-
BIST 100
15945,77%-1,11
-
DOLAR
44,36% 0,05
-
EURO
51,38% 0,14
-
GRAM ALTIN
6360,37% -0,98
-
Ç. ALTIN
10614,40% -3,08
Pezeşkiyan'dan Macron'a: Kapsamlı savunmada kararlıyız
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede, "İran, toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliğini kapsamlı bir şekilde savunmakta kararlıdır." dedi.
Pezeşkiyan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bölgedeki gelişmeler ile ABD ve Siyonist rejimin İran'a yönelik askeri saldırılarının devam etmesinin tehlikeli sonuçları hakkında bir telefon görüşmesinde bulundu.
İran medyasına göre Pezeşkiyan, ABD ve siyonist rejim tarafından işlenen suçları anlatarak, "İran İslam Cumhuriyeti, son 9 ay içinde ikinci kez, müzakere halindeyken ABD ve siyonist rejimin askeri saldırısına maruz kaldı. Bu açık kanun ihlali ve saldırganlar tarafından işlenen suçlar, hukukun üstünlüğü ve insan hakları iddiasında olan her ülke tarafından kınanmalıdır." dedi.
Pezeşkiyan, "Maalesef ABD ve siyonist rejimi, İran'a karşı saldırgan eylemleri örgütlemek ve yürütmek için komşu ülkelerin topraklarını ve imkanlarını kullanıyor. İran, toprak bütünlüğünü ve ulusal egemenliğini kapsamlı bir şekilde savunmakta kararlıdır. Aynı zamanda uluslararası toplumun, ABD ve Siyonist rejimi İran'a yönelik yasadışı saldırıları ve insan katliamı nedeniyle hesap vermeye çağırma ve kınama konusunda ahlaki ve yasal bir görevi vardır." ifadelerini kullandı.
Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'na dayatılan güvensizliğe işaret eden Pezeşkiyan, "Hiçbir ülke, bölgede güvenlik ve istikrar konusunu İran kadar önemsememektedir ve ABD ile Siyonist rejimin dayattığı savaşın Hürmüz Boğazı'nı güvensiz hale getirmesinden ve denizciliği aksatmasından üzüntü duyuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Pezeşkiyan, Avrupa Birliği ve Avrupa ülkelerindeki bazı yetkililerin, bölgedeki mevcut durumun asıl nedeni olan ABD ve siyonist rejimin İran'a yönelik saldırıları ve işlediği suçları görmezden gelme konusundaki tutumlarını eleştirerek şunları belirtti: "Saldırı ve kanun ihlali karşısında her türlü kayıtsızlık, müsamaha veya işbirliği, uluslararası hukukun temellerini ve normlarını sarsacak ve bunun sonuçları tüm ülkeleri etkileyecektir."
Ayrıca Siyonist rejimin Lübnan'a yönelik vahşi saldırılarını ve bu ülkenin yüzlerce vatandaşını katletmesini şiddetle kınayan Pezeşkiyan, "israilin işgal altındaki topraklarda, Lübnan'da ve bölgedeki diğer ülkelerdeki suç eylemleri ve kanun ihlallerine karşı gösterilen ihmal ve kayıtsızlığın devam etmesi, sadece bu rejimin saldırganlık alanını genişletecek ve bölge ile dünyanın giderek daha güvensiz hale gelmesine yol açacaktır; bu durumun doğrudan sorumluluğu ABD ve bu rejimin diğer destekçilerine aittir." DEDİ.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da bu telefon görüşmesinde Nevruz Bayramı dolayısıyla İran hükümeti ve halkını kutlayarak İran halkına barış, istikrar ve refah diledi.
Macron, bölgedeki son gelişmelere değinerek şunları açıkladı: "Paris, israil ve ABD'nin İran'a yönelik saldırılarını kınamıştır ve aynı zamanda diplomasi yolunu yeniden tesis etmek için her türlü girişime hazırdır."
İran ve Fransa Cumhurbaşkanları ayrıca ikili ve konsolosluk alanlarındaki bazı ortak ilgi konularında da görüş alışverişinde bulundu. (İLKHA)
HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı
Bakan Uraloğlu: 31 Mart’a kadar kapalı havalimanlarına uçuş yapılmayacak
Ukrayna krizi derinleşiyor: Kiev’den belirsiz suçlamalar ve Donbas pazarlığı
Muş’ta "dur" ihtarına uymayan sürücüye 215 bin TL ceza
Adıyaman FAAL Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aslan’dan Vali Varol’a Ziyaret
Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı
Adıyaman’da gençler tiyatro sahnesinde hünerlerini sergiledi
Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek
Adıyaman Üniversitesi’nde ‘Firavunla Yüz Yüze’ tiyatrosu sahnelenecek
Şanlıurfa'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı
Prof. Dr. Çağın: Bağırsak sağlığı ihmal edilmemeli
Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi
Malezya, yükselen petrol fiyatları nedeniyle yakıt kontrol önlemleri açıkladı
Ankara'da lise öğrencileri Çanakkale ruhunu sahneye taşıdı
Bakan Kurum daimi temsilcilere COP31'i anlatacak
Bakan Işıkhan: Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en değerli yatırımdır
Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi
Adıyaman'da İl Hayvan Hakları Koruma Kurulu toplantısı yapıldı
Şanlıurfa'da ücretsiz psikolojik destek hizmeti sürüyor
HÜDA PAR Bursa teşkilatları kongreye gidiyor
Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok
Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz
Konya Selçuklu'ya ikinci Mahalle Külliyesi
Manisa'da şeker ölçüm sensörleri Büyükşehir’den
Ateş çemberindeki dünyaya karşı bilim vurgusu
Cizre’de seyir halindeki tanker alev topuna döndü
Bursa'da edebiyatla kadın hikayelerine yolculuk
Konya'da 'Balkonlar Bostan Olsun' yaygınlaşıyor
Artvin’de ‘dünya su günü’ etkinliği
En iyi pedallar Dünya Şampiyonası için Sakarya’da seçilecek
Yükleniyor










