9819,73%0,82
35,46% 0,01
36,63% 0,26
3076,75% 0,09
4916,90% 0,00
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Ukrayna'nın NATO'ya davet edilmesinin gerçek güvenlik garantilerine doğru atılan ilk adım olabileceğini düşünüyor .
Kendisine göre, NATO ülkelerinin Ukrayna'yı ittifaka katılmaya davet etmeleri konusunda sürekli olarak görüş birliği içinde olmaları gerektiğini savunuyor.
“Bu, Ukrayna'ya gerçek garantiler sağlama yolunda atılacak ilk adım olacaktır. Başkan (Volodymyr Zelenskyy - ed.) ile NATO ile ilgili tüm toplantıları, özellikle Lahey'deki NATO Zirvesi'ndekileri görüştük. Bu, takip etmemiz gereken bir hedeftir. Gerçekçi bir hedeftir,” dedi Duda.
NATO üyesi bazı ülkelerin Ukrayna'nın davet edilmesi fikrini destekleme eğiliminde olduğunu da sözlerine ekledi.
NATO Zirvesi'nin 24-25 Haziran 2025 tarihlerinde Hollanda'nın Lahey kentinde yapılması planlanıyor.
Politico, en az yedi üye ülkenin bu fikre karşı çıktığını bildirdi.
Bunlar arasında , Rusya ile askeri bir çatışmaya çekilme potansiyel riskinden endişe duyan Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya gibi önemli uluslar da var . Donald Trump'ın ABD başkanı seçilmesiyle, Ukrayna'nın NATO'ya davet edilmesi daha da olası görünmüyor.
Diğer karşıt uluslar arasında liderleri genellikle Rusya yanlısı bir duruş sergileyen Macaristan ve Slovakya yer alıyor. Belçika , Slovenya ve İspanya gibi ülkeler tereddütlü. Teorik olarak Ukrayna'nın davetini desteklerken, uygulamaya gelince gerçekleşmesini engelleme olasılığı var.
Bu arada Ukrayna'nın NATO'ya davet edilmesine açık destek veren ülkeler arasında Polonya , Estonya , Letonya ve Litvanya da yer alıyor .
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy , NATO'ya katılım daveti almasına rağmen Silahlı Kuvvetler'in küçültülmesi ihtimalini dışlamıştı .
Ayrıca Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarını tamamen geri almadan önce NATO üyesi olabileceğini öne sürdü. Böyle bir durumda, kolektif güvenlik garantileri yalnızca Ukrayna kontrolündeki topraklar için geçerli olacaktır.