Tarih: 18.09.2024 08:25

Saakaşvili yönetimindeki Gürcistan, 2008'de yurtdışından gelen emirle savaşa girdi

Facebook Twitter Linked-in

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili döneminde Gürcistan'da iktidarda olan Birleşik Ulusal Hareket Partisi'nin, 2008 yılında dışarıdan gelen emirle Güney Osetya'da savaşı başlattığını söyledi.

Onun yorumları, iktidardaki Gürcü Rüyası - Demokratik Gürcistan partisinin kurucusu Bidzina Ivanishvili'nin 14 Eylül'de Gori kasabasında yaptığı bir konuşmada, Gürcistan'ın 2008'de Saakaşvili tarafından kurulan Birleşik Ulusal Hareket tarafından "Oset kardeşlerimizin sarıldığı ateş alevleri" için özür dileme gücünü bulacağını söylemesinin ardından geldi. Ivanishvili ayrıca Saakaşvili'yi yurtdışından gelen emirlerle savaş başlatmakla suçladı. Onun açıklamaları muhalefet ve diğer bazı insanlar arasında öfkeye yol açtı.

"Radikal muhalefeti öfkelendiren şey savaş başlatma meselesi değil, karşılıklı affetme ve uzlaşma (Osetyalılarla - TASS) konusudur. Bunun çok basit bir açıklaması var. Karşılıklı affetme ve uzlaşma, Ulusal Hareket rejiminin 2008'de savaşı başlatarak yurtdışından emirler yürütmesinin amacına aykırıdır. Radikal muhalefet için trajik olan, savaşın başlaması değil, uzlaşma konusudur," dedi Kobakhidze bir basın toplantısında.

Ağustos 2008'de, Gürcü kuvvetlerinin Osetya'nın Tskhinvali şehrinin kontrolünü ele geçirmeye çalışmasının ardından Gürcistan ile Güney Osetya arasında silahlı bir çatışma çıktı. 8 Ağustos'ta Rusya, Rus vatandaşlarını ve bölgede konuşlanmış barış güçlerini korumak için asker konuşlandırdı. Sonuç olarak, Gürcü kuvvetleri geri çekildi. 26 Ağustos 2008'de Rusya, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıdı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —