Bugün, 10 Mart 2026 Salı
  • BIST 100

    15932,80%2,12
  • DOLAR

    44,04% 0,03
  • EURO

    51,40% 0,20
  • GRAM ALTIN

    7342,26% 0,92
  • Ç. ALTIN

    11860,00% 0,91

Ne siyasiler ne yerel yönetimler çare bulamıyor: Engellilerin sorunları katlanarak devam ediyor

Yılın belli günlerinde hatırlanan ancak toplumsal hayatta her gün farklı sorunlarla karşılaşmaya devam eden engelli bireyler, ne yerel yönetimlerin ne de siyasilerin dertlerine derman olamadığından şikâyetçi.

GENEL 2.12.2025 15:11:11 0
Ne siyasiler ne yerel yönetimler çare bulamıyor: Engellilerin sorunları katlanarak devam ediyor

Engelli bakım aylıklarından ortez-protej desteğine, araç alımından ulaşım sorunlarına birçok alanda sıkıntı çekmeye devam eden engelli bireyler, sorunlarına çözüm bulmak için sürekli olarak seslerini yetkili mercilere ulaştırmaya gayret etmelerine rağmen yaşadıkları problemlerin her geçen gün daha da arttığını belirtiyor.

Engellilerin yaşadığı sorunların çözüme kavuşturulması adına birçok defa İLKHA aracılığıyla hem yerel yönetimlere hem de hükümet yetkililerine çağrı yağan Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, yıllardır devam eden sorunlara karşı siyasilerden yalnızca anlayış beklediklerini ifade etti.

Engelli camiasının günümüzde devam eden sorunlarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Çatalbaş, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişi engelli olarak hayatını sürdürdüğünü, bununla birlikte evde engellilere bakmak zorunda kalan yüzbinlerce insanın olduğunu hatırlattı.

Toplumsal hayatta çevresel faktörler nedeniyle yaşadıkları sorunların yanı sıra, aldıkları engelli maaşının yetersiz olması nedeniyle ortopedik engellilerin ortez-protez alımlarında sorun yaşadığını kaydeden Çatalbaş, seçim süreçlerinde verilen vaatlerin yerine getirilmediğini söyledi.

Geçmiş yıllara göre vatandaşlarda engelli bireylere karşı belli bir farkındalık oluştuğunu ancak istenilen seviyede olmadığını aktaran Çatalbaş, toplumun engelli bireylere karşı daha duyarlı ve bilinçli olabilmesi adına farkındalık çalışmaları yapılması, engellilerin yaşadığı sorun ve zorlukların daha fazla basında yer alması gerektiğini vurguladı.

"Siyasilerden ve yöneticilerden yalnızca anlayış bekliyoruz"

Dernek olarak eğitim ve kültür alanında yaptıkları çalışmaların yanı sıra engellilerin sorunlarının çözüme kavuşması adına da çalışma yaptıklarını hatırlatan Çatalbaş, "Burada sesimizi duyacak olan tek merci Cumhurbaşkanıdır. Ancak maalesef sesimizi duyuramıyoruz. Seçim öncesi umutlanır gibi olduk. Seçim vaatlerinde engelliler ile ilgili birtakım varsayımlarda bulunuldu ama seçim süreci bitti varsayımlar da unutuldu. Biz hala engelliye bakan engelli yakınlarının sosyal güvenlik çatısı altına alınmasıyla ilgili mücadelemize devam ediyoruz. Bunu her türlü platformda dile getiriyoruz ama bununla ilgili tek bir adım atılmadı. Ortopedik engelli kardeşlerimizin sorunları var. Bunlarla ilgili de herhangi bir düzenleme yok. Ekonomik şartların ağırlaştığını ve ürünlerin yurt dışından geldiğini göz önünde bulundurduğumuzda bu rakamlar daha da yukarı çıkıyor ve vatandaşın artık alacak gücü kalmadı. Bunun yanı sıra eğitimde fırsat eşitliği alanında, işe alımlarda sorunlarımız var. Bazı engel grupları tamamen dezavantajlı grupta yer alıyor. Bunda hafif mental olan kardeşlerimiz, görme engelliler işe alımlarda daha dezavantajlı durumda. Burada da bir fırsat eşitliği olması gerektiğini düşünüyoruz. Bir diğer talebimiz ise devletin ve özel sektörün istihdam rakamlarını biraz daha arttırmasıdır. Engellilere bakanların evde bakım aylıkları, engellilerin aylıklarıyla ilgili sıkıntılar devam ediyor. Bu durumlar engellilerimizin canının yanmasına neden oluyor. Engellilerimiz her şeyini ailesinden tedarik etmek zorunda değildir. Engelliler ailelerin sırtında kambur değildir. Defalarca buna bir çözüm bulunması, engellinin baz alınmasını istedik ama bir ilerleme kaydedemedik. Eve giren kişi başı para kriteri baz alındığından dolayı engellilerimiz de aileleri de mağdur olmuş durumda. Bu konuda siyasi yöneticilerimizden tek kelime ile anlayış bekliyoruz." dedi. (İLKHA)

