Bugün, 18 Eylül 2024 Çarşamba
  • BIST 100

    9758,14%1,89
  • DOLAR

    34,06% -0,05
  • EURO

    37,89% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2814,76% -0,03
  • Ç. ALTIN

    4578,81% 0,00

Oyunlar iç turizmin daha da gelişmesine ivme kazandıracak

Dünya Göçebe Oyunları'nın konuklarını ve sporcularını Kazakistan'ın zengin tarihi ve kültürüyle tanıştırmak önemli.

DÜNYA 13.09.2024 08:02:00 0
Oyunlar iç turizmin daha da gelişmesine ivme kazandıracak

Dünya Göçebe Oyunları'nın konuklarını ve sporcularını Kazakistan'ın zengin tarihi ve kültürüyle tanıştırmak önemli. Kassym-Jomart Tokayev bunu belirterek, bu büyük çaplı etkinlikle ilgili tüm etkinliklerin üst düzeyde yürütülmesi talimatını verdi. Almatı Sivil İttifakı Başkanı PhD, KBTU profesörü Kairzhan Abdykhalykov ile yapılan röportajda Oyunların Kazakistan için hangi olasılıkları açtığı ve cumhuriyetin ulusal kimliğinin gelişimi ayrıntılı olarak tartışıldı.

Kairzhan'a göre, V Dünya Göçebe Oyunlarının Kazakistan Cumhuriyeti'nde yapılacağı gerçeği, Dünya Etnik Sporlar Konfederasyonu'nun Kazakistan'ın yarışmaya ev sahipliği yapma başvurusunu oybirliğiyle desteklediği Eylül 2022'de öğrenildi. Ülkemize geniş çaplı spor ve kültür etkinliği düzenleme hakkı verildi, bu hak bize ne veriyor? 

- Dünya Göçebe Oyunları, göçebe uygarlığın kendi içinde taşıdığı tüm mirasın kültürel, bilimsel ve sportif bir ifadesidir. Ve aslında, iki yıl önce, Dünya Etnospor Konfederasyonu'nda yüksek jüri, oybirliğiyle iki yıl içinde, yani Eylül 2024'te bir sonraki V Dünya Oyunlarının Kazakistan Cumhuriyeti'nde yapılması gerektiğine karar verdi. 8-13 Eylül tarihleri ​​arasında Astana'da gerçekleşecek.

Bu, temsilcileri bu Oyunlarda devletlerini temsil etmek için gelen birçok ülkenin geleneklerinin, kültürlerinin ve isteklerinin birliğini gösteren gerçekten büyük ölçekli bir kültürel, tarihi, bilimsel ve spor etkinliğidir. Üstelik sadece sporda değil, kültürel ve bilimsel boyutta da başarı ve başarılarını ortaya koyacaklar. Bu, Kazakistan'ın hem Orta Asya bölgesinde hem de bir bütün olarak Avrasya kıtasında, hem siyasi hem de ekonomik ve gördüğümüz gibi kültürel, çok sayıda etkinliği düzenleyebilen bir ülke olarak gerçekten özel bir yere sahip olduğunu gösteriyor. bilimsel ve spor. Çok iyi gelişmiş bir altyapımız, mükemmel konukseverlik geleneklerimiz var ve Dünya Göçebe Oyunlarına ev sahipliği yapmak için kullanılabilecek çok güçlü bir bilimsel, spor ve kültürel temel oluşturuldu.

Dünya Göçebe Oyunları sırasında kültürel değerlere özel önem verilecek. Bu Kazakistan için hangi fırsatların kapısını aralıyor?

