Bugün, 22 Ocak 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    10015,65%0,16
  • DOLAR

    35,64% 0,09
  • EURO

    37,22% 0,19
  • GRAM ALTIN

    3149,66% 0,28
  • Ç. ALTIN

    4996,08% 0,00

Savaş mağduru olarak geldiği Türkiye'de hat sanatıyla hayata tutundu

Suriye’deki savaşta yaralanarak Türkiye’ye gelen ve tedavi sürecinin ardından hat sanatına yönelen Muhammed Ebadi, öğrendiği her şeyi gelecek nesillere aktarmayı hedeflediğini belirtti.

GENEL 22.01.2025 11:21:19 0
Savaş mağduru olarak geldiği Türkiye

Suriye’deki iç savaş nedeniyle yaralanan ve tedavi için Türkiye’ye gelen Muhammed Ebadi, burada hat sanatıyla tanışarak hayatını yeniden şekillendirdi.

Ortaokul yıllarında öğretmeninin yönlendirmesiyle hat sanatına ilgi duymaya başlayan Ebadi, Suriye’deki savaş ortamı nedeniyle eğitimini sürdüremedi. Savaş sırasında yaşadığı zorluklar ve aldığı yaralar nedeniyle Türkiye'ye gelmeye karar veren Ebadi, burada yapılan tedavisinin ardından hat sanatına yeniden yöneldi.

Türkiye'ye geldikten sonra, internet üzerinden bulduğu eğitim materyalleriyle hat sanatını öğrenmeye başlayan Ebadi, sosyal medya platformlarında paylaştığı hat sanatı eserleriyle büyük beğeni topladı ve bu sayede siparişler almaya başladı.

Bugün hem geleneksel hem de modern hat sanatını birleştirerek eserler üreten Ebadi, sanatı bir kültür mirası olarak görüp, öğrendiği her şeyi gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

Ebadi, hat sanatının onun için sadece bir iş değil, aynı zamanda yaşamın anlamını, sabrı ve sevgiyi yansıtan bir yol olduğunu ifade etti.

“Savaştan dolayı yaralanınca tedavi için Türkiye'ye gelmeye karar verdim”

Muhammed Ebadi

Ebadi, “Ortaokula gittiğimiz zamanlarda bir hocamız vardı. Hem normal ders veriyordu hem de hat sanatı dersi veriyordu. O hocamız bana ilham oldu. Ben de ondan sonra hat sanatı öğrenmeye başladım. Suriye'deki savaştan dolayı eğitimim çok fazla sürmedi. 2-3 ay eğitim alabildim sadece. Daha sonra Suriye'deki savaştan dolayı yaralanınca tedavi için Türkiye'ye gelmeye karar verdim. Tedavimi Türkiye'de olduktan sonra hat sanatına devam etmek istedim. Daha sonra hat sanatı için gerekli olan malzemeleri aldım ve öğrenmeye başladım. O zamanlar müsait zamanım olmadığı için internet üzerinden videolar izleyerek öğrenmeye başladım. Daha sonra yazdığım hat sanatlarını sosyal medyada paylaşıyordum. İnternet sayesinde hat sanatını öğrendim ve bana ekstra bir katkı sağlamış oldu. Aynı zamanda sosyal medyada paylaştığım hat sanatları üzerinden siparişler geliyordu. Yaptıklarımı insanlar beğenince kendileri için sipariş vermeye başladılar.” dedi.

