Tarih: 07.10.2024 08:58

Nobel Haftası İsveç'te tıp ödüllüsünün açıklanmasıyla başladı

Facebook Twitter Linked-in

Nobel Haftası, İsveç başkentinde fizyoloji veya tıp alanında ödül kazananın isminin açıklanmasıyla açılacak. Önümüzdeki günlerde diğer adaylıkların kazananları da açıklanacak.

Nobel Komitesi 8 Ekim'de Fizik, 9 Ekim'de Kimya, 10 Ekim'de Edebiyat alanında kararını açıklayacak ve 11 Ekim'de dünya Barış Ödülü'nün kazananını öğrenecek. 1968'de İsveç Devlet Bankası tarafından kurulan Ekonomi Bilimleri Nobel Anma Ödülü'nün kazananı 14 Ekim'de açıklanacak.

Geçen yılın kazananları

2023 Nobel Tıp Ödülü Macaristan'dan Katalin Kariko ve ABD'den Drew Weissman'a verildi. Bilim insanları, "2020'nin başlarında başlayan pandemi sırasında COVID-19'a karşı etkili mRNA aşıları geliştirmek için kritik öneme sahip" keşifleri nedeniyle ödüllendirildi. Geliştirilen mRNA modifikasyonu teknolojisi, yalnızca COVID-19'a karşı değil, aynı zamanda diğer bulaşıcı hastalıklara karşı da bir aşı oluşturulmasına olanak tanır. Ayrıca kansere karşı terapötik aşılar oluşturmak için de kullanılabilir.

Nobel Tıp Ödülü

Nobel Tıp Ödülü, 1901'den bu yana 114 kez verildi. 13'ü kadın olmak üzere toplam 227 kişi ödüle layık görüldü.

 

Ödül, Nobel'in ölüm günü olan 10 Aralık'ta verilecek. Tören, ödül sahiplerine çiçeklerle süslenmiş bir sahnede ödülün kurucusunun portresinin bulunduğu altın madalya ve Kral Carl XVI Gustaf'tan bir diploma verilecek olan Stockholm Filarmoni Salonu'nda gerçekleşecek.

Kazananlar ayrıca 11 milyon kron (1,09 milyon dolar) nakit ödül alırlar. Kronanın son yıllarda zayıflaması nedeniyle, ödül yabancı ödül sahipleri için eskiden olduğu kadar büyük değildir. Yirmi yıldan daha kısa bir süre önce, miktar neredeyse 1,3 milyon dolardı, ancak o zamanlar İsveç kronu olarak bir milyon dolar daha azdı. Son yıllarda, miktar birkaç kez bir milyon dolardan daha az oldu ve 2016'da sadece 870.000 dolardı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —