10105,40%1,06
35,64% 0,02
37,15% 0,09
3156,54% -0,08
5059,05% 0,00
Suriye hükümeti bu tür saldırıları sürekli olarak kınayarak uluslararası toplumu, İsrail'in Suriye egemenliğini ihlallerinden dolayı hesap sormaya çağırdı.
Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra, "İsrail"i Suriye topraklarındaki eylemlerini durdurmaya çağırdı ve bunları yasadışı olarak nitelendirdi. Çarşamba günü Al Majalla dergisine verdiği röportajda bakan, işgalle devam eden gerginliklere değindi.
"İsrail Suriye topraklarındaki vahşetini durdurmalı. Onları durdurmak için çok büyük çabalar sarf ediliyor. Ülkenin savaştan yorulduğunu ve kimseyle sorun yaşamaya hazır olmadığımızı söylüyoruz," dedi Abu Qasra.
Bakanın açıklamaları, "İsrail'in" Suriye'deki işgalini genişlettiği yönündeki endişelerin arttığı bir dönemde geldi.
Raporlar, Aralık 2024'te "İsrail"in Suriye genelindeki stratejik askeri tesisleri hedef alan 350'den fazla hava saldırısı gerçekleştirdiğini gösteriyor. İsrail iddialarına göre, bu saldırılar Beşşar Esad hükümetinin çöküşünün ardından gelişmiş silahların Direniş gruplarının eline geçmesini önlemeyi amaçlıyordu.
Şam, bu geniş çaplı harekâtı Suriye egemenliğinin ihlali olarak kınadı.
Suriye Dışişleri Bakanı Asaad el-Şibani de bu duyguları dile getirerek TRT'ye yaptığı açıklamada , "Bu bölgeler rejimin değil Suriye halkınındır ve biz vatanımızı savunmalıyız. İsrail, kendi sınırları ve evleri için güvenlik aradığı gibi Suriye'nin egemenliğine de saygı göstermelidir." dedi.
Hava saldırılarına ek olarak, İsrailli yetkililer Suriye'nin uluslararası bir zirve aracılığıyla kantonlara bölünmesini zorlamak için gizlice komplo kuruyorlar . Aralık ayında Esad hükümetinin çöküşünün ardından önerilen plan, iddiaya göre çeşitli etnik grupların haklarını güvence altına almayı amaçlıyor ancak Suriye'nin parçalanmış devletinin potansiyel bir istismarı olduğu yönünde eleştirilere maruz kaldı .
İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen'in böyle bir zirve hakkında tartışmalara öncülük ettiği bildirilirken, İsrail güvenlik yetkilileri Ahmed el-Şaraa liderliğindeki yeni Suriye liderliğinin etkisi ve Türkiye'nin Suriye'deki büyüyen rolü konusunda endişelerini dile getiriyor. İsrail rejimi, İsrail Hayom'a göre , "İsrail" ile bağlantılı herhangi bir girişimin Suriye'de açıkça reddedilebileceğinden korkuyor.
Israel Hayom, "Asıl korku, İsrail ile özdeşleşmiş bir düşüncenin Suriye'de kabul görmemesi. Bu nedenle bu konudaki tartışmalar gizli tutuluyor" dedi.
"İsrail"in Suriye'deki faaliyetleri diplomatik manevraların ötesine geçti. 21 Aralık 2024'te İsrail işgal güçleri, Suriye'nin güneyindeki Kuneytra Valiliği'ndeki stratejik tepelerin üzerine askeri mevziler kurarak Suriye'nin toprak bütünlüğünü ihlal etti. Raporlar, Kuneytra'nın yaklaşık %95'inin işgal edildiğini ve bölgedeki Suriye askeri altyapısının tahrip edildiğini ortaya koydu. İsrail İşgal Gücü ayrıca köyleri birbirine bağlayan yollar oluşturmak için tarım arazilerini buldozerle yıktı ve su kaynakları üzerindeki kontrolünü genişletti.
İşgalin askeri varlığı yerel direnişi kışkırttı. Kuneytra'daki protestolar şiddetle karşılandı, İsrail güçleri silahsız göstericilere ateş açtı ve birkaç kişiyi yaraladı. Yerel sakinler hem İsrail'in ilerlemelerinden hem de Suriye'nin yeni liderliğinin eylemsizliğinden dolayı hayal kırıklığını dile getirdi.
Karmaşıklığı daha da artıran şey, Başbakan Binyamin Netanyahu da dahil olmak üzere İsrailli yetkililerin, orduya Suriye'de uzun süreli bir varlığa hazırlanmaları talimatını vermesi ve en azından 2025 sonuna kadar Hermon Dağı bölgesinde ve BM tarafından izlenen tampon bölgede kalmaları yönündeki planları. Netanyahu, uzatılmış işgali gerekçelendirmek için şu anda iktidarda olan isyancı gruplarla ilgili güvenlik endişelerini gösterdi.
Buna paralel olarak Suriyeli yetkililer bu gelişmeler hakkında uluslararası farkındalığı artırmaya çalıştılar. Şam, İsrail hava saldırıları ve toprak ihlalleri konusunda BM Güvenlik Konseyi'ne resmen şikayette bulundu ve sakinler uluslararası toplumun sessizliği karşısında öfkelerini dile getirdiler.
Ahmed el-Şaraa yönetimindeki yeni kurulan Suriye liderliği, Vali Maher Marwan'ın çatışmaya ilgi duymadığını ifade etmesiyle "İsrail"e karşı daha yumuşak bir duruş sergiledi . Marwan, "Barış istiyoruz ve İsrail'e veya herhangi birine karşı çıkamayız" dedi ve yönetimin birlikte yaşamayı ve iyileştirilmiş ilişkileri aradığını ekledi.
Bu güvencelere rağmen İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar, yeni Suriye hükümetini " terörist çete " olarak niteledi ve hükümetin niyetleri konusunda şüphelerini dile getirdi.