Tarih: 28.06.2024 08:59

Pakistan'da sıcaktan 600'e yakın kişi öldü

Facebook Twitter Linked-in

Özellikle ülkenin en büyük şehri Karaçi'de çok sayıda can kaybı yaşandı. Şehirde hava sıcaklığı 40°C'yi aştı ancak nem oranının yüksek olması nedeniyle sıcaklık 49-50°C civarında hissedildi.

Ülkenin en büyük ambulans hizmetini yürüten Edhi Vakfı'nın başkanı Faisal Edhi, araçlarının hafta başında sıcak çarpması mağdurlarından düzinelerce cesedi morglara teslim ettiğini söyledi.

Tipik olarak Karaçi şehir morguna her gün 30 ila 40 ceset geliyor. Ancak son 6 günde sayıları 568'e yükseldi ve bunların 141'i yalnızca Salı günü toplandı. Ayrıca "çoğunun şehrin fakir bölgelerinden geldiğini" belirtti.

Vakfın Karaçi'deki üç morgu toplam 264 cenazeyi barındırabiliyor. Ve hepsi kapasiteye kadar dolu.

“Üç cesedi aynı rafta tutmak zorunda kalıyoruz. Ayrıca sahipsiz 22 cesedi acilen gömmek zorunda kaldık, yer açmak için onları normalden çok daha kısa tuttuk. Feisah Ehdi, şehrin tüm morglarında, hatta cami ve matem salonlarında bile yer sıkıntısıyla karşı karşıya" diyor.

Hepsinin sıcak çarpmasından öldüğünü kesin olarak söylemek hala mümkün değil, ancak yüksek sıcaklıklar kesinlikle ölüm nedenlerinden biriydi.

Karaçi Sivil Hastanesi acil servis şefi Imran Sarwar Sheikh, Associated Press'e Pazar ve Çarşamba günleri arasında 267 kişinin sıcak çarpması nedeniyle yardım istediğini ve bunların 12'sinin daha sonra öldüğünü söyledi.

“Hastaneye gelenlerin çoğu 60-70 yaşlarındaydı. Ancak BBC'ye yaptığı açıklamada, bazılarının 45 yaş civarında, hatta birkaçının 20'li yaşlarında olduğunu söyledi. “Yardım ettiğimiz kişilerin çoğu sokakta çalışıyordu. Onlara mümkün olduğu kadar su içmelerini ve bu kadar yüksek sıcaklıklarda gerekli olan hafif kıyafetler giymelerini tavsiye ettik."

Hafta sonu Pakistan'ı sıcak hava dalgası vurdu. Yetkililer sıcaktan mustarip insanlara yardım etmek amacıyla özel merkezler açtı. Ne yazık ki yardıma ihtiyacı olan herkes bu yardımı zamanında alamadı.

Durum, Karaçi'de sıcaktan kaçmanın tek yolu olan klimaların ve fanların düzenli olarak kapanmasına yol açan elektrik kesintileri nedeniyle daha da kötüleşiyor. Pakistan'da yetkililerin, yetersiz gücü bir şekilde düzenlemek amacıyla güç kaynaklarını geçici olarak kesmesi oldukça yaygın bir durum.

Meteorologlar, Karaçi'deki sıcak hava dalgasının önümüzdeki haftaya kadar süreceğini ancak sıcaklıkların biraz daha soğuk olacağının tahmin edildiğini söylüyor.

Bu, bu yıl Pakistan'ı vuran ilk sıcak hava dalgası değil. Reuters'e göre, Karaçi'nin başkenti olduğu Sindh eyaletinde geçen ay 52,2°C ile rekora yakın bir sıcaklık kaydedildi.

Pakistan'ın en yakın komşuları da sıcaktan etkileniyor. Örneğin Hindistan'ın başkenti Delhi, benzeri görülmemiş, uzun süreli bir sıcak hava dalgası yaşıyor . Mayıs ayından itibaren gündüz sıcaklıkları 40°C'yi aşıyor, zaman zaman 50°C'ye yaklaşıyor.

Uzmanlar, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak bu tür aşırı hava olaylarının daha sık ve yoğun hale geldiği konusunda hemfikir .

Ayrıca meteorologlar bu yıl muson mevsiminin normalden daha erken geleceğini ve bir buçuk kat daha fazla yağış getireceğini söylüyor.

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Otoritesi tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yılki muson temmuz ayında başlayacak ve 200.000 kişiyi etkileyecek sellere neden olabilir.

Ancak yetkililer, bu yılki yağmurların, yıkıcı sellerin 1.739 kişiyi öldürdüğü, 2 milyon evi yıktığı ve bir noktada ülkenin neredeyse üçte birini kaplayarak 30 milyar ABD dolarından fazla hasara yol açtığı 2022'deki kadar şiddetli olmayacağını söylüyor.

Pakistanlı yetkililer, dünyadaki karbondioksit emisyonlarının yüzde 1'inden azından sorumlu olmasına rağmen, iklim felaketlerinin yükünü de Pakistan'ın çektiğini söylüyor.

Sıcaklığın tarım üzerinde doğrudan olumsuz etkisi vardır çünkü mahsulleri yok eder ve verimi azaltır.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —