Tarih: 12.01.2025 15:12

Serkan Ramanlı: 'Bu süreç, silah bırakma teklifi sürecidir' - Videolu Haber

Facebook Twitter Linked-in

HÜDAPAR: Çözüm Sürecinin Tarafıyız, Ancak Bu Süreç Çözüm Süreci Değil

Bir gazetecinin "Yeni bir çözüm sürecine taraf mısınız? DEM Parti ile görüşecek misiniz?" sorusunu yanıtlayan Ramanlı, çözüm sürecinin tarafı olduklarını ancak mevcut sürecin bir çözüm süreci değil, PKK’nın silah bırakma süreci olduğunu vurguladı. Ramanlı, “HÜDAPAR da Kürtleri temsil eden diğer siyasi aktörler gibi çözüm sürecinin tarafıdır, muhatabıdır. Bu konuda söyleyecek çok da sözü ve çözüm enerjisi olan bir siyasi harekettir. Ama şu anki süreç, bir çözüm süreci değil. Bu süreç, örgütün silah bırakması teklifi ve bu teklife verilecek cevabın dönemi” dedi.

Ramanlı, DEM Partisi heyetinin Meclis'te temsil edilen partilerle görüşmesini desteklediklerini belirterek, “Evet, bizim kapımız herkese açık. Biz taban tabana zıt olduğumuz siyasi partilerle de geçmişte görüştüğümüz gibi, bundan sonra da görüşürüz. Buna DEM Parti de dahil. İhtiyaç duyulur mu, duyulmaz mı? Buna gerek var mı, yok mu? Bunlar ayrı sorular. Ama görüşülse de görüşülmese de bizim tavrımız nettir: Bu sürecin örgütün silah bırakmasıyla sonuçlanmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye’deki Durum: Türkiye'nin Güvenlik Endişesi ve PYD'ye Karşı Operasyonlar

Bir diğer soruya, PKK, YPG ve PYD'ye yönelik Irak ve Suriye'deki operasyonlara ilişkin açıklama yapan Ramanlı, Türkiye'nin bu bölgedeki güvenlik kaygılarını dile getirdi. Suriye halkının yaşadığı zulmün sona erdiğini ve Esad’ın zaliminden kurtulmanın önemli bir gelişme olduğunu belirten Ramanlı, “Suriye halkının kendisi karar verecek bir biçimde özgür iradesiyle seçimlerini yapacak ve kendi idarecilerini seçecek. Bu süreçte hem Arapların hem Kürtlerin hem Müslümanların hem gayrimüslimlerin hem Sünnilerin hem Arapların temel hak ve özgürlüklerinden faydalanabileceği bir düzeye kavuşmasını diliyoruz” dedi.

Türkiye'nin Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelere dair endişelerinin olduğunu belirten Ramanlı, “Türkiye Cumhuriyeti, PYD yapısını sınırları ve iç güvenliği için tehdit olarak algılıyor. Bu güvenlik tehdidi ortadan kalkmadan, oradaki yönetimle dostane ilişkiler kurmak mümkün değildir. Ancak Türkiye, örgütün silahları bırakması durumunda Suriye’nin kuzeyine yönelik yaklaşımını değiştirebilir” diye konuştu.

Gelecekteki Süreç: Güvenlik Tehdidinin Bertaraf Edilmesi

Ramanlı, Suriye’nin kuzeyine dair Türkiye’nin yaklaşımının değişebilmesi için güvenlik tehdidinin bertaraf edilmesi gerektiğini ifade etti. “Karşılıklı güven oluşturulursa, Türkiye ve Suriye arasında yeni bir süreç gelişebilir. Ancak bu, güvenlik tehdidinin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olacaktır. Zamanla bu sürecin nasıl evrileceğini hep birlikte göreceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —