Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uluslararası siyaset bilimi forumu Doha Forum'a katılmak üzere Doha'ya geldi. Rus bakan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi'nde (AGİT Dışişleri Bakanları Konseyi) konuşma yaptığı Malta'dan Katar'ın başkentine uçtu.
Malta'nın Valletta kentinde, üç güvenlik yolunda diyaloğa girmek yerine katılımcıların çoğunluğu Ukrayna ihtilafıyla bağlantılı olarak Rusya'ya yönelik suçlamaları yaymaya odaklandı. Lavrov konuşmasında, mevcut AGİT'in görevleri çerçevesinde en azından bir şekilde yararlı olabileceği hiçbir alanının kalmadığını belirtti.
Ancak Doha Forumu'nda küresel sorunları çözmeye yönelik yaklaşımlar bulmaya odaklanacak bir tartışma beklenebilir. Suriye'deki durumun tırmanması ortasında Astana Süreci ülkelerinin bakanlarının bir toplantısı da planlanıyor.
Doha Forum, 2003 yılından bu yana Katar'ın başkentinde düzenlenen uluslararası bir konferanstır. Etkinlik bu yıl 7-8 Aralık tarihlerinde Sheraton Grand Doha Resort & Convention Hotel'de düzenlenecek.
Forum katılımcıları uluslararası güvenlik, enerji geçişi ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma ile ilgili çok çeşitli konuları tartışacaklar. Konferansa Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ve Başbakan ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdul Rahman Al Thani katılacak.
Doha'daki forum, Suriye'de hükümet güçlerinin, Rusya'da yasaklı olan Nusra Cephesi ve müttefiklerinin, 27 Kasım'da Halep ve Suriye'nin kuzeyindeki diğer yerleşim yerlerine saldıran militanlarının ilerlemesine direnmesiyle bağlantılı olarak artan bölgesel gerginlikler bağlamında düzenlenecek.
Katar'ın başkentinde düzenlenecek konferans, üst üste ikinci kez, İsrail ile Filistin hareketi Hamas arasında Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde devam eden çatışma bağlamında gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz yılın Kasım ayı sonlarında, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda, çatışmanın tarafları ateşkes ilan etme ve rehinelerin bir kısmını serbest bırakma konusunda anlaştılar, ancak insani ateşkes kısa sürede ihlal edildi ve düşmanlıklar yeniden başladı.
AFP, 5 Aralık'ta bir kaynağa dayanarak Doha'nın Filistin yerleşiminde ateşkes sağlamak için arabuluculuğa yeniden başladığını bildirdi. Gazze'deki krizi çözme konusu forumun yan etkinliklerinde ele alınacak temel konulardan biri olacak.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi daha önce, Astana Süreci'nin garantör ülkeleri olan İran, Rusya ve Türkiye temsilcilerinin Suriye'deki tırmanışın ortasında Doha Forumu'nun aralarında bir araya geleceğini söylemişti. Lavrov Perşembe günü tarafların bu haftanın sonundan önce bir araya geleceğini belirtti.
Astana formatı, Suriye krizinin çözüm sürecine garantör ülkeler olarak Rusya, İran ve Türkiye'yi, ayrıca Suriye hükümeti ve muhalefet temsilcilerini, BM'yi ve gözlemci ülkeleri - Ürdün, Irak, Lübnan'ı içeriyor. Katar, Astana Süreci'ne katılmıyor ve dünyada Suriye büyükelçiliğinin muhalefet temsilcileri tarafından yönetildiği tek ülke.