Tarih: 23.05.2024 17:39

Palandöken’in zirvesinden Erzurum Ovasına kartalca bir bakış…

Facebook Twitter Linked-in

Palandöken’in zirvesinden Erzurum Ovasına kartalca bir bakış…

Kültür yoğunluğunun yaşandığı Doğu Anadolu Erzurum 6. Kitap Fuarında, bu defa sahnede samimi ve cana yakınlığıyla tanınan; kara kışın sevdalısı olmasına rağmen, görev aşkı için “Karla Yollarımı Ayırdım” diyebilecek kadar da Erzurum’a vurgun olan bir isim, Erzurum’un caddelerini adım adım arşınlarken dahi yine Erzurum'a hasret yaşayan bir isim olarak tanınan, İhlâs Haber Ajansının (İHA) Doğu Anadolu Bölge Müdürü Gazeteci –Yazar Ayhan Türkez vardı.  

Tum1haber/medya/kültür-sanat/Erzurum/özel-yorum-haber

Fuar etkinlikleri kapsamında; programlanan söyleşi organizasyonu için sahne alan Türkez, yine Erzurum için kelimelerini ifade ederken, her daim yüreğinde bulunan ve Erzurum’a olan özlemlerini, hasretlerini, tutkularını ve dahi heyecanlarını, kaybolmayan ve eksilmeyen bir şevk ve canlılıkla sergilediği performans ifadeleriyle, dinleyicilerine aktarırken, gözlerinde adeta Palandöken’in azameti, Erzurum’un tarihten gelen ışığı parlıyordu. 

Erzurum'a uzaktan bakmadan Erzurum’u anlayamazsınız

Erzurum’u anlayabilmek için, Erzurum’u idrak edebilmek için ve en güzeli de Erzurum’u ciddi manada karşılıksız sevebilmek için bir müddet Erzurum’dan ayrı kalmak lazım gelir, diyen Ayhan Türkez; kendisinin görevi vasıtasıyla gitmiş olduğu Antalya’dan, Doğu Anadolu ya bilhassa sevdası Erzurum’a olan hasretlerini anlatırken, Erzurum’u uzaklardan sevmeden, özlemeden ve hatta arzulamadan Erzurum’a olan sevginizi ifade edemezsiniz diyerek, adeta bir rahmetli İbrahim Erkal’a-bir Reyhanî’ye atıfta bulunarak, onları çok iyi anladığının altını çizdi.  

Türkez, Erzurum’un ekonomik değerlendirmesinde; “Tarihin değişik zamanlarında hep ön sıralarda olan bu kadim şehir, ekonomik ve kalkınma adımlarında her ne kadar hak ettiği seviyelerde değilse de, binlerce yıllık tarihe uzanan kültür yoğunluğu içerisinde bu ayrıcalığının kredisini hep kullanmıştır” diye, ifade ederek Erzurum’un ciddi manada zengin bir kültür yoğunluğuna sahip olmasına rağmen hak ettiği seviyelerde olmamasının sebeplerinin,  her zaman tartışmaya açık bir konu olduğunu ve kendilerinin de diğer meslektaşlarının yaptığı gibi hemen her ortamda bu konuyu güncel tutmaya çalıştıklarını ifade ederek, geleceğe ait Erzurum’un çok daha iyi yerlerde olacağına dair umutlarının hep var olduğunu belirtti.

Erzurum özel, güzel ve farklı bir şehirdir 

Erzurum gerçekten özel bir şehirdir, gerçekten güzel bir şehirdir, gerçekten farklı bir şehirdir diyerek Erzurum’a ait duygularını dile getiren Türkez; turizmden, tarım ve hayvancılığa, kültür ve sanattan spora, eğitimden-sağlığa kadar pek çok alanda Erzurum’un istenilen seviyede ilerleme sağlayamamasının en büyük sebebinin, kendi insanımızın bu şehire gereken özeni göstermemesinden kaynaklandığını ifade ederek, 1990 yılların başında her alanda yer alan Erzurum ile şimdiki Erzurum’un farklı boyutlarda olmasının ve bunun en güzel örneğinin ise o dönemlerde olan nüfus yoğunluğu ile şimdiki nüfusunun durumunun gösterge olarak kullanılabileceğini ifade etti. 

Bu değerlendirmeler esnasında Erzurum’da yaşanan olumlu gelişmelerin devamlılığı ve geleceğe aktarılması aşamasında elbirliğinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Türkez’in söyleşisinde kendi kaleminden okumuş olduğu cümleler ile de duygusal anlar yaşandı.  

İHA Doğu Anadolu Bölge Müdürü Ayhan Türkez’in söyleşi programına; Tortum Kaymakamı Fatih Bayram, Erzurumspor FK Kulübü Başkanı Ahmet Dal, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanvekili Esat Bindesen, Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı Mustafa Güvenli, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hasan Türkez ve Prof. Dr. Bünyamin Aydemir, Pusula Gazetesi Genel Koordinatörü Sevda Güneş İncesu ve Yazı İşleri Müdürü Cihat İncesu, Gazeteci Orhan Bozkurt ve Vedat Kan, EBB Basın Müdürü Cengiz Durular ve diğer konuklar katıldı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —