Bugün, 15 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14292,93%0,97
  • DOLAR

    42,70% 0,02
  • EURO

    50,18% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5960,53% 1,00
  • Ç. ALTIN

    9561,51% 0,87

"Normal doğumda anne ile bebek arasındaki duygusal bağ daha hızlı gelişiyor"

Gaziantep Şehir Hastanesi Doğumhane sorumlusu Ebe Zeynep Çelik, gebelikte doğal olanın normal doğum olduğunu ve normal doğumda bebek ile anne arasında daha hızlı bir bağ oluştuğunu kaydetti.

GENEL 25.04.2025 16:33:57 0

Daha önce sezaryan doğum yapılmış olsa dahi bu durumun normal doğum için bir engel olmadığını ve normal doğum yapmanın denenmesi gerektiğini ifade eden ebe Zeynep Çelik, gebelere doğum öncesi ve doğum sonrası hizmet verdiklerini kaydederek, doğum yapacak kadınların konforlu bir süreç geçirmeleri için çalıştıklarını dile getirdi.

"Doğum süresinde destek oluyor ve doğum bakımlarını veriyoruz"

Çelik normal doğumun önemine değinerek, "Bölgemizde TDL odalarıyla beraber gebelerimize hizmet veren bir merkezimiz var. Hastanemizde gebelerimize doğum öncesi ve doğum sonrası hizmetler verilmektedir. Bu hizmetlerin en başında da Bakanlığımızın desteğiyle olan ebe Polikliniklerimiz bulunmaktadır. Hem ebe polikliniklerimizle hem de gebe okulumuzla gebelerimizin doğum öncesi, doğumdan sonra ise de laktasyon poliklinik destek sağlamaktadır. Biz de Gaziantepli ebeler olarak gebelerimizi normal doğuma teşvik ediyoruz. Bu anlamda da Gaziantep'te bulunan TDL yataklarımızla, tek kişilik odalarda gebelerimize doğum süresinde destek oluyor ve doğum bakımlarını veriyoruz. Bakanlığımızın da desteklediği gibi doğal olan normal doğum kapsamında da çalışıyoruz ve çalışmalarımızı buna göre sürdürüyoruz. Gebelerimizi normal doğumla beraber destekleyip doğum öncesi konforlu bir şekilde zaman geçirmesi için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

"Sezaryen geçirmiş olmak normal doğuma engel bir süreç değildir"

Sezeryanla doğum yapmış olmanın normal doğum için engel olmadığına değinen Ebe Çelik, zorunlu bir durum olmadıkça normal doğumu tavsiye ettiklerini kaydetti.

Ebe Çelik, "Daha önce sezaryenla doğum yapmış gebelerimiz için şunu söyleyebiliriz:  Daha öncesinde sezaryen geçirmiş olmak normal doğuma engel bir süreç değildir. Fakat doğum öncesinde hastanın ciddi takip edilmesi gerekiyor. Eğitim almış ebelerin bu süreci yönetmesi gerekiyor. Hekimlerimizle beraber normal doğuma karar verilebilir. Daha önceki geçirilmiş sezaryenlerle beraber bir sonraki gebeliğin normal doğum olması açıkçası bizim de istediğimiz bir durum olur. Hastanın daha az müdahale edilerek doğumunu gerçekleştirmesi sağlanır. Bu süreçte de hastanın ciddi bir yakın takiple, sancılarının takibiyle olası riskler öncesinde belirlenip, eğer her şey yolundaysa normal doğum, eğer sıkıntılı bir durum varsa da tekrar sezaryen olabilir. Bu denenebilecek ve hastaların öncesinde 'hemen ben gideyim ve sezaryen olayım' diyebileceği bir durum olmayabilir. Bununla beraber gidip sezaryen değil de normal doğum için bir şanslarını deneyip sonrasında da doğum şekillerine karar verebilirler." ifadelerini kullandı.

"Normal doğumu bir sezaryana kıyasla daha avantajlı görmekteyiz"

Normal doğumda anne ve bebek arasındaki ten tene oluşan bağın önemine değinen Ebe Çelik, "Normal doğum ve sezaryan doğum arasında şöyle bir fark var diyebiliriz: Normal doğumdan sonra bebeklerini kucağına alan annelerimiz, bebekleriyle hemen ten tene temasını kurarak ilk bağlanmayı daha güvenli bir şekilde gerçekleştirmektedir. Ama sezaryanda bu durum biraz daha farklı olmaktadır. Bununla birlikte normal doğumla beraber annenin de florasına sahip olan bebekler, doğumdan sonra çocukluk çağında en çok yatkınlığı olan, alerjik gibi bünyelere daha az sahip olmakta. Anneden aldıkları mikrobiyata haliyle daha sağlıklı bir süreç geçirmekte. Normal doğumun diğer bir avantajını söyleyecek olursak doğumdan sonraki ilk bağlanmayla beraber anne sütünün daha çabuk gelmesi. Çünkü doğumdan sonra ilk temas anneyi duygusal anlamda etkileyip sütünün gelmesine daha çabuk vesile olacaktır. Bu anlamda da normal doğumu bir sezaryana kıyasla daha avantajlı görmekteyiz. Bebeğin ilk tene tene teması, ilk anne sütü bizim için çok kıymetli. Ve sonraki süreci de etkileyecek. Güzel duyguları, yoğun duyguların yaşandığı ilk an bu anlamda da normal doğum yapılmalı. " şeklinde konuştu.

Son olarak meslektaşlarının haftasını tebrik eden ebe Çelik, "Varoluştan bu yana sahip olduğumuz ebelik mesleğinin, gönül veren tüm ebelerimizin Ebeler Haftası kutlu olsun." dedi. (İLKHA)

Yorum Ekle

Gaziantep'te Toplu Ulaşım Ağına Yeni Hat Ekleniyor

Sakarya Büyükşehirli Sporcular Uluslararası Arenada Zirvede

Antalya'da Yeni Yıl Hazırlıkları Başladı

Kabine, Yoğun Gündemle Toplanıyor

Batman kız yurdu öğrencilerinden ihtiyaç sahibi ailelere yemek desteği

Yeşilyurt Genç Meclis 2026 çalışma dönemi için yeni üyelerini arıyor

Öğrenci Yurdu'nda bağımlılıkla mücadele eğitimi

Aralık ayı SED ödemeleri hesaplara yatırıldı: 1 milyar 473 milyon lira destek

Malezya, popüler sosyal medya platformlarına kayıt zorunluluğu getirecek

İstanbul Kitap Fuarı'nda Beylikdüzü'de yerini aldı

Antalya 100. Yıl Bulvarı’nda asfalt yenileme çalışması

Ticaret'ten yasa dışı bahis reklamlarına darbe! 15 yüksek takipçili hesaba erişim engeli

Dursun Özbek’ten Hacıosmanoğlu’na Sert Çıkış: “Tarafsızlığını Yitirdi”

Erdoğan 9 Üniversiteye Yeni Rektör Atadı: Mehmet Görmez’e Özel Görev

Putin ve Hakan Fidan Arasında Dikkat Çeken Yürüyüş Diplomasisi

Güllü’nün Ölümündeki Karanlık Perde Aralanıyor: Şok İtiraf Dosyayı Değiştirdi

Moskova Basın Bülteni

DAVA TAKVİMİ NETLEŞTİ: İBB SORUŞTURMASINDA İLK DURUŞMA 9 MART’TA

"HER SÖZÜNE İMZAMI ATIYORUM" MHP lideri Devlet Bahçeli, Buldan'ın açıklaması ardından "Buldan'ın her sözüne imzamı atıyorum" dedi.

Süper Güçler Ekonomide Duvara Çarpıyor: ABD, Çin, Rusya ve Hindistan’ın Gizlenen Krizi

DEM Parti’den CHP’ye Kritik Ziyaret: İmralı Süreci Masada

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

Germencik belediyesi GESİ devreye aldı

Nazilli'de ilk kadın meclisi çalışmalarına başladı

KUMLUCA’DA SABAH NAMAZI BULUŞMALARI TOPLUMU BİRLEŞTİRİYOR: MANEVİ CANLANMA HER GEÇEN HAFTA GÜÇLENİYOR

Tam yerinde bir karar: görelim bakalım kimde ne kadarız…

Erzurum’da Stadyum Belirsizliği Tepki Çekiyor: “Oylamayı Bırakın, Net Adım Atın”

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

Tam yerinde bir karar: görelim bakalım kimde ne kadarız…

Erzurum’da Stadyum Belirsizliği Tepki Çekiyor: “Oylamayı Bırakın, Net Adım Atın”

MHP den Erzurum birlikteliği istişaresi

Anahtar Parti’den MMO Erzurum’a Sanayi ve İstihdam Ziyareti

Global Bakış Haber'den Anahtar Parti Yakutiye’ye Ziyaret

Başsağlığı ve Taziye

Öğrenci Yurdu'nda bağımlılıkla mücadele eğitimi

MESLEKİ EĞİTİMDE STRATEJİK ADIM

Denizli’de üniversiteliler katı atık tesisini yerinde gözlemledi

Bursa’da eğitim yatırımları ve güçlendirme çalışmaları yerinde incelendi

Kayseri Kocasinan'da öğrencilere kahvaltı desteği protokolü

Konya Selçuklu'da eğitim yatırımlarına kesintisiz destek

İzmir Metrosu’ndan öğrencilere metro ve tramvay eğitimi

Bursa Hamitler'de 43 yıllık ortaokul yıkıldı... Yerine modern okul geliyor

Çocuklardan Siyer Yarışması’na büyük ilgi: Asıl ödül Peygamberimizin hayatını öğrenmek

Beslenme yardımı birinci yılında binlerce öğrenciye ulaştı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR