16 Ekim 1992'de 91 kişilik bir aydın grubu, Nahçıvan Yüksek Meclisi Başkanı Haydar Aliyev'e hitap ederek, onu siyasi mücadelenin lideri olarak gördüklerini ve onun etrafında birleştiklerini açıkladılar. 24 Ekim 1992'de Haydar Aliyev bu çağrıya yanıt vererek teklifi kabul etti.
21 Kasım 1992'de Yeni Azerbaycan Partisi'nin (YAP) 550 kişinin katıldığı kuruluş konferansı düzenlendi ve Haydar Aliyev parti genel başkanlığına seçildi. Haydar Aliyev'e başvuran aydın grubu parti tarihine "91'ler" olarak geçti.
Yeni Azerbaycan Partisi'nin 32. kuruluş yıldönümü arifesinde Modern.az sitesi "91"in temsilcisi eski milletvekili Şahlar Asgarov ile röportaj yaptı.
Şahlar Asgarov, Yeni Azerbaycan Partisi'nin 1992 yılında zorunluluktan doğduğunu belirterek, "O dönemde Azerbaycan'ın büyük sorunları vardı. Bunun sonucunda aydınlardan oluşan bir partinin kurulması zorunlu hale geldi. 91 aydın Milli lider Haydar Aliyev'e başvurdu. Yeni Azerbaycan Partisi'nin "altın fonu" ilan edilen "91'lerin" 6 üyesi akademisyen, aralarında onlarca profesör var.
16 Ekim 1992'de 91 aydın, Nahçıvan Yüksek Meclisi Başkanı Haydar Aliyev'e hitaben, kendisini Azerbaycan'da açık ve aktif iktidar mücadelesine çağıran bir mektup hazırladığında, bazı kişiler bunu imzalamak istemedi. Edinilen bilgiye göre Haydar Aliyev'e başvuran "91'ler"e katılmak istemeyenler arasında akademisyen Ramiz Mehdiyev de vardı.
Şahlar Asgarov, Cumhurbaşkanlığı İdaresi eski başkanı Ramiz Mehdiyev'in "91'lere" yönelik tavrını anlattı. Onun sayesinde "91'lerin" hakaret edildiğini ve YAP'tan yavaş yavaş çıkarıldığını söyledi: "Ulusal lider Heydar Aliyev onlara sordu," Adınız neden "91'ler" arasında değil? " diye sorunca "Sayın Cumhurbaşkanı, millet sizi aradı, biz de halkın mensubuyuz" dediler. Ancak bu fikir bilime aykırıdır. İnsanlar kalabalıktır ve kalabalık yaratıcı değildir. Yaratıcı olan bireylerdir. "91'ler" yaratıcıdır, Haydar Aliyev diyorlar. Haydar Aliyev'in eleştirildiği 1987'den 1991'e kadar halk onu savunmadı. Yani ortada bireyler var. Ama 'halk sizi aradı, biz onların üyesiyiz' dediler. Elbette Ziya Bünyadov ve Halil Rıza Ulutürk'ün arkasında duranlar vardı, akademisyenlerin, profesörlerin arasında olanlar vardı. Ama insanlar yaratıcı değil. Fikri insanların zihnine yerleştirmeniz lazım, yerleştirmezseniz sonu gelmez. Fikir insanlar tarafından değil, bireyler tarafından yaratılıyor ve insanlar mutlu oluyor."
Ş. Asgarov'a göre bugün "91" ile Yeni Azerbaycan Partisi'nin genç üyeleri arasında bir toplantı yapılması gerekiyor: "O dönemde Haydar Aliyev Nahçıvan'da yaşıyordu ve onun hakkında bir tür yasak vardı. Bakü'ye geliyoruz. Büyük güçler, Haydar Aliyev'in Bakü'de yaşaması halinde Azerbaycan'ın tamamen bağımsız olacağını ve petrole el koyamayacaklarını biliyorlardı. Bu nedenle Haydar Aliyev'in Bakü'de yaşamasına engel oldular. Bu nedenle Nahçıvan'da YAP kuruldu. Haydar Aliyev'e yazılan mektuba "Azerbaycan senin sözünü bekliyor" deniyordu . Bu mektup Büyük Önder'in Bakü'ye davetiydi. Bakü'ye gelişi büyük güçlerin dileklerini yüreğinde bıraktı. Haydar Aliyev'e uygulanan yasağı "91'ler" aldı. Büyük lidere çok yakın olan kişilerden duyduğumu söyleyeyim, Haydar Aliyev "91'ler" listesine baktığında Komünist Parti döneminde görevlendirdiği kişilerin isimlerini görememişti.
"91'ler" Haydar Aliyev'i karşılıksız savundu. Özveri, "91'lerin" faaliyetinin temelidir. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de bunu söyledi. "Gençlerle buluşmak önemli çünkü onlar Azerbaycan'ın kaderini düşünüyorlardı."
Şahlar Asgarov, genç YAP'lılara Vatan'ı bir şey uğruna sevmenin gerekli olmadığını öğütledi: "Vatanını görev uğruna seven iyi bir vatandaş değildir. Vatan minnet duymadan sevilmeli, "91'ler" arasında oligarklar yoktur. Haydar Aliyev'i kendileri için değil, Anavatan için çağırdılar. Vatanı sevmek lazım, bu sevgi samimi olmalı. Bu aşk petrol uğruna, görev uğruna olmamalı."