Haberi Sesli Oku

Nevruz – birlik bayramı

Nevruz – birlik bayramı

«Nevruz, yenilenme ve canlanmanın sembolüdür. Bu nedenle, öz bayramımızın içeriğini zenginleştirerek onu olabildiğince özel kılmalı ve yenilikçi bir şekilde kutlamalıyız. Bu adımın toplumu birleştirerek ulusal kimliğimizi güçlendirmeye ve ülke birliğini pekiştirmeye katkı sağlayacağına inanıyorum» Kassym-Jomart Tokayev

Cumhurbaşkanımızın böyle bir görüşü öne sürmesinin sebebi, Nevruz Bayramı’nın köklerinin çok derin olmasıdır. Tarihimizde Nevruz Bayramı'nın kutlanması 8-9 gün sürermiş ve halk bunu «Nevruzname» olarak adlandırmış. Bu konuda tarihî kaynaklar büyük filozoflarımız ve yazarlarımız Mahmud Kaşgari, Məşhur Jüsip Köpeyulı, Abay Kunanbayulı, Muhtar Auezov ve diğerlerinin eserlerinde yazılmıştır.

Devlet başkanının bilge görüşü, ülkemizin huzur ve birliğini koruyarak, iş birliğimizi güçlendirmeyi ve Nevruz Bayramı'nı ulusal düzeyde kutlamayı amaçlamaktadır. Yeni formatta düzenlenen Nevruzname on günü, geçen yıldan beri 14-23 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir. Yeni gelenekle kutlanan bu milli bayramımız, gençlerimiz ve büyüyen nesil için büyük bir eğitsel ve kültürel öneme sahiptir. Kazakistan'ın El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi  Uluslararası İlişkiler Fakültesinde Nevruz Bayramı kutlanmaktadır.
14 Mart – «Kavuşma Günü»  («Körisu Günü») - Bayramı ile başladı. Bu gelenek, ülkemizin batı bölgelerinde korunmuştur. İlkbaharda, güneş sıcak ve nazik hale geldiğinde, insanlar kışlaklardan doğdukları aule geri dönerlerdi: zorlu ve sert bir kışın ardından sevdikleriyle buluşmak elbette gerçek bir bayramdı. Bu nedenle, Kazakların geleneksel yaşam tarzında Sarılma Günü olarak yer edinmiştir. Bu yüzden, tüm akrabaları ziyaret etmek, arkadaşlarda misafir olmak ve yaşlı neslin temsilcilerinden kutsama almak gelenek haline gelmişti. İnsanlar sofralar kurar, birbirlerine refah ve uzun ömür diler, misafirleri karşılar, kış boyunca yaşanan olayları ve haberleri paylaşır, ayrıca ilk sıcak bahar güneşinin tadını birlikte çıkarmak için bir araya gelirlerdi. Nevruz Bayramı, öğrenci yurdunda kutlandı ve iftar yemeği verildi.

15 Mart – «Hayırseverlik Günü». Üniversite tarafından düzenlenen çevre temizliği etkinliğine öğrenciler ve öğretim üyeleri katılarak temizlik çalışmaları gerçekleştirdi.

16 Mart – «Kültür ve Milli Gelenekler Günü». Bu gün, kültürümüzü, sanatımızı ve milli değerlerimizi tanıtmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Örneğin, «Baursak Partisi»  etkinliği yapılarak kazak milli yemekleri hazırlandı ve öğrenciler ile öğretim üyeleri bu lezzetlerin tadına baktı.

17 Mart – «Şanırağ Günü». Bu gün, aile değerlerini yüceltmeye ve erdemli nesiller yetiştiren örnek ailelere adanmış kültürel etkinlikler düzenlenir.

Nevruz, neşe ve sevgi getiren, hayata renk katan, birlik ve iyiliği teşvik eden eşsiz, parlak ve yenilenme bayramıdır. Günümüzde çok önemli bir konu olarak ele alınmaktadır. Nevruz bayramının dünyanın birçok halkının yaşam ve geleneklerinde yer aldığı bilinmektedir.

Kazak halkı için Nevruz, milli değerler bayramıdır. Çünkü bu gün insanlar milli kıyafetlerini giyer, Nevruz köjesi pişirir, bayram sofralarını çeşitli yiyeceklerle donatır, birbirlerine misafirliğe gider, asırlardır süregelen şarkılar söyleyip dombra çalarak bayramı kutlarlar. Ulusun Ulu Günü – Nevruz Bayramı, farklı milletlerin birlik ve beraberliğinin simgesidir.

 

Zhuldyz Sayrambaeva

Uluslararası İlişkiler Fakültesi Dekanı

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi 

Almatı/Kazakistan

 

 

 

 

 

 

 



Haber Editörü

admin admin

admin@kurumsalx.com

Ramazanın bereketi, paylaşmanın sıcaklığı ile buluştu…

Dün “Çanakkale Geçilmez” diyen ecdadımın; bugün tankın altına yatan torunu var!

Kutlu Olsun; tüm dünyaya haykırılarak duyurulan bu mesaja…

UÇAR, AYAKKABI BOYACILARI VE TAMİRCİLERİ İLE İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

"Tarih Bizi Çağırıyor: Çanakkale Ruhu, Cumhuriyet’in Temelidir!"

Arz Tv Erzurum: şehrin gündemini belirlemeye devam ediyor…

DADAŞLAR AMEDSPOR'A ZEHİR OLDU

İl Başkanı Ahmet Eşref Yılmaz’dan İmamoğlu’na çağrı var: Sakın Erzurum’a gelme!

Erzurum’da apartman yangını: 10 kişi hastanelik oldu

Vefat / Taziye

2025 LGS başvuru kılavuzu yayımlandı

Bursa Yıldırımlı minik mucitlerden çifte kupa

 Üniversite adaylarına sınav provası

MABEM öğrencilerinden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitü’ne ziyaret

Bursa Gemlik'te öğrencilere 'çevre' farkındalığı eğitimi

Lise öğrencileri dünya robot yarışmasında birincilik aldı

TEV'in tamamlayıcı bursları ile eğitime destek

'Maarif Modeli Okulları'na yoğun ilgi

TESSEP'ten çocuk iftarı: Hem eğlendiler hem öğrendiler

Mudanya'nın kırsalına 'çocuk akademileri' açılacak

Rengarenk bayram şekerleri tezgahlarda yerini aldı, peki şeker fiyatları nasıl?

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Fransa'daki AKPM Parlamento Başkanları Zirvesi'ne katılacak

Adıyaman’da Yol Çalışmaları ve Trafik Çilesi Vatandaşları Canından Bezdirdi - Videolu Haber

Muğla MITT Moskova Turizm Fuarı’nda

Bursa Gemlik'te şehitler unutulmadı

"Genç Nida Hafızlık" yarışmasında Bursa birinci oldu

Karın ağrısı sandı rahminden 7 kilogramlık tümör çıktı

Başkan Yılmaz Yıldıırım'da şehit aileleri ve gazilerle iftarda buluştu

Bakan Tunç: Gündemde af söz konusu değil

Siirt’te 11 yaşındaki çocuğun parmağı civataya sıkıştı

Mardin’de 18 Mart Çanakkale şehitleri çeşitli etkinliklerle anıldı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı: GUHEM büyük vizyonun eseri

Çanakkale Zaferi, Çayırova’da kutlandı

2025 LGS başvuru kılavuzu yayımlandı

Erdoğan'dan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi mesajı

Potada şampiyonluk yolunda Karatay fırtınası

Bursa İnegöl'de Çanakkale Zaferinin şehitleri 110’uncu yılında anıldı

Kocaeli Gölcük'te şehitler törenlerle anıldı

Manisa Gökeyüp çamurlu sudan kurtuluyor

Ramazanın bereketi, paylaşmanın sıcaklığı ile buluştu…

DİTİB Strazburg gençlik iftarı yoğun katılımla gerçekleşti

Pay Fix, İnnial ve Aypara'nın faaliyetlerine 'Merkez'den durdurma!

Ankara Keçiören'de buz pateni keyfi

İstanbul Mushafı, Sakarya’da sanatseverle buluşuyor

İnsansı 'eş-robot'lar sahibinin her isteğini yerine getiriyor... Yalnızlığa çözüm korkutuyor!

Şanlıurfa'da trafik kazası: 1 yaralı

Bursa'da trafiğe kayıtlı araçların çoğunluğunu otomobiller oluşturuyor

Minik kardeşlerden Gazze'ye anlamlı bağış

TBMM ile TDK arasında işbirliği protokolü imzalandı

En genci 61, en yaşlısı 89 yaşında... Gençlere taş çıkartacaklar

Yükleniyor