8663,88%-2,49
34,34% 0,11
37,41% 0,61
3019,36% 0,04
4989,57% 0,28
ORDU (PHA) - Mehmet Emin DANIŞ - Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in tarıma yönelik projeleri ile 2019 yılından bu yana 31 bin 350 dekar atıl arazi tarıma kazandırıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ve sağladığı tarım makine
Tarım Makineleri Parkı ve Tohum Desteği Üreticilere Destek Sağlıyor
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan "Tarım Makineleri Parkı," atıl durumdaki arazilerin işlenmesine büyük katkı sağlıyor. Belediye ayrıca, arpa, buğday, yulaf, nohut, mercimek, mısır, soya fasulyesi gibi pek çok ürünün tohum desteğini de üreticilere ücretsiz olarak sunuyor. Bu sayede, başta fındık tarımının az yapıldığı Mesudiye ve Akkuş gibi ilçelerde üreticiler tarıma yöneliyor ve ekim yapılmayan alanlar yeniden değerlendiriliyor.
Tarıma Elverişli Arazilerde Verimli Üretim
Ordu Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım Orman Müdürlüğü iş birliğiyle 2019 yılında başlatılan "Atıl Tarım Arazilerinin Üretime Kazandırılması Projesi" kapsamında, tarıma elverişli ancak kullanılmayan alanlar üretime kazandırıldı. Bu kapsamda 5,5 yılda toplam 31 bin 350 dekar araziye tohum dağıtıldı ve çeşitli tarım ürünleri bu arazilerde yetiştirilmeye başlandı. Siyez buğdayı ve karabuğday gibi yeni ürünler de toprağa ekilerek başarı sağlandı.
Ziraat Odası Temsilcilerinden Destek Mesajları
Mesudiye Ziraat Odası Başkanı Mustafa Başarslan, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri sayesinde ilçede tarıma dönüş olduğunu ifade etti. Başarslan, “Göç nedeniyle tarıma elverişli arazilerimiz kullanılmıyordu. 2019 yılından bu yana tohum desteği sayesinde yaklaşık 500 çiftçimiz, atıl arazilerini yeniden ekonomiye kazandırdı. Son yıllarda şehir dışından Mesudiye’ye geri dönüş yapanlar tarıma yönelerek üretime katkı sağlıyor,” dedi. Ayrıca Başarslan, bu çalışmalarla Mesudiye’nin önümüzdeki 10 yılda bir tarım üssü haline geleceğine inandığını belirtti.
Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya ise ücretsiz tohum dağıtımıyla üreticilerin yüzlerinin güldüğünü ifade ederek, “Akkuş’ta da önemli miktarda atıl arazi bulunuyor. Büyükşehir Belediyemizin destekleri sayesinde bu araziler üretime kazandırıldı. Tarım Makineleri Parkı’nın da üreticilerimize önemli katkısı oldu. Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimiz kaba yem ihtiyaçlarının büyük bir kısmını bu arazilerden karşılayarak maliyetlerini düşürdü,” diye konuştu.
Üretimde Artış Hedefleniyor
Ordu’da gerçekleştirilen projeler sayesinde büyükşehirlerden kırsal bölgelere dönüşlerin arttığı ve tarıma ilgilinin yeniden canlandığı belirtiliyor. Tarım Makineleri Parkı ve belediyenin diğer destekleriyle atıl araziler yeniden üretime kazandırılırken, Ordu’nun tarım potansiyelinin önümüzdeki yıllarda daha da gelişmesi hedefleniyor.
Kaynak : PHA