Tarih: 04.07.2024 10:30

Putin, Astana'daki ŞİÖ zirvesine katıldı

Facebook Twitter Linked-in

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Astana'da resmen başlayan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesine katılıyor. TASS muhabiri böyle bildirdi.

Katılımcılar arasında Çin lideri Xi Jinping, İran Cumhurbaşkanı Vekili Mohammad Mokhber ve Pakistan Başbakanı Shehbaz Sharif yer alıyor. Geleneksel olarak zirveye SCO'nun kuruluşunda yer alan eski Sovyet ülkelerinin liderleri katılıyor: Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan. Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko da ülkesinin örgütün tam teşekküllü üyesi olacağı Astana'ya geldi.

Katılımcılar, örgütün 2023-2024'teki çalışmalarını özetleyecekler. Ayrıca örgütün daha da güçlendirilmesini ve siyaset, güvenlik, ekonomi ve insani bağlar alanlarında iş birliğinin teşvik edilmesini ele alacaklar. Ayrıca, devlet başkanları uluslararası ve bölgesel gündemdeki acil konular hakkında görüş alışverişinde bulunacaklar. Başlıcası SCO Devlet Başkanları Konseyi bildirgesi olmak üzere 24 belgenin imzalanması planlanıyor.

Öğleden sonra, gözlemci devletler ve diyalog ortaklarının katılacağı "SCO plus" formatında bir oturum başlatılacak. Diğerlerinin yanı sıra, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

SCO Hakkında

 

SCO, 15 Haziran 2001'de Şanghay'da kuruldu. Başlangıçta örgüt Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Tacikistan ve Özbekistan'ı içeriyordu, 2017'de Hindistan ve Pakistan da onlara katıldı. Tahran 2008'de katılmak için başvuruda bulundu ve Temmuz 2023'te örgütün tam teşekküllü üyesi oldu. Belarus'un mevcut zirvede gruba katılması bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —