Haberi Sesli Oku

ÖmerTeregulov

ÖmerTeregulov

9 Nisan 1883'te Ufa ilinin Belabei ilçesine bağlı Yana Kargalı köyünde doğdu . Babası tüccar Habibrahman Sirajeddinovich, annesi ise Yenikeev ailesinden Zulkhabira'ydı. Soyağacı , 16. yüzyılın sonlarında Rus devletine hizmet etmek için Nogay Ordası'ndan göç eden Yenikey Kuldaşev'in en büyük oğlu Teregul Yenikeyev'e kadar uzanıyor . II. Katerina'nın (22 Şubat 1784) ve I. Paul'un (29 Kasım 1796) kararnameleriyle Teregulovlar soylu olarak kayıt yaptırmaya izin verildi [ 3 ] .
Kazan'da
Bir yıllık Rus-Tatar ilkokulunu bitirdikten sonra ticaret işlerinde babasına yardım etmeye başladı. 1898 yılında 15 yaşına gelince kendi parasıyla Tatar Öğretmen Okulu'na (KTUM) kaydoldu . Burada Gayaz Iskhaki ile aynı sınıfta okudu . KTUM’daki gizli çevrelerin çalışmalarına katılır. Arkadaşları Gayaz Iskhaki, Khusain Yamashev ve Gafur Kulakhmetov ile birlikte "Müritlik" örgütünün aktif üyeleri arasında yer aldı. 1902'de mezun oldu [ 3 ] .
1903 yılında Kazan'daki devrimci gençlik çevresinin liderlerinden İbn-i Amin Ahtyamov (1877-1941), Yamaşev ve Teregulov'u RSDİP (Bolşevikler) Kazan Komitesi'ne üye olarak kaydettirdi [ 4 ] .
1905'teki Birinci Rus Devrimi olaylarına katıldı . Ekim 1905'ten Eylül 1906'ya kadar Ufa vilayetinin bir köyündeki Rus-Tatar okulunda öğretmenlik yaptı . 4 Ocak'tan 27 Nisan 1907'ye kadar (matbaa kapanana kadar) Khusain Yamashev, kendi çabalarıyla Orenburg'da yayınlanan "Ural" gazetesinin yazı işleri bürosunda çalıştı [ 3 ] .
1907 sonbaharında Kazan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne gönüllü olarak kaydoldu , ancak yüksek öğrenim kurumuna girme isteği bir hayal olarak kaldı. 1910-1911 yıllarında Kazan vilayetinin Spas şehrindeki bir Rus-Tatar ilkokulunda öğretmen olarak çalıştı [ 3 ] .
Ufa'da
1910 yılında Ufa İl Zemstvo İdaresi altında kurulan Rus Olmayan Halklar Eğitim Dairesi'nin ilk müdürü ( Mari vatandaşı Leonid Mendiyarov'un yardımcısı) olarak çalıştı ve 1913'ten itibaren müdür oldu. Siyasi görüşleri değişiyor. Bolşevikliği bırakıp milliyetçi liberal oldu. Gayaz İskhaki ona "Prens'in tek milliyetçi oğlu" diyordu. Rus Olmayan Halklar Eğitim Dairesi'nin çabaları sayesinde Ufa İl Zemstvo'sunun yayın organı "Ufimsky Selskohozyaystvenny Listok" Tatarcaya çevrilerek "Avyl Konkureshye Zhurnal" adıyla yayımlandı (1914-1917 yıllarında Sagit Ramiev tercüman olarak çalıştı). Sovyet iktidarının kurulmasından sonra ilk olarak bu iktidar sona erdirilmişti [ 5 ] . 1916 yılında Gomar Teregulov'un çabalarıyla zemstvo, Ufa'da Müslüman öğretmenlerin yetiştirilmesi amacıyla üç yıllık pedagojik kurslar açtı. Gomar Teregulov Ufa'da kültürel ve hayırsever etkinliklere katıldı, Tatar oyunlarında rol aldı, "Gosmania" medresesinin öğrencilerine Rusça öğretti, vb. s. [ 3 ]
1917-1918 yıllarında düzenlenen ulusal etkinliklere aktif olarak katıldı: Ufa'da "Müslümanlar Arasında Medeni Düşüncelerin Yayılması Komitesi"nin, Millet Meclisi'nin [ 6 ] , tüm Rusya Müslümanlarının birinci ( Moskova , 1-11 Mayıs) ve ikinci ( Kazan , 21 Temmuz-2 Ağustos) kongrelerinin üyesiydi ve Kurucu Meclis'e ( Petrograd , 5-6 Ocak 1918) delege olarak katıldı [ 7 ] . Ufa ilinin Ulusal İdaresi başkanı olarak birliği korumak amacıyla Galimjan İbragimov'a (sol görüşlü bir aktivist, toprak sahibi - yerel özerkliği desteklediği için) ve Zaki Validi'ye (Başkurt özerkliğini kurma çabaları nedeniyle) karşı ideolojik bir mücadele yürüttü. Bolşeviklerle işbirliği yapmayı reddetti [ 3 ] .
Sürgünde
1918 yılı sonunda Ufa'dan ayrılıp Sibirya'nın Kyzylorda (Petropavlje) kentine gitti ve burada G. ile tanıştı. Iskhaki ile birlikte küçük bir Ulusal Meclis ve Ulusal Yönetim Kurulu'nun çalışmalarını sürdürdüler. Burada yazılarını 7 Aralık 1918'den 21 Nisan 1919'a kadar yayınlanan ulusal gazete "Mayak" ta yayınladı [ 8 ] [ 9 ] .
Türk Milleti'nin (İç Rusya ve Sibirya Türklerinin kültürel ve ulusal özerkliğini savunan) temsilcisi olarak Paris Barış Konferansı'na seçildi (18 Ocak 1919-21 Ocak 1920). Avrupa'ya gitmek üzere Gayaz ve Iskhaki , 10 Nisan 1919'da Uzak Doğu'dan , Irkutsk'tan Japonya'ya doğru yola çıktılar . İskhaki Avrupa'ya gitti ve hasta Gomer Teregulov Harbin'de kaldı : Tatarlar arasında kültürel ve eğitimsel çalışmalar yürüttü, konferanslar verdi ve Millet Meclisi'nin son sonuçları hakkında bir broşür yazıp yayınladı [ 3 ] .
1924 yılında Avrupa'ya taşındı . Berlin'de "Turan" Cemiyeti'nin çalışmalarına katıldı, raporlar verdi, Türk birliğinin sağlanması yollarına ilişkin düşüncelerini anlatan bir kitap yazdı, ancak (yalnızlık, vatanından ayrılık duygusu ve içki alışkanlığı nedeniyle) çalışma yarım kaldı. Birkaç yıl Berlin'de, birkaç yıl Prag'da ve birkaç yıl Varşova'da yaşadıktan sonra Fuat Tuktarov'la birlikte Türkiye'ye taşındı . Burada tercümelerle uğraştı ve kamusal faaliyetlerden çekildi [ 3 ] .
Ağır bir hastalıktan sonra 29 Ağustos 1938'de Ankara'da vefat etti ve Bakırköy Mezarlığı'na defnedildi [ 3 ] .
#ГомәрТерегулов #ÖmerTengrikоlıy #ÖmerTeregulov #МиллиИдарә



Haber Editörü

Okan Yetgin

okanyetgin@hotmail.com
Yorum Yazın

Erzurum’da Yaz Turizmi Beklentiyi Karşılamadı

Erzurum’da Yeni Eğitim Yılı Velilere Ağır Geldi

Erzurum’da Kira Artış Tavanı Belli Oldu

HZ. PEYGAMBER’İN AHLAKI İNSANLIK İÇİN KURTULUŞTUR

Erzurum Kuzey Çevre Yolu’nda erkek cesedi bulundu, soruşturma açıldı

İspir’de heyelan sonrası 70 ev tahliye edildi: Risk izleme sürüyor

Doğu Anadolu’da bugün yerel sağanak ve serin hava bekleniyor

Erzurum’da Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

: Erzurum Karayazı’da feci kaza: Aynı aileden 3 kişi yaşamını yitirdi

FUAT DEMİR’İN ACI GÜNÜ

Beslenme yardımı birinci yılında binlerce öğrenciye ulaştı

Güneş: Bugün gençlerimizin en büyük ihtiyacı; aidiyet duygusu, doğru rol modeller ve samimi rehberliktir

Türkiye’de bir ilk: Liseliler tercihten önce üniversite öğrencisi oldu

Liseli gençlerden örnek dayanışma: Balon al, Melek’e umut ol

Başkent Üniversitesi’nden 2025 UI GreenMetric Dünya Üniversiteler sıralamasında büyük başarı

Bakan Tekin açıkladı: Meslek liselerine ilgi artıyor

"Gelecek nesillerimizi inancımızın değerleriyle yetiştirmenin güzelliğini yaşıyoruz"

İzmir'de kadınlara mobil kuaför ve eğitim hizmeti

Ardanuç'un tek köy ilkokulunda 'yerli' coşku

Geleceğin mühendislerinden kıyasıya duvar örme yarışması

Orban: AB'nin Rus varlıklarına el koyması savaş ilanıdır

Estonya “Baltık Savunma Hattı”nın ilk adımını attı

AB'den yeni sabit gümrük vergisi kararı

Sivas'ta otomobil kontrolden çıkarak devrildi: 1 ölü, 2 yaralı

Ukrayna: Donetsk'te 16 kilometrelik alanı geri aldık

İLKHA'ya "İnsan Hakları Basın Ödülü" verildi

Sudan'da BM üssüne saldırı: Barış gücünde görevli 6 asker öldü

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Belarus-Polonya sınırında 4. tünel tespit edildi

Pentagon: Suriye-ABD ortak devriyesine yönelik saldırıda 2 ABD askeri ve 1 sivil hayatını kaybetti

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

Rusya: Moskova’nın dondurulan varlıklarına yönelik misilleme adımları gecikmeyecek

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen kurtarıldı

AB’nin Rus varlıklarını kullanma planına 4 ülke karşı çıktı

Giresun'da trafik kazası: 5 yaralı

Ağrı Karma Yaşam Projesi'nde ön talep süreci başladı

HAMAS: İşgalciler ateşkesi kasten baltalamaya çalışıyor

Osmangazi’de Cengiz Aytmatov Günleri sanat ve edebiyatla taçlandı

Siyonist işgalcilerin Gazze'de bir araca düzenlediği saldırıda 4 kişi şehit oldu

Bolivya eski devlet başkanı tutuklandı

Arcen Koleji eğitimde yeni bir vizyonla kapılarını açtı

Kamboçya, Tayland ile tüm sınır geçişlerini askıya aldı

Malatya'da rezerv alan inşaatında iş kazazı: 1 ağır yaralı

Beslenme yardımı birinci yılında binlerce öğrenciye ulaştı

Endonezya'da sel felaketi: Can kayıpları artıyor

Yeni Cuma Parkı yaz aylarında botanik bahçesine dönüşecek

Venezuela: ABD'nin amacı Latin Amerika ve Karayipler'de savaş çıkarmak

İstanbul'da "Sosyal Hizmet Kongresi" gerçekleştirildi

Anahtar Parti Adıyaman İl Binası’nı Genel Başkan Yavuz Ağıralioğlu açtı - Videolu Haber

Adıyaman’da hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor