Pestisitler, tarım alanlarında bitkisel ve hayvansal üretimi tehdit eden zararlı organizmalara ve hastalıklara karşı kullanılan karmaşık yapılı maddelerdir. Bu maddeler, çeşitli ilaçların belirli oranlarda ve formülasyonlarda karıştırılmasıyla hazırlanır ve böylece tarımsal mücadelede kullanılan zirai ilaçlar ortaya çıkar. Pestisitler, kimyasal bileşiklerden oluşabileceği gibi virüsler ya da farklı biyolojik ajanlar kullanılarak da üretilebilir.
Pestisitler, diyet yoluyla ya da uygulandıkları bölgelere doğrudan maruz kalma sonucunda insan vücuduna nüfuz edebilir. Meyve ve sebzelerin yanı sıra hayvansal gıdalar, içme ve kullanma sularının kirlenmesi gibi birçok faktör, pestisit maruziyetine yol açabilir. Ayrıca, tarım işçileri kıyafetleri ve ekipmanları üzerinde biriken pestisitleri evlerine taşıyabilir. Yoğun tarım ilacı kullanılan arazilerin çevresindeki konutlar ise rüzgâr ve yağmur gibi çevresel etkenler nedeniyle pestisit etkisine açık hale gelebilir.
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda pestisitlerle kanser gelişimi arasında bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Pestisitlere maruz kalma sonucunda;
Prostat,
Lösemi,
Burkitt lenfoma,
Nöroblastom,
Wilms tümörü,
Hodgkin dışı lenfoma,
Yumurtalık kanseri,
Akciğer,
Mide,
Kolon,
Mesane ve rektum kanseri gibi çeşitli kanser türleriyle karşı karşıya kalmak mümkündür.
Gıdalarınızdaki pestisit kalıntılarından şu yöntemlerle kurtulabilirsiniz:
Organik olduğu bilinen ürünleri satın almak ve güvenilir tedarikçileri tercih etmek.
Meyve ve sebzeleri akan su altında iyice yıkamak, fırçalamak veya ovmak.
Yüksek oranda pestisit bulunma riski olan gıdaları satın almamak.
Meyve ve sebzeleri mümkünse kabuklarını soyarak tüketmek.
İmkân dâhilindeyse evde ya da bahçede meyve ve sebze yetiştirmek.
Evde ve bahçede bulunan böcekleri toksik olmayan yöntemlerle uzaklaştırmak.
Ayrıca Pestisitler, sadece tarım alanlarında değil, okullarda, parklarda, bahçelerde ve hatta evlerde de karşımıza çıkabilir. Bu nedenle, organik ürünlerin tercih edilmesi ve iyi tarım uygulamalarıyla üretim yapan çiftçilerden alışveriş yapılması önemlidir. Ayrıca, parklarda ve bahçelerde zararlı mücadelelerinde sentetik kimyasallardan kaçınılması gerekmektedir.