Bugün, 10 Ocak 2025 Cuma
  • BIST 100

    9910,61%-0,90
  • DOLAR

    35,40% 0,22
  • EURO

    36,27% -0,58
  • GRAM ALTIN

    3065,39% 1,10
  • Ç. ALTIN

    4884,84% -0,04

Prof. Dr. Çelik: Üç ayları en güzel şekilde değerlendirmeliyiz

Bazı mekanları diğer mekanlara göre kıymetli kalan Allah'ın bazı zamanları da diğer zamanlardan daha kıymetli kıldığına değinen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, bu zamanların en güzel şekilde değerlendirilmesi

GENEL 10.01.2025 17:14:30 0
Prof. Dr. Çelik: Üç ayları en güzel şekilde değerlendirmeliyiz

Çelik, Recep, Şaban ve Ramazan ayları, mübarek olarak kabul edildiğini ve bu ayların gelmesi ile birlikte İslam aleminde manevi olarak bir canlanma başladığına dikkati çekti.

 Recep ile başlayan manevi uyanışın Ramazan ile iyice yükseldiğini ve Ramazan'ın son günleri içerisindeki Kadir Gecesi ile birlikte zirveye taşındığına vurgu yaptı.

Çelik, üç aylardaki ibadetlerle ilgili olarak, "Allah (cc) bütün zamanların ve mekânların sahibi olmasına rağmen bunlar içerisinden bazılarını diğerlerinden daha faziletli ve özel kılabilir. Bütün mekânlar O’nun olmasına rağmen Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevî ve Mescid-i Aksa gibi yerleri daha özellikli kılmıştır. Bu mekânlarda yapılan ibadetler, diğer mescit ve mekânlarda yapılan ibadetlere göre daha faziletlidir. Bütün gün ve ayların sahibi olmasına rağmen günler içerisinden cuma gününü, aylar içerisinden de Recep, Şaban ve Ramazan Aylarını daha mübarek kılmıştır. Üç aylar içerisinden de Ramazan ayını diğerlerine göre daha faziletli kılmıştır. Bir mekânın, bir gecenin, bir günün veya bir ayın daha mübarek olması o zaman ve mekânlarda yapılan ibadet ve iyiliklerin sevabının daha fazla olması, yapılan iyiliklere daha fazla karşılığın verilmesi demektir. Yapılan dualara daha fazla icabet edilmesi demektir. İçerisinde bulunmuş olduğumuz bu mübarek aylarda ve zamanlarda neler yapabiliriz? Neler yapmamız gerekir? Veya neler yapsak bu zamanları daha iyi değerlendirmiş oluruz?" dedi.

Çelik, üç aylarda Müslümanların en güzel şekilde istifade edebilmesi için yapılması gerekenleri maddeler halinde sıraladı.

"Takva Eğitimi"

Takvalı olmanın önemine değinen Çelik, "'Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” (Bakara: 183), “(Ahiret için) Azık edinin; kuşkusuz azığın en hayırlısı takvâdır.' ayet-i kerimelerinde ifade edildiği gibi takvamızı artırmaya yönelik bir yola girmeliyiz. Takva, insanın günahları terk etmesi, Allah’ın emirlerini yerine getirmesidir. Büyük küçük bütün günahları terk ederek gücünün yettiği ölçüde Allah’ın emirlerini yerine getirmesidir. Onun için bu aylarda yapmamız gereken en önemli şey takva eğitimi olmalıdır." dedi.  

"Tevbe ve istiğfarı artırmalıyız"

Çelik, "Tevbe insanın günahlarından pişman olup onu terk etmesi ve bir daha onu işlememeye azmetmesidir. İstiğfar ise işlemiş olduğu günahtan dolayı Allah’tan affını istemesidir.Bu aylarda yapmamız gereken en önemli şeylerden birisi de daha önceden işlemekte olduğumuz günahları terk etmektir. İnsan günahları terk etmediği müddetçe yaptığı veya yapacağı ibadetlerden de zevk alamaz. İbadetler toprağa ekilen bir fideye veya atılan tohumlara, günahlar ise, o tarlada biten yabani otlara benzer. Yabani otları temizlemediğimiz müddetçe ekmiş olduğumuz ürünlerden gereken verimi alamayız. Yabani otlar dikmiş olduğumuz ekinleri veya fideleri boğarak onların gelişmelerini engeller. Eğer o tarladan gerekli verimi almak istiyorsak yabani otları temizlememiz şarttır. Günahlarda bunun gibidir. İbadetlerimizden gerekli verimi almamızı engeller. İbadetlerimizden tat almak istiyor isek, günahları terk etmek zorundayız. Onları terk ettiğimizde ibadetlerimizden gereken zevki ve verimi almaya başlarız. Bu aylarda tutacağımız oruçlar bizleri hızlıca günahlardan uzaklaştıracaktır. Oruç öyle bir ibadet ki insan bazı helalleri dahi terk ettirmektedir. Normal zamanda helal olan yeme içme gibi şeyler oruçlu iken yasak hale gelmektedir. Bazı hellaleri dahi terk ettiren oruç, haramları daha kolay terk ettirecektir. Onun için günahlardan korunmanın en iyi yolu oruç tutmaktır." ifadelerini kullandı.

"İbadetlere yoğunlaşmalıyız"

Namazın bizleri yanlış davranışlardan uzaklaştırarak ahlakımızı güzelleştireceğine değinen Çelik, "Oruç kendisi bir ibadet olduğu gibi diğer ibadetlerin yapılmasına da en güzel aracılardan birisidir. Recep ayının girmesi ile başlayan ibadetlere yöneliş Şaban ayı ile artacak ve Ramazan ayında zirveye ulaşacaktır. Bir taraftan günahlardan temizlenirken diğer taraftan da ibadetlerimiz artarak devam edecektir. Sırtımızdaki günah yükünü attıkça ibadetlere meylimiz daha da artacaktır. Yapılan ibadetler bir taraftan imanımızın kuvvetlenmesini sağlarken diğer taraftan da ahlakımızın güzelleşmesini sağlayacaktır. 'Namazı dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar.' ayet-i kerimesinde de buyrulduğu gibi namaz insanı birçok yanlışlardan uzaklaştırır. Onun için bu aylarda tutacağımız oruç bizleri günahlardan uzaklaştırıp namaz gibi Allah’ın emirlerini daha kolay yapmamızı sağlarken, kılacağımız namazlar da bizleri yanlış davranışlardan uzaklaştırarak ahlakımızı güzelleştirecektir." şeklinde konuştu.

"İyiliklerimiz artırmalıyız"

Bu aylarda cömertliğin arttırılması gerektiğine değinen Çelik, "Rasûlüllah (sas) insanların en fazla cömert olanı idi. Onun bu cömertliği Ramazan ayı girip Cebrail ile karşılaştığında daha da artardı. Cebrâil (as) Ramazan ayı çıkıncaya kadar her gece Resûlullah (s.a.v.) ile buluşur, Resûlullah ona Kur'an'ı arzeder/ okurdu. Resûllüllah Efendimiz, Cebrâil ile buluşunca insanlara rahmet getiren rüzgârdan daha cömert ve daha faydalı olurdu. Hazreti Peygamber Efendimiz, her zaman cömertti ama Ramazan ayında ayrı bir cömertti. Bizler de bu aylarda iyiliklerimizi daha fazla artırmalıyız. Allah’ın bize nasip ettiği maddi güzelliklerimizi insanlarla paylaşmalıyız. 'İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır.' hadisi şerifinde de buyrulduğu gibi insanlara karşı faydalı olmak ve onların ihtiyaçlarını gidermeye çalışmak, yapmamız gereken en önemli şeylerdendir. Bir Müslüman her zaman çevresine faydalı olandır veya olmaya çalışandır. Üç aylarda ise, bu özelliğimizi daha da artırmalıyız." dedi.

"Helalden kazanıp helale harcamalıyız"

Helal rızıkla beslenmenin öneminin altını çizen Çelik, "Her şeyin hesabı bir iken malın hesabı ikidir. Allah (cc) bizlere vermiş olduğu beden, sağlık, zaman gibi nimetleri ne şekilde kullandığımızı soracakken malın hesabı farklı olacaktır. Malını nerden kazandın, nereye harcadın? şeklinde olacaktır. Onun için helalden kazanıp helale harcamak çok önemlidir. 'Gıdalar insanı geldikleri yere çağırır.' derler. Yani haram ile beslenen bir beden günahlara, günah işlemeye meyyal olurken helal ile beslenen beden ise helallere eğilimlidir. Onun için helal ve temiz olan gıdalar ile beslenmek çok önemlidir. Bu aylar içerisinde yapmamız gereken şeylerden birisi de kazancımızı hesaba çekmektir. Kazanç yollarımızı gözden geçirerek içerisine haram katmamaya dikkat etmek gereklidir. Daha önceden rızkımıza haram karışmış ise onlardan kurtulmalıyız." ifadelerini kullandı.

"Maddi harcamalarımızı artırmalıyız"

Bu aylarda sadakaların arttırılması gerektiğini kaydeden Çelik, "Başta zekât ve sadaka olmak üzere mali görevlerimizi eksiksiz şekilde yerine getirmeliyiz. Sadece farz olan zekâta vermekle yetinmemeli onun yanında nafile hükmünde sadaka türünden harcamalarımızı çoğaltmalıyız. Dünyada biriktirdiklerimizin değil hayır yolunda kullandıklarımızın bize ait olacağı bilinciyle hareket etmeliyiz. Evimizi ve soframızı ihtiyaç sahiplerine açmalı, iftar sofralarında onları ağırlamalıyız. İftar verirken daha ziyade en muhtaç kimseleri tercih etmeliyiz. Sofralarımız zengin ve varlıklı kimselerin ağırlandığı bir sofra değil de gerçek gariban, miskin ve yetimlerin ağırlandığı bir sofra olmalıdır.  Mümkün olduğunca çok sayıda ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmek için gayret göstermeliyiz. Abdullah b. Amr'dan (ra) rivayet edildiğine göre, bir adam Resûlullah'a, 'İslâm'da hangi davranış daha hayırlıdır?' diye sorunca Hazreti Peygamber, '(Başkalarına) yemek yedirmen, tanıdığına ve tanımadığına selâm vermen.' buyurmuştu. Bu hadisi şerifte de ifade edildiği gibi insanlarla maddi ve sosyal ilişkilerimizi sıkı tutmalıyız. Yemek yedirmek ve maddi ikramlarda bulunmak onların kalplerine ulaşmamız için bir kapı aralayacaktır. Sosyal ilişkilerimizin başlangıcı olan selam ile de aramızdaki muhabbet köprüsü kurulacaktır." şeklinde konuştu.

"Kur'an ile meşguliyetimizi artırmalıyız"

Kur'an-ı Kerim'in maddi ve manevi dertlere şifa olduğunu söyleyen Çelik,  "Kur'an-ı Kerim çok yönlü bir kitaptır. Hem bir hayat rehberi hem de bir ibadet kitabıdır. Hem içerisindeki hükümler ile hayatımızdaki düzeni sağlarken hem de bizlere sunmuş olduğu ilkeler ile düzenli bir hayat yaşamamızı sağlar. Maddi ve manevi dertlerimize şifadır. Hem dünyamıza hitap eder hem de ahiretimizi dizayn eder. Onun için her zaman ve her yerde okunur. Onun ilkeleri ne kadar hayatımıza uyarlanırsa hayatımız o kadar güzelleşir. Hazreti Peygamber de hayatının her noktasında Kur’an okumuş ve hayatına uyarlamıştır. Yeri gelmiş onula insanlar arasındaki davaları çözmüş, yeri gelmiş hastalıların iyileşmesi için şifa niyeti ile okumuştur. Yeri gelmiş geceleri kalkarak ibadet niyetiyle ondan bölümler okumuş, yeri gelmiş ashabına okutmuş ve kendisi dinlemiştir. Onun ashabı da aynen O’nun yolundan giderek aynı yöntemi uygulamıştır. Bizler de Resullah (sas)’ın yöntemini hayatımıza uyarlayarak her daim Kur'an ile meşgul olmalıyız. Üç aylarında bu meşguliyetimizi daha da artırarak devam ettirmeliyiz." dedi.

"Nefis muhasebesi yapmalı"

 "Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın." Ayatini hayırlatan Çelik şöyle devam etti:

"Ayet-i kerimesinde de ifade edildiği gibi insan sık sık iman ve amel muhasebesi yapmalıdır. Ahirette hesaba çekilmeden önce kendimizi burada hesaba çekmeliyiz. Kendimizi ve amellerimiz ne kadar gözden geçirir isek o kadar güzel olacaktır. Kendimizi muhasebe etmeden neleri doğru neleri yanlış yaptığımızı çoğu zaman bilemeyebiliriz. Onun için kendimizi ve amellerimizi ara ara hesaba çekmek, eksiklerimizi görerek onları telafi etmek en önemi şeylerden birisidir. Üç aylarını da bu durum için bir vesile kılarak kendimizi ve amellerimizi hesaba çekmeliyiz. Geçmişten ibret alarak, bugünü yaşayarak yarınlara yatırım yapmalıyız. Hayatımızı çekin yaparak eksikliklerimizi tespit edip, onların telafi edilmesi yönünde adımlar atmalıyız."

"Dualarımızı artırmalıyız"

Çelik, "Başta Recep, Şaban ve Ramazan ayları da diğer aylara göre duaların daha fazla kabul edilebileceği aylardır. Bizlerde bu aylar içerisinde dualarımızı artırmaya çalışmalıyız. Rabbimizden bol bol istemeliyiz. O’nu reddetmeden vereceğine inanarak ısrarcı olmalıyız." dedi.

Çelik, "Dua, kul ile Allah arasında olan iletişim şekillerinden birisidir. Kul halini Allah’a arz eder Allah’ta onun duasına icabet eder. Allah, gerekleri yerine getirilerek yapılan her duayı kabul eder. Fakat her zaman ve her yerde yapılan duaların kabul olma durumları bir değildir. Bazı zamanlarda veya bazı mekânlarda yapılan duaları daha çok kabul edilir. Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevî veya Mescid-i Aksâ’da yapılan dualar ile diğer mekânlarda yapılan duanın kabul olma durumu aynı değildir. Cuma günü ile diğer günler de bir değildir. Hatta Cuma günü içerisinde duaların asla reddedilmeyeceği bir saatten bahsedilir. Günün saatleri de aynı değildir. Seher vaktinde yapılan dualar diğer vakitlere yapılan dualara nazaran daha fazla kabul edilir. Yakup (as)’ın oğulları, kardeşleri Yusuf (as)’ı kuyuya atmışlardı. Uzun yıllar sonra hadise aydınlanmış ve Yusuf (as) ile karşılaşmışlardı. Hatalarını itiraf etmiş ve babaları Yakup (as)’dan da affedilmeleri için Allah’a istiğfarda bulunmasını istemişlerdir. Yakup (as) da, 'Sizin için Rabbimden ilerde bağışlanma dileyeceğim.' şeklinde söylemişti. Yakup (as) hemen istiğfar etmek yerine ileriki bir zamanda istiğfarda bulunacağını söylemişti. Yakup (as)’ın 'ileride' demesinin hikmeti, duaların kabul edilebileceği bir zamanı işaret etmek için olduğu söylenir. Yani duaların en fazla kabul edilebileceği bir zaman diliminde size dua edeceğim demişti." ifadelerini kullandı.

"Ailemize yönelik çalışmalarımızı artırmalıyız"

Ailenin önemine değinen Çelik, "Çocuklarımızın nafakasını helalinden temin etmek asli görevlerimizden olduğu gibi onların manevi olarak beslenmelerini sağlamak ta asli görevlerimizdendir. Bu mübarek ayları bir taraftan kendimizin manevi anlamda beslenmesi için bir fırsata çevirirken diğer taraftan aynı şeyi eşimiz ve çocuklarımız için de yapmalıyız. Onların maddi anlamda beslenmelerini sağlarken manevi olarak ta beslemenin yollarını ve yöntemlerini geliştirmeliyiz. Çocuklarımızın ellerinden tutarak onları camiye götürmeli, üç aylarının girişini veya o aylarda olan kandil gecelerini gönüllerine yerleştirmeye çalışmalıyız. Regaib Kandili, Miraç Kandili veya Beraat Kandili gibi gecelerde onlara hediyeler almalıyız. Diğer zamanlarda yapmadığımız bazı etkinlikleri ve ikramları bu ay ve gecelerde yaparak bu zamanların özellikli olduğunu onlara hissettirmeliyiz. Ailecek özel iftarlar hazırlayarak evlerimizde farklı bir manevi hava oluşturabiliriz. Veya bu gün ve gecelere özel olmak üzere farklı iftar etkinlikleri düzenleyebiliriz. Bu şekilde çocuklarımızın gönlünde ve zihninde olumlu düşünceler oluşturabiliriz." şeklinde konuştu.

"Sıla-i rahime (akrabalık ilişkilerine) önem vermeliyiz"

Akrabaların korunup gözetilmesi gerektiğine değinen Çelik, "Bu aylar içerisinde yapmamız gereken en önemli şeylerden birisi de en yakından başlayarak akrabalarımızı ziyaret etmeliyiz. Bu ziyaretleri tek olarak değil de eşimiz ve çocuklarımız ile birlikte yapmalıyız. Bu şekilde hem akrabalık bağlarını kuvvetlendirmiş oluruz hem de çocuklarımıza akrabalarımızın kimler olduğunu ve onlarla bağlarımızın kopmamasının gerektiğini öğretmiş oluruz. Başta anne ve babalarımız olmak üzere akrabalarımız ile ortak iftarlar başta olmak üzere bazı sosyal faaliyetlerde bulunmalıyız." dedi.

"Hasta ve yaşlıları ziyaret etmeliyiz"

Son olarak Çelik, "Hasta ve yaşlılar rahmet kaynaklarımızdan birisidirler. Evlerimizde onların bulunması evler için birer rahmettir. Yaşlılar toplumdan dışlanacak kimseler değil, yarınlara güvenle açılabilmemiz için tecrübelerinden ve dualarından yararlanabileceğimiz kimselerdir. Onun için onlarla bağımızı koparmamalı, belli aralıklarla ziyaret etmeliyiz. Üç aylarında bu ziyaretimizi daha da artırmalıyız. Bu ziyaretleri de tek olarak değil ailecek yapmalıyız. Bu şekilde hem çocuklarımıza bu güzel davranışı kazandırmış oluruz hem de onların hayata bakışlarında yeni ufukların açılmasına sebep olabiliriz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


HÜDA PAR Bağlar Kadın Kolları: Parklar güvenli ve işlevsel hale getirilmeli

ABD'deki yangında ölü sayısı 10'a yükseldi, 360 binden fazla kişiye zorunlu tahliye

İtalya Dışişleri Bakanı Tajani, Suriye'ye gitti

Malatya'da Afet İstişare ve Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi

Şırnak Üniversitesi Rektörü Alkış,10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde basınla buluştu

Otobüs ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Malatya'da "İpekyolu Kariyer Toplantısı" yapıldı

Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor

Pakistan'da kömür madeninde göçük: 12 işçi mahsur kaldı

Yunanistan'da grip salgını: 1 kişi öldü, 7 kişi yoğun bakımda

Norveç'ten Ukrayna'ya askeri yardım

İnşaat maliyetlerinde 'malzeme ve işçilik' fiyatları uçurdu!

Kocaeli'de Gebze Hali çok güzel oldu

Şırnak'ta bazı bölgeler 15 gün "Geçici Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın-Denizli Otoyolu’nun açılışında açıklamalarda bulundu

Bursalı lise öğrencisi halterde Türkiye Şampiyonu oldu

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Esnafımızın taleplerini bakanlığa ulaştıracağız

Gazze'den dönen cerrah: Mescid-i Aksa için şehit olmak bizim için en büyük makam

Yeni nesil POS'lar için erteleme talebi

Bursa İnegöl'de ustalara saygı sergisi

Sakarya Kaynarca’nın altyapı projesi hız kazandı

Şırnak'ta "hasta naklinin gecikmesi" haberleri ile ilgili açıklama

Gaziantep'te tağşiş ürün ele geçirildi

Yeşilyurt Belediyesi'nin "Spor İstasyonları Projesi" ilgi görüyor

Narkotik operasyonu: 1 milyon 795 bin uyuşturucu hap ele geçirildi

Sinematerapi ruhsal iyileşmenin kapılarını aralayacak!

Bursa'da CHP'li Belediye Başkanları gazetecileri ağırladı

Bursa'nın ‘çiftçiye nefes olacak’ yatırımı Balıkesir’e örnek oldu

Adıyaman PTT çalışanları meslektaşlarına yönelik saldırıyı kınadı

Memur-Sen: Haksız ve hukuksuz uygulamalar karşısında yer almaya devam edeceğiz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Vali Çiftçi’nin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlama Mesajı

BAŞKAN UÇAR’DAN ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

Üst Teknoloji Ultrason Cihazları Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde Kullanılmaya Başlandı

Basın: Demokrasinin vaz geçilmez unsurudur…

Halkımızın doğru ve hızlı habere ulaşma garantörlerine selam olsun…

DADAŞLAR ZİRAAT TÜRKİYE KUPASINA İYİ BAŞLAYAMADI...

Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı

Erzurum’un “Silikon Vadisi” olmasına çok az bir zaman kaldı…

Karakoca’dan Çalışan Gazetecilere “adet yerini bulsun” mesajı...

Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetlerden bir sosyal hizmette gazetecilere…

Sinematerapi ruhsal iyileşmenin kapılarını aralayacak!

Bakan Yardımcısı Macit, Kocaeli'de liseli öğrencileri ziyaret etti

Bursa'da okul-sektör iş birlikleri güçleniyor

BTÜ öğrencilerinden yenilikçi mühendislik projeleri

Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı’na başvurular başladı

DEÜ’den turizmde ulusal başarı!

Eğitimciler: Karnenin kaldırılması eğitimde tarihi bir adımdır

Darüşşafaka'da eğitim fırsatı için başvurular başladı

BURSKOOP'un 'Lisansüstü Tez Destek Programı' sonuçlandı

Batman'da Umut Kervanı Arama-Kurtarma Ekibine 'afet eğitim semineri' verildi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 17 15 0 2 29 47
2.Fenerbahçe 17 12 2 3 26 39
3.Samsunspor 17 10 4 3 13 33
4.Eyüpspor 18 8 4 6 10 30
5.Göztepe 17 8 5 4 9 28
6.Beşiktaş 17 7 4 6 7 27
7.İstanbul Başakşehir 17 7 5 5 5 26
8.Gazişehir Gaziantep 17 6 7 4 -2 22
9.Kasımpaşa 17 4 4 9 -1 21
10.Alanyaspor 17 5 6 6 -2 21
11.Rizespor 17 6 8 3 -9 21
12.Antalyaspor 17 6 8 3 -11 21
13.Konyaspor 17 5 7 5 -6 20
14.Trabzonspor 17 4 6 7 1 19
15.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
16.Kayserispor 17 3 7 7 -16 16
17.Bodrum FK 17 4 10 3 -10 15
18.Hatayspor 17 1 10 6 -14 9
19.Adana Demirspor 17 2 13 2 -22 5

YAZARLAR