Bugün, 7 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Aksa Tufanı'n saymakla bitmeyen faydaları oldu

7 Ekim Aksa Tufanı'nın ikinci yıl dönümü münasebetiyle önemli değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Vasfi Aşur Ebu Zeyd, Aksa Tufanı'nın "İnsanlığın ezberini bozan, mazlumların kalbinde yeniden umut yeşerten, zalimlerin tahtını titreten bir tarihti." diye

GENEL 8.10.2025 11:14:59 0
Prof. Dr. Ebu Zeyd: Aksa Tufanı

İşgal rejiminin burun eğdiği gün olan 7 Ekim Aksa Tufanı'ndan iki yıl geçti. Yıldönümü münasebetiyle önemli değerlendirmelerde bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi'den Prof. Dr. Vasfi Aşur Ebu Zeyd, Aksa Tufanı'nın birçok faydalarına değindi.

Gazze'nin sadece kendisi için değil, bütün ümmet için savaştığını dile getiren Ebu Zeyd, Aksa Tufanı sayesinde ümmetin yeniden bir yürek olduğunu, ihanet eden yönetici ve satılmış kalemlerin saflarının belirdiğini söyledi.

Aksa Tufanı'nın bitmediğine dikkat çeken Ebu Zeyd, tufanın hâlâ kalplerde, dualarda ve sokaklarda yaşadığını, bu imtihanın sonunda işgalin yıkılıp Filistin ve Kudüs'te ise, özgür bir şekilde secdeye gidileceğini kaydetti.

Aksa Tufanı'nın bir halkın zincirleri kırarak özgürlüğe koşusu olduğunu belirten Ebu Zeyd, "Aksa Tufanı'nın üzerinden iki yıl geçti ama o sabahın yankısı hâlâ kulaklarımızda çınlıyor. Gazze’nin ufkunda parlayan ateş, yeryüzünün vicdanını sarsan o ilk kıvılcım hâlâ sönmedi. 7 Ekim 2023, insanlığın ezberini bozan, mazlumların kalbinde yeniden umut yeşerten, zalimlerin tahtını titreten bir tarihti. Bu sadece bir askerî operasyon değil, çağın yönünü değiştiren bir 'İlahi sarsıntı', bir uyanış tufanıydı. Aksa Tufanı, bir halkın zincirleri kırarak özgürlüğe koşusuydu. Bir avuç inançlı yürek, tanklara, uçaklara, teknolojik duvarlara karşı imanla direndi ve dünya, ilk defa bu kadar çıplak bir şekilde hakikati gördü." dedi.

"Bir zelzelenin ardındaki hakikat"

Dünya tarihinde en büyük direnişin Aksa Tufanı olarak geçildiğini kaydeden Ebu Zeyd, "Aksa Tufanı, sadece Filistin’in değil, insanlığın vicdanında bir deprem etkisi oluşturdu. Zulmün üzerine çekilen perdeyi yırttı; 'Medeniyet', 'Demokrasi' ve 'İnsan hakları' maskeleriyle süslenmiş barbarlığın gerçek yüzünü gösterdi. Kendini 'Dünyanın en ahlaklı ordusu' olarak lanse eden işgalci rejimin, aslında ne kadar vahşi, ırkçı ve korkak olduğunu tüm insanlığa ilan etti. Bu tufan, ümmetin kalbinde uyuyan değerleri diriltti. Cihad, şehadet, direniş ve izzet kelimeleri yeniden parladı; unutturulmaya, karalanmaya çalışılan kavramlar, artık minberlerde, sokaklarda, gençlerin dilinde yeniden yankılanıyor. Aksa Tufanı, Gazze’yi bir efsane şehrine dönüştürdü. Artık Gazze, sadece bir coğrafya değil; imanla inşa edilmiş bir destandır. Bir milletin onurunun, Allah’a olan güveninin, 'Küçük bir halkın büyük bir orduyu nasıl dize getirdiğinin' canlı kanıtıdır. Gazze bugün tarihteki bütün direniş destanlarının yanına yazıldı. Bedir’in yanına, Çanakkale’nin yanına, Halep’in, Kudüs’ün, Endülüs’ün yanına… Gazze, çağımızın en büyük iman mucizesi olarak kayda geçti." şeklinde ifade etti.

"İşgalin burun eğdiği gün"

Ebu Zeyd, yenilmez denilen işgalin yerle bir edildiğini vurgulayarak, "Tufan, işgalin yenilmezlik mitini yıktı. İşgalcinin 'Akıllı duvarı', 'Yüksek teknoloji güvenlik sistemleri' bir anda kâğıttan bir perdeye dönüştü. Mücahitler duvarları değil, kibri deldiler! Onlar bir gecede, işgalin kalbine sızarak, 'Dokunulmaz' denilen sınırları yerle bir ettiler. O gün, sadece bir duvar değil; korkunun psikolojik duvarı da çöktü. İşgal ordusunun 'Yenilmezliği' miti, Gazze’nin tozlu sokaklarında paramparça oldu. Tufan, işgalciyi utanç çukuruna gömdü. Gazze’nin çocukları, gençleri, kadınları, erkekleri; her biri birer direniş sembolü haline geldi. Topraklarının her karışı için savaşan bu halk, tankların altına imanını koydu. Binlerce asker ve paralı milis öldürüldü. Yüzlerce tank, zırhlı araç ve buldozer kül oldu. Onlarca işgalci üs darmadağın edildi. Ve en önemlisi, işgalin 'Güvenlik gururu' toprağa gömüldü. Bu, sadece bir askerî yenilgi değildi; bu, psikolojik bir çöküştü. Artık hiçbir işgalci, sabah evinden çıkarken emin olamıyor; hiçbir yerleşimci, akşam dönebileceğine güvenemiyor." ifadelerini aktardı.

"Esirler, bilgiler ve büyük denge"

Aksa Tufanı'nın düşmanı sadece sahada değil, zihninde de mağlup ettiğine dikkat çeken Ebu Zeyd, "Gazze’nin eline geçen yüzlerce esir, hem stratejik hem de moral bir dönüm noktasıydı. Bu, sadece takas için değil, bilgi ve istihbarat açısından da büyük bir ganimetti. İşgalin içyapısı, taktikleri, planları artık direnişin elinde bir 'Okul' malzemesine dönüştü. Aksa Tufanı, düşmanı sadece sahada değil, zihninde de mağlup etti. Korku ve güvensizlik, işgal toplumunun damarlarına yayıldı; binlerce yerleşimci bavullarını toplayıp kaçtı. Çifte vatandaş olanlar ülkeyi terk etti; turizm çöktü, ekonomi felç oldu. Bu tufan, sadece bir savaş değil; bir hakikat aynasıydı. Çocuklar, kadınlar, yaşlılar, ambulanslar, hastaneler, gazeteciler hedef alındı; dünya ise ilk defa bu ölçüde suskunluğunun suç olduğunu fark etti. Aksa Tufanı, uluslararası sistemin ikiyüzlülüğünü açığa çıkardı. Artık kimse insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları demesin; Gazze, bu kavramların nasıl çürüdüğünü gösterdi. Bir avuç mazlum, koca bir dünya düzeninin maskesini indirdi." diye vurguladı.

"Ümmetin yeniden doğuşu"

Ebu Zeyd, Gazze'nin bütün ümmet için savaştığını dile getirerek, "Gazze, sadece kendisi için değil; bütün ümmet için savaşıyor. Bugün Endonezya’dan Fas’a, Türkiye’den Yemen’e kadar milyonlar, 'Aksa için' ayakta. Camilerde dualar, meydanlarda yürüyüşler, kalplerde kıvılcımlar var. Aksa Tufanı sayesinde ümmet yeniden bir yürek oldu. İhanet eden yöneticiler ve satılmış kalemler bir tarafa, halklar artık saflarını belirledi. Bu tufan, 'Kim kimdir'i gösterdi. Kim Allah’ın yanında, kim zalimin safında! Aksa Tufanı, sadece savaşın değil, imanın ve tevhidin de bir zaferiydi. Gazze halkı, acı, açlık, yıkım ve ölüm içinde bile Allah’a güvenini yitirmedi. Bu sabır ve direniş, Kur’an’ın 'Sabredenleri müjdele' ayetinin canlı tefsiri oldu. Bu tufanla beraber, dünyada İslam’a yöneliş arttı. Birçok gayrimüslim, Gazze’nin direnişinde hakikati gördü; Müslümanların çoğu da imanını tazeledi. Bu tufan, sadece coğrafi bir zafer değil, kalplerin fethiydi." dedi.

