Doğu Türkistan’ın Urumçi şehrinde bulunan ve Uygurlar için yalnızca bir ticaret merkezi değil, aynı zamanda kültürel ve siyasi bir özgürlük sembolü olan “Rabia Kadir Ticaret Merkezi” ile bitişiğindeki “Akide Ticaret Merkezi”nin yıkıldığı teyit edildi.
Kamp Tanıpı Zumret Davut Hanım’ın Özgür Asya muhabirine aktardığına göre, 29 Kasım’da yıkıldığına dair bilgiler yerel yetkililer tarafından bildirildiği, Yıkım öncesinde çevrede yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ve civardaki iş yerleri ve binaların geçici süreliğine kapatma emri aldığı yerel haber kaynaklarında yer aldı.
Bilgilere göre, yıkımın patlayıcı kullanılarak gerçekleştirildiği, fakat yıkımın gerekçesi ve maddi kayıpların nasıl karşılanacağına dair herhangi bir açıklama yapılmadığı aktarıldı.
RABİA KADİR TİCARET MERKEZİNİN ÖNEMİ
Rabia Kadir Ticaret Merkezi, 1990 yılında inşa edilmiş ve Uygur toplumunda ticari, sosyal ve kültürel bir merkez haline gelmiştir. 600’den fazla dükkân, toplantı salonu, eğitim sınıfları ve konaklama birimlerini barındıran bina, aynı zamanda Uygur iş insanları ve entelektüelleri için önemli bir buluşma noktasıydı.
Bir dönem Vatan severlik ile ödüllendirilen Rabiye Kadir Hanımefendi, Çin yönetimi tarafından 2009’daki Urumçi olaylarının perde arkasında onun olduğunu iddia ederek merkeze el koymuş fakat (söylentilere göre uluslararası koruma kapsamında olan binayı yıkamamıştır.)
SİYASİ DURUŞUN VE ÖZGÜRLÜĞÜN SİMGESİ
Türkistan Press Editörü Muhammed Ali ATAYURT Konu ile ilgili, “Bu yapı yıllardır bom boş olmasına rağmen bir türlü yıkılamamış, Uygurlar için manevi anlamda sembolik anlam kazanmıştır. kültürel kimlik, direniş ve dayanışmanın simgesi aynı zamanda bir siyasi duruşun, özgürlüğün simgesi olarak kabul görülüyordu.
Binanın Yıkımı Uygur halkı için hem maddi hem de manevi bir kayıp olarak değerlendirilebilir. Bu olay, Çin’in Doğu Türkistan’daki baskıcı politikalarının şiddetle sürdüğünün kanıtıdır ve uluslararası toplumun dikkatini bölgedeki ciddi insan hakları ihlallerine çekmektedir.” değerlendirmesini yaptı.