliyesi şehitleri Fetih Sekin ve Musa Can anıldı

2,3 milyar TL'lik tarımsal destekler hesaplarda

Yükleniyor