Bugün, 1 Şubat 2026 Pazar
  • BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Sosyal medyada 15 yaş sınırı hazırlığı

Çocukların dijital ortamda korunmasına yönelik yeni düzenleme kapsamında, 15 yaşından küçüklerin sosyal paylaşım sitelerinde hesap açamaması planlanıyor. Çalışmada, oyunlara erişimin ise yaş derecelendirmesine göre sınırlandırılması öngörülüyor.

GÜNDEM 1.02.2026 15:10:25 0
Sosyal medyada 15 yaş sınırı hazırlığı

ANKARA - BHA

Çocukları internetin zararlarından korumak amacıyla yapılacak düzenleme kapsamında, ebeveyn izni olsa dahi 15 yaşından küçük çocukların sosyal paylaşım sitelerinde hesap açamaması, sadece yaşlarına uygun oyunlara erişim sağlayabilmeleri planlanıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukları sosyal medyanın zararlı etkilerinden korumak için atılması gereken adımlara yönelik çalışmasında sona geldi. Bakanlık yetkilileri hazırladıkları çalışmalara ilişkin Meclis'te AK Parti Grubuna gerçekleştirdikleri sunumda, düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğu, düzenlemenin nasıl yapılacağı ve dünya örnekleri tek tek sıralandı.

Sunuma göre, çocukların internetin zararlı etkilerinden korunmasına yönelik çalışma kapsamında, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da düzenleme yapılması planlanıyor.

Çocukların dijital dünyada güvenliğini sağlamak için sosyal ağ sağlayıcılarının daha etkin önlemler almasının gerekliliği vurgulanan sunumda, çocukların dijital bağımlılıklardan korunması gerektiği belirtildi.

Sosyal medya ve çevrim içi oyun ortamlarında çocukların güvenliğini ve mahremiyetini esas alan, bütüncül bakış açısıyla bir kanuni düzenlemenin yapılmasının zorunlu hale geldiği ifade edilen sunumda, bu konuya ilişkin çeşitli öneriler de yer aldı.

Söz konusu öneriler arasında en önemli başlık yaş sınırı olarak dikkati çekti. Sosyal ağ sağlayıcılarına erişim yaşının 15 olması, 15 yaşını doldurmamış çocukların ebeveyn izni olsa dahi bu platformlara erişememesinin önemi vurgulandı.

Oyunlar için ise bir yaş sınırlaması yapılmaması ancak yaşa göre derecelendirme ve çocukların sadece yaşlarına uygun oyunlara erişim sağlayabilmelerinin gerekliliği ifade edildi.

Yaş sınırının uygulanmasında sosyal ağ sağlayıcılarına çocukların hesap açmasını önlemek amacıyla etkili yaş doğrulama sistemleri kullanma yükümlülüğü getirilmesi planlanıyor. Bu konudaki doğrulama sistemlerinin usul ve esaslarının ise yönetmeliklerle belirlenmesi hedefleniyor.

Sunumdaki bir diğer öneri ise çocukların dijital ortamları kullanırken ebeveynin yönlendirme ve gözetim hakkının kullanımı oldu. Ebeveyn denetim araçlarının sosyal medya platformlarına yükümlülük olarak getirilmesi hedefleniyor.

Platformların kullanıcıların, yasa dışı veya zararlı içeriklere ilişkin şikayetlerini, elektronik ortamda iletebilecekleri aktif bir başvuru mekanizması sunma yükümlülüğünün kapsamının da genişletilmesi amaçlanıyor.

Çocukların öngörülen yaştan önce sosyal medya platformlarına erişememesi için alınan yaş doğrulama ve diğer tedbirlere dair raporlama yükümlülüğünün getirilmesi de sunumda yer alan diğer başlık olarak dikkati çekiyor. Bununla birlikte sosyal ağ sağlayıcılarının, aldatıcı reklamları engelleyici tedbirleri almakla yükümlü olması da planlanıyor.

Sunumda, çocukların güvenli internete erişimi konusunda dünyadaki son gelişmeler de sıralandı.

Bu alandaki en kapsamlı iki yasanın Birleşik Krallık ve Avustralya'da uygulandığı belirtildi. Avustralya'nın 16 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımını yasaklayan dünyadaki ilk ülke olduğu hatırlatıldı.

Avustralya'daki düzenlemenin sosyal medya kullanımının çocuklar üzerindeki potansiyel zararları konusunda sorumluluğu doğrudan platform sağlayıcılarına yüklediği belirtildi.

Kurumsal ihlaller için 2025 itibarıyla maksimum 49,5 milyon Avustralya Doları tutarında ağır idari para cezaları öngörüldüğü kaydedildi.

Söz konusu yasanın, İngiltere ve ABD gibi diğer bölgelerde de tartışıldığı aktarıldı.

Yorum Ekle

Taşın altından bahane serisi çıkmaya başladı…

Bursa'da ruhsatsız silah operasyonu: 4 tutuklama

Doğalgaz tüketiminde ocak ayı rekoru kırıldı

Bakan Yerlikaya’dan trafik kazalarına ilişkin açıklama

MTV taksit ödemelerinde ödemeler yarına kadar uzatıldı!

Gaziantep'te Nurdağı ve İslahiye yeniden ayağa kalkıyor

Jandarma'dan kritik uyarı! İnanmayın

AKK’de Kültürel Pasaport’un ilk rotası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti oldu!

Isparta’da aranan 46 kişi yakalandı

Bursa'da 'Kültür Fabrikası'nda felsefe konuşmaları

Ekolojik İletişim ve Sürdürülebilir Yaşam Derneği kuruldu

İçişleri Bakanlığından çok sayıda il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

İşgal rejimi, Sınır Tanımayan Doktorlar'ı Gazze'den çıkarmak istiyor

Ertuğrul Gazi FSRU’da kritik transfer... Türkiye'nin gazlaştırma kapasitesi 200 milyon metreküpe çıkıyor

Bursa'da gece atmosferinde oryantiring

Bursa 'Gönlümüzdeki Nağmeler' ile müzik dolu gece

Yerlikaya: 2024’te trafik kazalarında 6 bin 351 kişi hayatını kaybetti

Bilecik Adalet Binasının yapım ihalesi yarın yapılacak

Adıyaman Demokratik Kurumlar Platformu’ndan ‘1 Şubat Dünya Rojava Günü’ne ilişkin basın açıklaması

Ticaret'ten zehir sevkiyatına geçit yok!

Bursa Kuzey Gişeleri’nde tehlikeli manevra!

Çukurlara İsyan: Kumluca Mahalleleri Belediyeden Acil Çözüm Bekliyor

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Suriye’deki Kürt kardeşlerimiz çok zor günlerden geçiyor

AK Parti Adıyaman İl Danışma Meclisi Toplantısı gerçekleştirildi

Hürriyetçi Sağlık Sen’den torba kanun tepkisi

Dereboğazı ve Döşemealtı’nda can pazarı

Dereboğazı yolu için iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi

Ömer Gürsoy: Yetenek Var, Destek Yok: Anadolu’nun Tenis Gerçeği

Hatay’da uyuşturucuyla mücadelede 93 tutuklama

Bakan Kurum: 500 bin sosyal konut için kura süreci sürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Taşın altından bahane serisi çıkmaya başladı…

Havalar ısınmaya başladı çatılara dikkat…

Taziye ve Başsağlığı

Erzurum’a bir garip Ulaştır/ma (ma) oyunu!

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE SPOR GİRESUN'DA 2 PUAN BIRAKTI

DADAŞLAR DÖRT KÖŞE

KARAYOLLARI 12. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2025 YILI FAALİYET RAPORU AÇIKLANDI

Kamuoyunun Bilgisine…

Kamuoyunun Bilgisine…

Vali Çiftçi Palandöken Kaymakamlığından brifing aldı…

Millî Eğitim dergisinin 2026 kış sayısı yayımlandı

İzmir'de Çocuk Meclisi üyeleri kayıtta

Konya Selçuklu’da aileler akran zorbalığına karşı eğitildi

OKULLAR İKİNCİ DÖNEME BAYRAKLARLA BAŞLIYOR

Yarıyıl tatili bitti: Milyonlarca öğrenci yeniden sınıfta

“Ailem” dizisinin ikinci sezonu tanıtıldı

Bornovalı çocukların “Mutfakta Bilim” temasıyla keşif yolculuğu

UDEF uluslararası öğrencilerin Türkiye deneyimlerini raporladı

Yarıyıl tatili sona eriyor, okullar pazartesi açılıyor

'Yarıyıl Şenliği'ne renkli final

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
13.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9

YAZARLAR