“Hat sanatı bir eser bırakmak için yapabileceğim en güzel sanattır”

Arkadaşının tavsiyesi üzerine kaligrafiye de başladığını söyleyen Ebadi, “Hat sanatı benim için sadece bir sanat değil, kendimden sonra bir hatıra, bir eser bırakmak için yapabileceğim en güzel sanattır. Özellikle kaligrafi dediğimiz, isme özel yazılar yazıyorum. Kaligrafi sanatı maalesef Suriye'de yoktu. Suriye'de sadece Hüsn-i hat dediğimiz Arapça sanatı var ve ben kaligrafiyi burada öğrendim. Hüsn-i hat olarak yazdığım Arapça yazıları bir arkadaşım görüp çok beğendi ve bana şöyle bir teklif sundu; ‘Sen Arapça yazıları çok güzel yazıyorsun. Kaligrafi neden yazmıyorsun?’. Bu soru sayesinde benim için farklı bir kapı açılmış oldu. Hat sanatına bakış açım daha da genişledi. O zamanlar kaligrafiyi internet üzerinden öğrenmeye başladım. Kaligrafiyi öğrenmeye başladıktan sonra aslında daha mutlu oldum çünkü buradaki insanlar kaligrafiye daha çok önem veriyorlar. Daha sonra gönüllü olarak arkadaşlarım için isimlerini yazmaya başladım. Yazıp sosyal medya hesabında paylaşıyorum ve arkadaşlarıma gönderiyorum. Onları da mutlu ediyorum.” diye konuştu.

“Hat sanatı aslında bir sanat eseridir”

Sanatını nasıl yaptığına dair bilgi veren Ebadi, “Kaligrafi ve Hüsn-i hat sanatını işlediğimiz bu ağaçları özel olarak istiyoruz. Dişbudak ağacı diye geçiyor. İnternet üzerinden sipariş veriyoruz. Normal odunu kestiğin zaman bir süre sonra çatlamaya başlar fakat bu ağaçlar kolay kolay çatlamıyor. Bu ağacın böyle bir özelliği var. Yazıları kalem ve boya ile yazıyorum. İsteğe göre bu değişiyor. Yazdıktan sonra daha kalıcı olabilmesi için üstüne vernik vuruyorum ve bu şekilde yazılar daha kalıcı oluyor. Hat sanatı aslında bir sanat eseridir. Bu dünyaya geliş amaçlarımızdan biri gelecek nesillere bir eser bırakmaktır. Babam, ben buraya gelmeden önce bana şunu söylemişti; ‘Oğlum, gittiğin her yere bir iyilik fidanı ekersin. Büyüdüğü zaman meyvesini yersin.’ Benim ektiğim iyilik fidanı da hat sanatı sayılır. Hat sanatı benim için sevgiyi ve mutluluğu ifade eder. Hat sanatını tabii ki herkes öğrenmek zorunda değil ama herkesin öğrenmesini tavsiye ederim çünkü hat sanatı hem bir sanattır hem de İslam'ın bir zenginliğini gösterir. Bundan dolayıdır ki herkes hat sanatını bilmeli. Hat sanatı insanın ne kadar sabırlı olduğunu ne kadar güçlü olduğunu ve ne kadar kültür sahibi olduğunu gösterir.” şeklinde konuştu.

“Allah'ın kelamını yazmak huzur vericidir”

Ebadi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hat sanatının belli temelleri vardır. Bu temeller kalem tutuşu, kalem kalitesi gibi şeylerdir. Şahsi olarak benim dikkat ettiğim şeyler, yazarken şunu hissediyorum; Allah'ın kelamını yazmak huzur vericidir. Allah'ın kelamını yazarken kesinlikle abdestli olmalıyım. Daha sonra besmele ile sanatıma başlıyorum. Bunları yapmadan yazamam, içim asla rahat etmiyor. Hat sanatını sadece temellerini değil, aynı zamanda nasıl devam etmen gerektiğini bilmelisin. Bundan dolayı abdest ve yazacağın şeyin ne kadar anlamlı olacağı çok önemli ve bunlar bir süre sonra senin hayatına da yansır. Bir eser ne kadar uzun ve kaliteli olursa o kadar zaman alır. Aslında bizler için zaman çok önemli değil. Yeter ki kaliteli bir iş olsun. Bizim sanatımızda ne kadar yavaş gidersen o kadar hızlı ilerlersin. Bizim böyle bir temelimiz var. Kısacası çok sabır isteyen bir iş. Benim gençlere bu konudaki tavsiyem, kesinlikle bir sanat öğrenmeleri gerektiğidir. Herhangi bir sanat olsa da olur çünkü sanat sadece sana özel bir şey. Bu eseri gördükleri zaman diyecekleri şey ‘Şu şahıs yazmış.’ Bu eser sana özel olacağı için kesinlikle her insan bir sanat öğrenmeli. Türkiye'de de özellikle hat sanatına bayağı önem veriliyor. Bizim ülkemizde de sanatçılarımız var, büyük üstatlarımız var. Fakat buradaki gibi önem verilmiyor. Neden olduğunu bilmiyorum ama Türkiye gerçekten bütün sanatçılara ciddi önem gösteriyor.”

“Kur'an-ı Kerim ilk yazıldığı zaman kûfî hat sanatıyla yazılmıştır”

 İslami el yazısı olan kufi hat sanatıyla sanat yapmayı amaçladığını vurgulayan Ebadi, “Dünyaya bir kere geldik ve dönüşümüz Allah'a olacaktır. Bu şekilde Allah'ın kelamını yazıp kendimizi hatırlatmak benim için yeter. İlerleyen zamanlarda Suriye'ye dönecek olursam tabii ki bu sanatımı orada devam ettirmek isterim. Orada kendime ait bir yer açıp kurslar düzenleyip sanatımı geliştirmek isterim çünkü hat sanatı sadece sanat değil, İslam'ın bir kültürü sayılır ve İslam'ı yansıtır. Yazı stilleri için ben özellikle kûfî hat sanatını seçtim. Neden kûfî hat sanatı diyecek olursak, Kur'an-ı Kerim ilk yazıldığı zaman kûfî hat sanatıyla yazılmıştır ve kûfî hat sanatı Hazreti Osman'a aittir. Bir şahsın ne kadar güçlü olduğunu ve ne kadar sabırlı olduğunu gösterir. Bundan dolayı ben sanatımı kûfî hat sanatı üzerine seçtim ve yazmaya başladım. Hâlâ da devam ediyorum. Farklı hat sanatı çeşitleri tabii ki var. Sülüs, rık’a, kûfî hat sanatı gibi çeşitleri var. Ben kûfî hat sanatını kendime ve nefsime daha yakın hissediyorum. Çünkü her yazı stili bir millete ait olur. İran'da Farsî hat sanatı ile yazıyorlar. Türkiye'de en meşhur olan hat sanatı sülüs hat sanatıdır. Sahabelerimiz kûfî hat sanatıyla yazdıkları için ben de şimdiye kadar hep kûfî hat sanatıyla çalıştım çünkü kûfî hat sanatı yazarken sahabelerimizin hissettiği şeyleri ben de hissetmek istiyorum. Özellikle kûfî hat sanatı benim için başka bir şeydir, huzur verici bir sanattır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)


Millet uyardı! Uludağ'ın yangın röntgeni çekilmeli!

SGK pilot uygulamada yaklaşık 130 bin parmak izini doğruladı

BM Raportörü Albanese: israil, Gazze'deki soykırımı Batı Şeria'ya taşıyacak

Köylerin sorunları toplantıda ele alındı

Sinan Oğan'dan Ümit Özdağ tepkisi

2025-YDS/1 sınavı için başvurular başladı

Dondurucu soğuklar Doğu Anadolu illerinde etkisini sürdürüyor

U11 Manisa Cup’ta kupa heyecanı

Sismik asansör teknolojileri Mayıs'ta görücüye çıkıyor

Ağıralioğlu'ndan Özdağ'a destek

Kırmızı et ürünlerine kanatlı eti karıştı

Brüksel'de Türkmen Kültür Etkinliği: Türkmenistan'dan “Hazineler” sergisi

5 kente idare ve vergi mahkemeleri kuruluyor

Diyarbakır'daki sağlık çalışanları: Gazze'ye yapılacak bütün görevlere hazırız

DSÖ: Kuş gribinin insandan insana bulaştığı vakalar henüz kaydedilmedi

Sağlık Bakanlığı’ndan Kartalkaya'daki yaralılara ilişkin açıklama

İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Şirik, lösemi hastası minik Yusuf Ali'yi evinde ziyaret etti - Videolu Haber

2024'te 2,6 milyon aracın kaydı yapıldı

Ankara'da sokak kedilerine öğrencilerden 'patikondu'

Tarihin akışını değiştiren casus Kim Philby, SSCB'ye karşı oluşturulan ablukayı önledi

YDS başvuruları başladı

Kayseri’de uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

Manisa'da MASMEK'in 2024 sergisi açıldı

Yılın ilk MGK'sı toplanıyor: 'Kırmızı kitap' gündemde

Cem Yılmaz'dan 'Kartalkaya' isyanı: Kabul edilemez

İtfaiye yetkisi alınırsa tulumbacılığa döner

MGK bugün toplanıyor

Bursa İnegöl Belediyesi'nde hizmet içi 'yapay zeka' eğitimi

İstanbul Beylikdüzü afetlere hazırlık evini yeniledi

Rektör Ünüvar, Türkiye’nin sağlıktaki başarı hikayesini Umman'da anlattı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2024 yılı Faaliyet Raporu

Başımız sağolsun…

Niloya ve Arkadaşları Erzurum’a Geliyor

Geçmiş olsun dileklerimizle…

Erzurum Siyasetine bir isim daha katıldı…

2024 te Erzurum'un Tarım ve Hayvancılığı…

Bir alın terinin hikâyesi ve Karakoca’nın haklı gururu: Muhammed Furkan Özhan…

O bir Harb-İş sporlu

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE GELENEKSEL SPOR COŞKUSU: ATLI KIZAK ŞÖLENİ DÜZENLENDİ

KUDAKAF’25 İÇİN PAYDAŞ ÜNİVERSİTELERİN REKTÖRLERİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE BİR ARAYA GELDİ

2025-YDS/1 sınavı için başvurular başladı

YDS başvuruları başladı

Bursa İnegöl Belediyesi'nde hizmet içi 'yapay zeka' eğitimi

Kocaeli Büyükşehir gençlere 'kılavuz' oluyor

Kocaeli İzmit'te sınav başvuruları başladı

Afet Risk Azaltma Proje Yarışması’nda büyük başarı

LGS ve YKS adayları için “Kazandıran Taktikler Semineri” düzenlendi

İZGİM’de Tufting Atölyesi yeni girişimciler bekliyor

Engeli ve sağlık sorunu olan adaylara ÖSYM'den başvuru kolaylığı

Denetimli serbestlik yükümlülerinin iyileştirilmesine katkı sağlayacak iş birliği protokolü imzalandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 19 16 0 3 30 51
2.Fenerbahçe 19 14 2 3 31 45
3.Samsunspor 19 11 4 4 14 37
4.Göztepe 19 10 5 4 15 34
5.Eyüpspor 19 9 4 6 13 33
6.Beşiktaş 19 8 4 7 8 31
7.İstanbul Başakşehir 19 8 6 5 6 29
8.Gazişehir Gaziantep 19 7 7 5 -1 26
9.Trabzonspor 19 6 6 7 10 25
10.Rizespor 19 7 9 3 -10 24
11.Alanyaspor 19 5 7 7 -5 22
12.Kasımpaşa 19 4 5 10 -6 22
13.Konyaspor 19 5 8 6 -7 21
14.Antalyaspor 19 6 10 3 -17 21
15.Sivasspor 19 5 9 5 -11 20
16.Bodrum FK 19 4 11 4 -11 16
17.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
18.Hatayspor 19 1 11 7 -15 10
19.Adana Demirspor 19 2 15 2 -27 5

YAZARLAR