Yorum Yorum Ekle

Vergi usul kanununa muhalefet suçundan aranan şahıs Gölcük'te yakalandı

Erakçi: Gerektiği sürece ABD ve israile füze operasyonlarımız devam edecek

Doç. Dr. Fırat: Kolorektal kanser en sık görülen kanserler arasında

Gaziantep’te 122 günlük yanık tedavisi tamamlandı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu

İş Adamı Şimay: Diyarbakır'da mobilya üretmek zor

Bakan Çiftçi’den Bahçeli’ye ziyaret

Ayasofya'dan gelen ilahi nağmeler Sakaryalılarla buluştu

Bakü’de Türk Dünyası STK’ları Arasında İş Birliği Artıyor

Başkan Eşki, Makedonya Göçmenlerinin İftar Sofrasına Katıldı

Konya Büyükşehir Sporcuları Çeşitli Branşlarda Zirvede

İzmit Aşevi Kapasitesini 2,5 Kat Artırdı

YÖK Başkanı Özvar: Kaybedecek bir evladımız bile yok, her biriyle ilgilenmemiz lazım

Muğla’da liseler arası "yapay zekâ ve sosyal bilimler" sempozyumu düzenleniyor

Bursa'da TÜBİTAK Bilim Kamplarına İnegöl ev sahipliği yapacak

Antalya'da 4,1 büyüklüğünde deprem

KKTC Semalarındaki F16’lar: Sadece Uçak Değil, Mesaj

MSB: Hudut ve Hava Sahası Güvenliğimiz Kararlılıkla Sağlanıyor

Huawei, Meralco ve SANXING Ningbo, Akıllı Dağıtım Çözümü ve Lighthouse girişimini başlattı

İzmit'in aşevi kapasitesi 2,5 kat arttı

Bursa'da liselilerden “Tarladan Tabağa” iftar sofrası

Bursa’da AFAD liderliğinde çığ arama ve kurtarma tatbikatı

YADEM yaşlılar için bir gün değil her gün sahada

Ara tatil uygulamasına yönelik saha araştırması sonuçları açıklandı

Siyonist rejimin Gazze saldırılarında şehit sayısı 72 bin 134’e yükseldi

Malatya'da 215 umreciye umre eğitimi verildi

Sanayi Üretimi Ocak’ta Hem Yıllık Hem Aylık Düşüş Gösterdi

Şehir Tiyatroları Ramazan’da Başiskele ve İzmit’te Sahnede

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Ara tatil uygulamasıyla ilgili saha araştırmasının sonuçları açıklandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

Çat Belediyesi’nden Kurtuluş Yıldönümünde Anlamlı İftar Programı

Coğrafya kaderdir!

Başkan Sunar’dan Palandökenli Esnaf Kadınlara İftar

Erzurum’da kaçak avcıya suçüstü: 16 çil keklik ele geçirildi

Kuşlar Erzurum'da 10 yıldır aç kalmıyor

ERZURUM U-18 AMATÖR LİGİ'NDE  PLAY-OFF HEYECANI BAŞLIYOR

Kırmızı kartlar bazen yeni ve güçlü bir başlangıcın hırs anahtarı olabiliyor…

AMATÖR KÜMEDE SONA GELİNDİ

SEKMEN'DEN SPORA TAM DESTEK..

Arz TV’de Ramazan Bereketi: Nureddin Gül’den Çarpıcı Erzurum ve Dünya Analizi

Muğla’da liseler arası "yapay zekâ ve sosyal bilimler" sempozyumu düzenleniyor

Bursa'da TÜBİTAK Bilim Kamplarına İnegöl ev sahipliği yapacak

Bursa'da liselilerden “Tarladan Tabağa” iftar sofrası

Bursa’da AFAD liderliğinde çığ arama ve kurtarma tatbikatı

Ara tatil uygulamasına yönelik saha araştırması sonuçları açıklandı

Ara tatil uygulamasıyla ilgili saha araştırmasının sonuçları açıklandı

Kocaeli'de Deprem Haftası’nda 2 bin 700 kişiye afet bilinci

YKS geç başvuru süreci başladı

DUS ve STS Diş Hekimliği sınavları için başvurular başladı

Başkan Bozbey, Miniklerin Sınıfında

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14

YAZARLAR