Saymakla bitmeyen faydalar"

Aksa Tufanı'nın gerçekleşmesiyle birçok faydalarına değinen Ebu Zeyd, ifadelerini şöyle sürdürdü:

"Evet, Gazze yıkıldı; evler, hastaneler, yollar harabeye döndü. Ama izzet ayakta kaldı! Bir halkın ruhu, hiçbir bomba ile yok edilemedi. Müminlerin kanı, ümmetin damarlarına yeniden hayat verdi. İşgalin milyarlarca dolarlık harcamaları, askeri kayıpları, ekonomisinin durması, turizmin çökmesi, halkının psikolojik çöküntüsü… Hepsi, bir avuç mücahidin elleriyle gerçekleşti. Bu, tarihin en pahalı utanç faturasıdır. Aksa Tufanı, Gazze toplumunun ne kadar kenetlenmiş olduğunu gösterdi. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar, her biri bu mücadelenin birer neferiydi. Açlık, yoksulluk, bombalar altında bile halk, direnişine sarsılmaz bir destek verdi. Bu dayanışma, ümmetin unuttuğu 'Birlik' kavramının yaşayan örneğidir. Bu tufanın sayısız kazancı oldu. Gazze’yi bir ilham efsanesi hâline getirdi. Akıllı duvar yıkıldı; işgalin psikolojik eşiği aşıldı. Güvenlik gururu yerle bir oldu.  Direniş, stratejik esirler elde etti. Binlerce düşman öldürüldü. Yüzlerce tank, araç, üs imha edildi. Destekçi rejimlerin maskesi düştü. 'Yüzyılın anlaşması' rüyası kabusa dönüştü. Mescid-i Aksa planları bozuldu. Yeni taktikler ve silahlar denendi. Ekonomik maliyet işgalin belini kırdı. Yerleşimcilerin psikolojisi çöktü. Göçler, turizm felaketine dönüştü. İşgalci kendi casuslarından korkar hale geldi. Devletler, hareketler, şahıslar ayrıştı. Cihad, ribat, şehadet kavramları yeniden doğdu. Gazze’nin erleri, 'Taife-i mansûra' unvanını hak etti. Gayrimüslimler İslam’a girdi, Müslümanlar imanlarını tazeledi. Uluslararası düzenin çifte standardı ifşa oldu. Gazze’nin sosyal dokusu dimdik ayakta kaldı. Ve daha onlarcası, yüzlercesi… Aksa Tufanı’nın faydaları, saymakla bitmeyecek kadar çoktur."

"Aksa Tufanı bitmedi…"

Bu büyük imtihan sonucunda Allah'ın izniyle işgalin yıkılıp Filistin ve Kudüs'ün özgürlüğüne kavuşacağını belirten Ebu Zeyd, "Evet, yıkımlar büyük; ama unutulmamalıdır ki, vatanın kurtuluşu, mukaddesatın özgürlüğü bedelsiz olmaz. Tarih boyunca hiçbir işgal, kolayca sona ermedi. Her zafer, kanla, gözyaşıyla, sabırla yazıldı. Gazze, bu bedeli ödeyerek insanlığa ders veriyor. Ne kadar bedel ödersen, o kadar yücelirsin. Ne kadar kurban verirsen, o kadar hür olursun.  Tufan devam ediyor, Aksa Tufanı bitmedi… O hâlâ kalplerde, dualarda, sokaklarda yaşıyor. Bu tufan, bir neslin değil, bir ümmetin imtihanıdır. İnşallah, bu imtihanın sonunda işgal yıkılacak, Filistin özgür olacak, Kudüs yeniden secdeye kavuşacak. Çünkü bu, Allah’ın değişmeyen sünnetidir. 'Eğer sabreder ve Allah’tan korkarsanız, onların hilesi size hiçbir zarar vermez.' Zafer, sabredenlerindir. Gazze sabretti ve zafer, er ya da geç Gazze’nin olacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Yorum Ekle

Mersin’de yağışlı hava etkili oluyor

Gaziantep'te suç örgütüne şafak operasyonu: 5 gözaltı

Sakarya'da 'Sürdürülebilir İklim Park' şehrin yeni laboratuvarı olacak

Öğrencilerin gıda yoksulluğu riski artıyor... Türkiye, öğün atlayan 5. ülke!