- Spor ve bilimsel etkinliklerin yanı sıra kültürel etkinliklere de oldukça fazla zaman ayrılacağını görüyoruz. Çeşitli konserler, tiyatro gösterileri ve çok daha fazlası planlanıyor. Bu, Kazakistan'ın göçebe uygarlığın manevi gücünü ve maddi kültürünü tam olarak tüm dünyaya göstermeyi planladığını gösteriyor. Modern Kazakistan topraklarında yüzyıllar boyunca çok güçlü manevi kökenlere, çok gelişmiş bir kültüre, eğitime, sanata sahip göçebe bir medeniyetin var olduğu ve bunun kanıtının kültürel performansların yanı sıra çeşitli sergiler olacağı kabul edilmelidir. Ulusal Müze ve diğer yerlerde, Kazak halkının ve tüm göçebe uygarlığın sahip olduğu tüm güzelliği, zenginliği, kültürel ve tarihi potansiyelin tüm paletini gösterecek.

Cumhurbaşkanı konuşmalarından birinde kültür ve sanatın gelişmesinin devletin temel önceliklerinden biri olduğunu belirtti. Kazakistan Cumhuriyeti'nde manevi yaşamın yenilenmesi için ne gibi önlemler alınıyor?

- Bugün Kazakistan'da kültür ve sanatın gelişmesine büyük önem verilmektedir. Cumhurbaşkanının desteği sayesinde çeşitli kültürel objelere ayrılan fon miktarı artırıldı. İç turizmin gelişmesi için Kazakistan Cumhuriyeti topraklarında çok sayıda tarihi mekanın restore edildiğini görüyoruz. Sanatçılar ve kültür çalışanları için yaratıcı potansiyellerini de artıran özel başkanlık bursları oluşturuldu. Kazakistan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı unvanı yeniden belirlendi; bu, devletin çeşitli çağdaş sanat türlerinin geliştirilmesine yönelik ilgi odağının güçlendiğini gösteriyor.

Artık müzelerin ve kütüphane ağının geliştirilmesine çok büyük miktarda fon ayrıldığını görüyoruz. Almatı'da geçen yıldan bu yana 24 saat açık kütüphaneler bulunuyor. Bu, devlet olarak sadece kültür ve sanat alanında değil, bilim alanında da daha açık olmaya ve bilgi sağlamaya çalıştığımızı gösteriyor. Bu konuda Kazakistanlıların, özellikle de gençlerin daha fazla okumasına önem veriliyor; metropoldeki kütüphanelerin artık 24 saat ve hafta sonları da açık olması planlanıyor. Müze sergileri güçlendiriliyor ve Kazakistan topraklarındaki tarihi eserlerin restorasyonu için para ayrılıyor. Bu, Cumhurbaşkanı ve Hükümetin, halkın asıl zenginliğinin manevi kökleri olduğunu anladığını gösteriyor. Ve biz her yerde manevi kültürü geliştirmeye, maddi kültüre yatırım yapmaya, hem tarihi mirasımızı hem de modern sanat ve kültür biçimlerini geliştirmeye ihtiyacımız var.

Asırlık tarihimiz, milli gururumuzun konusu, halkımızın kültürel kodunun önemli bir bileşenidir. Devlet Başkanı, Ulusal Kurultai toplantılarından birinde, bu nedenle devletin temel görevlerinden birinin kapsamlı çalışma, anlayış ve yaygınlaştırma için gerekli koşulları yaratmak olduğunu vurguladı. Kazakistan'da bu yönde ne gibi çalışmalar yapılıyor?

- Geçmişini bilmeyenlerin geleceği yoktur. Ve Devlet Başkanı, Kazakistan'daki tarihi mirasın sistematik olarak incelenmesine ve tarih biliminin geliştirilmesine büyük önem veriyor. Çünkü onun sayesinde milli kültürümüzü tanıtabilir ve yaygınlaştırabiliriz, kültürel kodumuzu tanımlayabiliriz, geleneklerimizin ve sanatımızın tüm potansiyelini diğer insanlara gösterebiliriz. Tarih bilimi, hem geçmişi hem de modern tarihi ortaya çıkarması gereken çok büyük ve güçlü bir potansiyeli bünyesinde barındırmaktadır.

Şu anda Kazakistan tarihi üzerine çok ciltli bir kitap yazılması için çok geniş çaplı bir çalışma yapılıyor. Bilimsel araştırmalara dayalı olarak yazılmış sistematik bir tarihimizin olması çok önemli. Son yıllarda dünyanın çeşitli yerlerindeki çeşitli arşiv, müze ve kütüphanelerde Orta Çağ ve modern zaman Kazakları hakkında bilgi toplamak için çok büyük fonlar ayrıldığını hepimiz biliyoruz. Haritacılıkla ilgili bilimin nasıl sistemleştirildiğini görüyoruz ve artık Avrupa'daki müzelerde bilim adamları tarafından Orta Çağ'dan ve daha eski tarihlere ait, Kazak Hanlığı'na göndermelerin olduğu birçok örnek bulduk. Bu, Kazak devletinin yıllar önce var olduğunu, aslında 15. yüzyıldan, Kazak Hanlığı'nın kuruluşundan bu yana, kütüphanelerde ve kütüphanelerde Kazaklar, onların çeşitli gelenekleri, kültürleri, siyasi ve ekonomik tarihleri ​​hakkında bilgilerin bulunduğunu bir kez daha kanıtlıyor. dünya çapındaki müzeler. Ve şimdi şunu vurgulayabiliriz, devletin bu alana gösterdiği ilgi sayesinde, ulusal tarih biliminin sistematizasyonuna gerçekten büyük bir vurgu yapılıyor.

Sizce Dünya Göçebe Oyunları Kazakistan Cumhuriyeti için ne gibi fırsatlar sunuyor? Kassym-Jomart Tokayev'in daha önce etkinlik sırasında turizm, halk sanatları ve hizmetler alanları da dahil olmak üzere küçük ve orta ölçekli işletmelerin fırsatlarının etkin bir şekilde kullanılması için koşulların yaratılması gerektiğini belirttiğini hatırlatmama izin verin.

- V. Dünya Göçebe Oyunlarını Kazakistan'da, Astana'da düzenlemenin , iç turizmin daha da gelişmesi için yeni bir ivme kazandırabilecek çok önemli bir an olduğuna inanıyorum , çünkü Kazakistan Cumhuriyeti'nde çok sayıda tarihi an, turistik yer var. Hem modern zamanlara hem de Orta Çağ'a ait olan bu durum yabancı turistler için oldukça ilgi çekici olacaktır. Ayrıca Kazakistan'ın eşsiz ekosistemi, ülkenin 20 bölgesinin neredeyse her birinin yerel yerel turizmi geliştirmesine olanak tanıyor ve bu da turizm için rotaların ve sosyal altyapının oluşturulması için yeni fırsatların yaratılmasına dayanıyor. Altyapının ve yeni güzergahların oluşturulması, yeni işlerin yaratılacağı, turizm endüstrisinin gelişmeye devam edeceği, mümkün olduğu kadar çok sayıda sağlıklı genç Kazakistanlının ilgisini çekeceği anlamına geliyor ve bu da, tüm olanakların kilidinin açılmasını mümkün kılacak. Ülkemizin kültürel ve tarihi mirasının potansiyelini ve doğal ekosistemini yabancı konuklara tanıtıyoruz.

Dünya Göçebe Oyunları gibi büyük ölçekli uluslararası etkinlikler sayesinde Kazakistan'ı yabancı turistlere açtığımızı, KOBİ'lerin temsil ettiği vatandaşlarımıza para kazanma ve ekonomik potansiyellerini güçlendirme fırsatı verdiğimizi, aynı zamanda sosyal potansiyelimizi de güçlendirdiğimizi düşünüyorum. çünkü bu etkinliklerin organizasyonunda yer alan ve çok sayıda paha biçilmez deneyim kazanan çok sayıda gönüllüyü, diğer turizm ve otelcilik uzmanlarını cezbediyoruz. Oyunların gelecekte de bu kadar büyük organizasyonlar düzenleyebileceğimizin kanıtı olduğunu, bunun için hem entelektüel potansiyele hem de sosyal altyapıya sahip olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyorum.

Bugünlerde, Kazakların eski çağlardan beri sahip olduğu geleneksel sanat formu olan geleneksel el sanatlarının geliştirilmesine her yerde vurgu yapılıyor ve bu, aslında turizmin gelişmesi için ek bir faktör olabilir, çünkü otantik kültür çok ilgi çekici olabilir. Kazakistan'a gelecek ve çeşitli etno-aul'ları, el sanatlarını, göçebelere özgü bazı sanat türlerini görecek yabancı turistler, daha fazla sayıda yabancı misafirin ilgisini çekecek. Bu, turizmin gelişmesini simgeleyecek ve ülke ekonomimizin gelişmesine yeni bir ivme kazandıracaktır.

Geçtiğimiz gün Kassym-Jomart Tokayev, V Dünya Göçebe Oyunları hazırlıkları konusunda bir toplantı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı, milli sporlarda dünyanın en büyük müsabakaları olduklarını vurguladı. Yarışmanın ülkemizde yapılması ne kadar önemli?

- Sadece kültürel ve tarihi özelliklere değil, aynı zamanda genel olarak jeopolitik ve jeo-ekonomik yönlere dayanarak Kazakistan'ın barışçıllığını göstermesi, medeniyet gelişimine, kültürün, bilimin gelişmesine odaklanmasını göstermesi çok önemlidir. ve sanat ve bu, Dünya Göçebe Oyunları gibi etkinlikler düzenlenerek yapılabilir. Ve elbette çok sayıda spor, kültür ve bilimsel etkinliğin yer alacağı Oyunlar sırasında oluşturulacak bazı bilgilendirme etkinlikleri, ülkemizin tüm kültürel ve tarihi zenginliklerini birçok uluslararası medya ve blog yazarına bir kez daha tanıtacaktır. Kazakistan'a da gelecek olanlar, etkinlik kapsamında tüm dünya, Kazakistan Cumhuriyeti'nin barışsever, kültürün gelişmesiyle uğraşan bir ülke olduğunu bilecek.

Belirsizliğin çok olduğu, birçok ülkede çatışmaların yaşandığı modern çağda ülkemizde de bu istikrarın ve sürdürülebilirliğin sağlanması çok önemli. Bu tür etkinliklerin üst düzeyde düzenlenmesi sayesinde komşularımıza ve tüm dünyaya, Kazakistan'ın bilimin, kültürün, sanatın gelişmesi, ulusal gelenek ve kültürünün yaygınlaştırılması ve tanıtılması için büyük bir medeniyet potansiyeline sahip olduğunu gösteriyoruz. Sadece modern Kazakistan'ın değil, aynı zamanda tüm bu ulusal kültür türlerinin ve geleneksel el sanatlarının yaratıldığı, geleneksel sanat örneklerinin ve çeşitli bilimsel yönelimlerin yaratıldığı geçmiş, orta çağ, ülkemizin benzersizliğini bir kez daha göstermektedir.

Dünya Göçebe Oyunlarından beklentileriniz neler? Sizce ülkemiz milli takımının kazanma şansı nedir?

- Göçebe Oyunlarının gerçekten başarılı ve olumlu olacağını umuyorum. Kazakistan'a gelen çok sayıda misafir ülkemizi yeni bir gözle görecek, mirasımızı ve kültürel avantajımızı görecek, ne tür geleneksel sanatlara sahip olduğumuzu, ne gibi yeni örnek ve türlerin olduğunu görecek. Ve Kazakistan Cumhuriyeti'ni anavatanlarına bıraktıklarında kendi ülkelerinde burada gördüklerini, cumhuriyetimizde ne kadar güçlü bir medeniyet dürtüsü hissettiklerini anlatacaklar ve bu çok önemli.

Umarım en güçlü olan kazanır. Elbette ülkemizin milli takımına sahip çıkacağız, onları hem kültürel etkinliklerde hem de sporda destekleyeceğiz ama her şey adil olsun. Ve Astana'nın yarışmalara veya müsabakaları izlemeye gelen tüm misafirler, diğer ülke temsilcileri için misafirperver bir yuva olmasını diliyorum, büyük bir olumlu etki almalarını diliyorum.

 


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

"Partimizin Değerleri Hep Yanımda"

CHP'li Bulut'tan GSS borçları için çağrı: 'Vicdansızlık yapılıyor'

İzmir Körfezi Bilim Kurulu acil eylem için toplandı

Ticaret Bakanı Bolat: 'Enflasyon 3 ayda 24 puan azaldı'

Fenerbahçe heyeti Külliye'de

Bakan Güler Bayburt'ta temaslarda

Ulaş Karasu: Hukuk önünde hesap vereceksiniz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan futbol dünyasına mesaj: 'Kısır tartışmaları geride bırakmalıyız'

Bursa Devlet Tiyatrosuna yeni atama

Bursa'da maç günü trafik yoğunluğu

Nâzım Hikmet şiirlerle anıldı

Adıyaman Valisi değişiyor mu?: 30 il için valiler kararnamesi yolda

Makarna fabrikasındaki patlama neden oldu? Un patlamaları büyük çaplı patlamaya neden olabiliyor!

Düzce'de jandarma  şok uygulaması yaptı

Bursa Osmangazi'nin yetenek atölyeleri üreten nesiller yetiştirecek

Fenerbahçe, Galatasaray derbisi hazırlıklarına başladı

Ormanya’da üretilen Kızıl Geyikler doğaya salınacak

Memurlar eşitsizliğin son bulmasını istiyor... Memurlar, 5434 sayılı kanuna tabi olmalı!

Apple’dan çifte güncelleme stratejisi

Gemlikli genç yazardan ilk kitap

Bursa Görükle Kültür Merkezi yeni sezona atölyeler ile merhaba diyor

Ziraat Türkiye Kupası 2. eleme turu kuraları çekildi: Adıyaman FK, Afyonspor ile eşleşti

Gökçen'den Çelik'e tepki: 'Anayasanın ilk üç maddesini tartıştınız mı, tartışmadınız mı?'

Körfez’de drift nefes kesti

Samsun-Kırıkkale hızlı tren hattına start 2025'te

Bakan Tekin'den Erzurum temasları

İsrail'in sıradaki hedefi Lübnan

MEB'den ilkokullar için biçimlendirici etkinlikler

Asgari ücret tahminleri çalışanları hayal kırıklığına uğrattı

Aile ve Gençlik Fonu için başvurulara Osmaniye de eklendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Erzurum’da minik futbolculara mahalleliden sevgi seli

Erzurum konut satışında 30. sırada

Milli Eğitim Bakanı Tekin Erzurum’da

Erzurum Ecdadına Yürüyor…

Her şeyden önce Yakutiye...

TORTUM SPOR BÖLGESEL AMATÖR LİGE HAZIR

ERZURUM B. B. U-18 YAŞ GRUBU MÜSABAKALARI 3 TEMMUZ STADYUMUNDA BAŞLADI

Başlıksız ve yorumsuz bir haber, yani yorum yok!

NARVAS ile şehrimizin sokakları daha güvenli

ERZURUM B.B. U-14 YAŞ GRUBU 7' İNCİ HAFTA MÜSABAKALARI BİRİ DIŞINDA TAMAMLANDI…

MEB'den ilkokullar için biçimlendirici etkinlikler

YDS başvuruları başladı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARI VE ÇOCUKLARIMIZ

Bakan Tekin: Kayıt ücreti alınıyor ifadesi ciddi itham

TEV burs başvurularını mobil uygulamadan alacak

Görme engelli öğrencilere 'Engelsiz Matematik'

Kocaeli Büyükşehir'den 20 bin öğrenciye eğitim desteği

Bursa'da 'Bakımcı Okulu' eğitime başladı

SASKİ’de ‘heimlich’ manevrası eğitimi

BTÜ Erasmus+ KA171 Projesinde 2’nci

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 13 15
2.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
9.Göztepe 4 1 0 3 2 6
10.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 4 1 3 0 -3 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1

YAZARLAR