Haberi Sesli Oku

Su ürünleri avcılığı yeniden şekilleniyor... Ticari ve amatör balıkçılıkta yeni dönem

Su ürünleri avcılığı yeniden şekilleniyor... Ticari ve amatör balıkçılıkta yeni dönem

Su ürünleri avcılığı yeniden şekilleniyor... Ticari ve amatör balıkçılıkta yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, ticari ve amatör balıkçılık faaliyetlerine ilişkin 11 Ağustos 2024 tarihli yayımladığı tebliğlerinde değişiklikler yaparak, su ürünleri avcılığına ilişkin çeşitli düzenlemeleri içeren yeni kurallar getirdi. Ticari değişikliklerde Marmara Denizi ve Boğazlar’da yardımcı gemi kullanımı yasaklanırken, amatörde ise 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren sualtı tüfeği kullanarak avcılık yapacak kişilerin Amatör Balıkçı Belgesi alması zorunlu hale getirildi.

ANKARA (İGFA) - Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan su ürünleri avcılığına yönelik ticari ve amatör balıkçılık faaliyetlerine yönelik değişiklik tebliğleri bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ'e ilişkin yapılan değişikliklerde avlanma alanlarına yönelik düzenlemeleri güncellenirken, bazı bölgelerde deki avlanma yasakları kaldırıldı.

Hamam Koyu ve Yavansu Koyu, Tersane Adası ve Domuz Adası ile Göcek Koyu’nda avlanma alanları yeni koordinatlarla güncellendi. İzmir Körfezi’nde, İnciraltı Kent Ormanı ile Bostanlı arasında belirlenen hattın doğusundaki alanda avcılık düzenlendi; balıkçı barınaklarına giriş-çıkış serbest bırakıldı.

Avcılık kurallarında yapılan değişikliklerde, ağların ve kapıların güvertede veya ambarda bulundurulması zorunlu hale getirilirken, mavi yengeç avcılığında asgari av boyu 13 cm’den 11 cm’ye indirildi. Dip trolü avcılığında kalkan miktarının toplam avın yüzde 30’unu aşmaması kuralı eklendi.

TİCARİ AVLANMA SEZONLARI DEĞİŞTİ

Avlanma sezonu başlangıcı 31 Ağustos’tan 14 Ağustos’a çekilirken, bazı bölgelerde av yasağı başlangıcı 15 Nisan’dan 1 Mayıs’a ertelendi.

İstanbul’daki avcılık bölgelerinden Terkos çıkarılırken, Ömerli ve Sazlıdere korundu.

12 metre ve üzeri balıkçı gemilerinde birincil av aracı dışında av aracı kullanımı yasaklandı. Av aracı değişikliği 1 Eylül-31 Aralık arasında sadece bir kez yapılabilecek.

Marmara Denizi ve Boğazlar’da yardımcı gemi kullanımı yasaklandı; diğer denizlere geçiş için 3 gün içinde izin belgesi alınması zorunlu kılındı.

AMATÖR BALIKÇILIKTA YENİ DÜZENLEMELER

Öte yandan yine bugünkü Resmi Gazete'de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın daha önce yayımladığı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ'de de değişikliğe gidilerek, amatör balıkçılık faaliyetlerine yönelik yeni kurallar getirildi.

SUALTI TÜFEĞİ İLE AVCILIKTA BELGE ZORUNLULUĞU

1 Ocak 2026 tarihinden itibaren sualtı tüfeği kullanarak avcılık yapacak kişilerin, il/ilçe müdürlüklerinden Amatör Balıkçı Belgesi alması zorunlu hale getirildi. Bu belge, dalma yöntemiyle avcılık yapıldığını kanıtlayacak.

İzmir Körfezi’nde, İnciraltı Kent Ormanı (38° 24’ 54” K - 27° 3’ 36” D) ile Bostanlı (38° 27’ 25.18” K - 27° 5’ 21.29” D) arasında çekilen hattın doğusundaki alanda amatör avcılık düzenlendi. Balıkçı barınaklarına giriş-çıkış serbest bırakıldı. Muğla Fethiye’de kıyıdan olta ile avcılık hariç, aşağıdaki bölgelerde amatör avcılık sınırlandırıldı.

Tebliğdeki bazı haritalarda güncelleme yapılarak, yeni avlanma alanlarını yansıtacak şekilde değiştirildi.

–– 6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ Değişikliği'ne ulaşmak için TIKLAYABİLİRSİNİZ.
–– 6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ Değişikliği'ne ulaşmak için TIKLAYABİLİRSİNİZ.



Yorum Yazın

PERDEDE OYUN KÖYDE ŞENLİK VAR…

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

Tam yerinde bir karar: görelim bakalım kimde ne kadarız…

Erzurum’da Stadyum Belirsizliği Tepki Çekiyor: “Oylamayı Bırakın, Net Adım Atın”

MHP den Erzurum birlikteliği istişaresi

Anahtar Parti’den MMO Erzurum’a Sanayi ve İstihdam Ziyareti

Global Bakış Haber'den Anahtar Parti Yakutiye’ye Ziyaret

Bilecik'te Vali Sözer'den öğrencilere ziyaret

Türkiye'nin ve Gölcük’ün gururu oldu

Ankara, 'Köklerden Geleceğe Nefes' Projesiyle Yeşeriyor

YKS ve LGS için beceri temelli yeni soru modeli uygulanacak

Bursa’da lise öğrencilerine yapay zeka eğitimi

Ankara 'Köklerden Geleceğe Nefes' oluyor

Sakarya SASKİ farkındalık eğitimlerine devam

Eskişehir Büyükşehir Personeline Hizmet İçi Eğitim

Bursa'da lise öğrencileri 'Geleceğe Yapay Zeka ile Hazırlan' programında buluştu

 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi personeline hizmet içi eğitim

TÜRKİYE’NİN GENEL AFFA ACİL İHTİYACI VAR ADALET SADECE MAHKEME SALONLARINDA DEĞİL, TOPLUMUN TAMAMINDA TESİS EDİLMELİDİR

TÜRKİYE’NİN GENEL AFFA ACİL İHTİYACI VAR ADALET SADECE MAHKEME SALONLARINDA DEĞİL, TOPLUMUN TAMAMINDA TESİS EDİLMELİDİR

AB: Donbas düşerse kale düşmüş demektir ve o zaman kesinlikle tüm Ukrayna ele geçirilir

Kocaeli’de çevreyi kirleten firmaya 7,4 milyon lira ceza

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da katarakt ameliyatı ve kanser hastası çocuklara nakdi destek

Gazze'de bir evin enkazından 14 şehidin naaşı çıkarıldı

Başkan Er: Yerli malı kullanmanın ve tasarrufun ne kadar önemli olduğu gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor

Bakan Fidan, Katar Başbakanı Al Sani ile görüştü

TBMM'de bütçe mesaisi sürüyor

Devlet Bahçeli’den 15 Aralık mesajı

Kocaeli'nin fidan desteği meyvelerini veriyor

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 4 gözaltı

Meteorolojiden Doğu Akdeniz için fırtına uyarısı

Uzmanlar açıkladı: Ekonomik koşullar altında sağlıklı beslenmek mümkün mü?

Adana'da asayiş uygulaması:500 kişi yakalandı

Malatya'da bir genç evinde ölü bulundu

Adana'da trafik denetimlerinde 11 bin 54 cezai işlem uygulandı

Malatya'da çok sayıda tarihi sikke ele geçirildi: 4 gözaltı

"Sorunlara İslami bir bakışla çözüm üretmek tarihi bir sorumluluktur"

İşgal kuvvetleri, Suriye'nin sınır şehrine saldırılarını sürdürüyor

Adıyaman Kent Konseyi’nden Gölge Sanat Akademisi’nde şiir ve müzik dinletisi - Videolu Haber

Hizmet üretimi yıllık arttı, aylık geriledi! İletişim ve gayrimenkul hizmetleri revaçta

Antalya uluslararası kozmetik kongresine ev sahipliği yaptı

Gaziantep’in şampiyon sporcuları Başkan Şahin’i ziyaret etti

Umut Kervanı, Elazığ'da kapsamlı yardım dağıtımında bulundu

Fas’ta sel felaketi: Can kaybı 37'ye yükseldi

Yavuz Ağıralioğlu’ndan Mehmet Erdem’in ailesine vefa ziyareti

AK Parti Adıyaman Milletvekilleri, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İle Bir Araya Geldi

Tofaş’ın yıldız oyuncusu Lynn Kidd 6 hafta parkelerden uzak kalacak

Bilecik'te Vali Sözer'den öğrencilere ziyaret

Yükleniyor