Antalya’da dereye düşen otomobilde kadın ölü bulundu

“Vakfıkebir Ekmeği” Türkiye’nin AB nezlinde 36. tescilli ürünü olacak

Van’da uyuşturucuya karşı yürüyüş düzenlendi

Alacabel’de kar yağışı başladı

Vakfıkebir Adalet Sarayı 2026 yılı yatırım programına alındı

Başkan Sekmen, Kadın Zirvesi’nde İbradı’yı Cumhurbaşkanına tanıttı

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Adıyaman’da 6–7 Polisin Gazetecilere Saldırdığı Anlar Görüntülere Yansıdı - Videolu Haber

TEV'den Zeki Müren'in doğum gününe özel film

Vanspor başkan yardımcısı Gökırmak’tan Sabancı’ya forma jesti!

"Engelli Kardeşlerimiz Toplumun Bereketidir"

12 bin yıllık miras "Iza Buğdayı" yeniden üretilmeye başlandı

Kocaeli Şehir Tiyatroları’ndan iki özel oyun

Macaristan Başbakanı Orban 8 Aralık’ta Ankara'da

Jandarma'dan kaza tutanakları için e-Devlet hatırlatması

Gazze'de can kaybı 70 bin 360’a ulaştı: İsrail saldırıları sürüyor

Gazze'de mezarlıkta yaşam: Yerinden edilen aileler barınacak yer bulamıyor

Büyükçekmece Adliyesi soygununa yönelik operasyon: 10 gözaltı

Trabzon Büyükşehir’den bin 811 kursiyere ücretsiz eğitim

Halkbank Gençİz Zirvesi'22 İstanbul'da 5 bin genci buluşturdu

Sudan Savaşı'nın karmaşıklıkları ve çözüm yolları "Hartum Forumu" ile ele alındı

Güne Bakış Gazetesi 22. Yaşını Kutluyor

İstinat Duvarına Çarpan Otomobilde Yolcu Hayatını Kaybetti, Sürücü Ağır Yaralandı

AKOM'da kriz masası kuruldu... İstanbul'da ekipler teyakkuzda!

Bakan Kurum: “Asrın inşasıyla Hatay yeniden çiçek açıyor”

Spot doğal gaz piyasasında referans fiyat 14 bin 550 lira oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Erzurum’da Yaz Turizmi Beklentiyi Karşılamadı

Erzurum’da Yeni Eğitim Yılı Velilere Ağır Geldi

Erzurum’da Kira Artış Tavanı Belli Oldu

HZ. PEYGAMBER’İN AHLAKI İNSANLIK İÇİN KURTULUŞTUR

Erzurum Kuzey Çevre Yolu’nda erkek cesedi bulundu, soruşturma açıldı

İspir’de heyelan sonrası 70 ev tahliye edildi: Risk izleme sürüyor

Doğu Anadolu’da bugün yerel sağanak ve serin hava bekleniyor

Erzurum’da Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

: Erzurum Karayazı’da feci kaza: Aynı aileden 3 kişi yaşamını yitirdi

FUAT DEMİR’İN ACI GÜNÜ

Trabzon Büyükşehir’den bin 811 kursiyere ücretsiz eğitim

Sakarya'dan bin 400 lise öğrencisine 'sıfır atık' eğitimi

Sakarya'da ilkokul öğrencileri suyun hikayesini dinledi

AÖF'den sınav binası tercihi için son gün uyarısı

Bursa'da engel tanımayanlar için seramik atölyesi

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü değişti

İDEV Başkan Yardımcısı Taş: Akademik başarı yükseliyor ama erdem ve ahlakta geriye gidiyoruz

Eğitime 5 yılda 4,5 trilyon lira harcandı

ERÜ’den tarihi başarı

2026 MEB-EKYS Yazılı Sınavı'nın konu dağılımı belli oldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8

YAZARLAR