Tarih: 03.07.2024 09:08

Putin, ikili görüşmeler yapmak üzere ŞİÖ zirvesinden bir gün önce Astana'ya geldi

Facebook Twitter Linked-in

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu hafta Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Kazakistan'ın başkenti Astana'ya resmi ziyarette bulundu.

Rusya liderinin, 4 Temmuz'daki Genel Kurul Toplantısı'nın yanı sıra Çarşamba günü de bir dizi ikili görüşme yapması planlanıyor. Zira Astana'da en az yedi devlet başkanıyla görüşmelerde bulunacak.

Kremlin'in basın ofisi daha önce yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Putin'in Çarşamba günü erken saatlerde Astana'ya ulaştığını duyurmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Danışmanı Yuri Uşakov, Putin'in Astana'da yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi kapsamında bir dizi ikili görüşme gerçekleştirmeye hazırlandığını söyledi.

 

Ushakov, Moskova'nın Astana'daki zirveyi "katılacak ülke liderleriyle ikili temaslar düzenleme fırsatı" olarak gördüğünü belirterek, bu nedenle Putin'in programında "çok önemli ikili temasların yer aldığını" kaydetti.

Buna göre Putin'in Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Hurelsukh, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le görüşmesinin yanı sıra, protokol etkinliklerinin bir gün öncesinde, 3 Temmuz'da gerçekleşmesi planlanıyor.

SCO zirvesinin 4 Temmuz'da Astana'daki Bağımsızlık Sarayı'nda yapılması planlanıyor. SCO Genel Sekreteri Zhang Ming'in zirveye katılması bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve çeşitli uluslararası örgütlerin liderleri de davet edildi.

SCO, 15 Haziran 2001'de Şanghay'da kuruldu. Başlangıçta örgüt Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Tacikistan ve Özbekistan'ı içeriyordu, 2017'de Hindistan ve Pakistan da onlara katıldı. Tahran 2008'de katılmak için başvuruda bulundu ve Temmuz 2023'te örgütün tam teşekküllü üyesi oldu. Belarus'un yakında gruba katılması bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —