Bugün, 15 Mart 2026 Pazar
  • BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Sürücülerin merak ettiği düzenleme: Hangi ekranlar yasak?

Araçlara sonradan takılan ve sürücünün görüş açısını kapatan multimedya ekranlarıyla ilgili yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Sürücülere 1 Nisan'a kadar süre tanınırken, uzmanlar özellikle camın görüşünü engelleyen sistemlerin sökülmesi ya da uygun şekilde

GENEL 15.03.2026 11:56:53 0
Sürücülerin merak ettiği düzenleme: Hangi ekranlar yasak?

Batman'da araçlara sonradan takılan multimedya sistemlerine yönelik yeni uygulama sürücülerde merak ve tedirginlik oluşturdu. Oto tamir ve bakım ustaları ise fabrika çıkışlı araçlarda herhangi bir sorun bulunmadığını, yalnızca sürücünün görüş açısını kapatan ekranların cezaya tabi olduğunu belirtiyor.

Yeni uygulamayla birlikte özellikle torpido üstüne ya da ön camın görüş alanına yerleştirilen büyük ekranlar ve bazı kamera sistemleri yasak kapsamına girerken, fabrika çıkışlı multimedya sistemlerinde ise herhangi bir sorun bulunmadığı belirtiliyor.

Uzmanlar, sonradan takılan ekranların aracın göğüs kısmına, yani orijinal yerleşimine uygun şekilde monte edilmesi halinde sürücüler için herhangi bir cezai işlem uygulanmayacağını ifade ediyor.

Batman'da oto tamir ve bakım ustası Ömer Oğuzhan, araçlara sonradan takılan multimedya ekranlarıyla ilgili yeni düzenlemeye ilişkin İLKHA mikrofonuna önemli açıklamalarda bulundu.

Ömer Oğuzhan

"Orijinal araçlarda hiçbir sorun yoktur"

Oğuzhan, "Bu araç bizim yanımıza geldiğinde yeni uygulamaya göre yasak olan bir durum yoktu. Önceki ekran, göğsün üst kısmında yer aldığı için camın görüş açısını kapatıyordu. Biz de onu üst kısımdan alıp normal yerine, göğsün içine oturttuk ve bu şekilde yeni uygulamaya uygun hale getirdik. Fabrikasyon araçlarda hiçbir sıkıntı yoktur, korkmaya gerek yok. İnsanlar şu anda tereddüt içinde iş yerimize geliyorlar ve 'Nasıl olacak, ceza yer miyiz?' diye endişe ediyorlar. Ancak orijinal araçlarda hiçbir sorun yoktur." dedi.

"Göğsün içine yerleştirilen ekranlarda sorun yok"

Sonradan takılan ekranlarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın sürücünün görüş açısı olduğunu belirten Oğuzhan, uygun şekilde yerleştirilen ekranlarda herhangi bir sorun yaşanmayacağını ifade etti.

Oğuzhan, "Sonradan takılan ekranlarda ise eğer göğsün iç kısmına oturtulmuşsa yine hiçbir sorun yoktur. Ancak dış kısımda olup sürücünün görüş açısını kapatıyorsa o zaman cezaya tabi tutulur. Bu uygulamayı olumlu ve doğru bir uygulama olarak görüyoruz. Çünkü sürücünün görüş açısı kapanırsa kazalara sebebiyet verebilir. Örneğin sağ taraftan bir yaya aracın önüne atladığında, görüş açısı engelleniyorsa sürücü yayayı göremeyebilir ve bu da kazaya yol açabilir." diye konuştu.

"Araçların yüzde 95'inde sorun yok"

Uygulamayla ilgili sürücülerde gereksiz bir endişe oluştuğunu dile getiren Oğuzhan, çoğu araçta herhangi bir problem bulunmadığını söyledi.

Oğuzhan, "Bu şekilde göğsün içine yerleştirildiğinde hiçbir sorun olmaz. Zaten araçların yüzde 95'inde böyle bir problem yoktur. Orijinal yerine oturduğu için herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. İnsanlar şu anda 'Acaba ceza yer miyim?' diye tereddüt ediyorlar. Hayır, yemezsiniz. Göğsün iç kısmına oturan hiçbir ekranda, CarPlay veya multimedya sistemlerinde sorun yoktur. Ancak çok büyük ekranlarda ve sonradan takılan bazı sistemlerde görüş açısını kapatan durumlar olabiliyor." ifadelerini kullandı.

 

"Ceza yaklaşık 21 bin lira"

Sürücülerin araçlarını kontrol ettirmelerinin faydalı olacağını belirten Oğuzhan, kurallara uymayan sistemler için ciddi bir ceza uygulanabileceğini söyledi.

Oğuzhan, "Bu nedenle sonradan ekran taktıranların ustalardan veya trafik polislerinden bilgi almaları gerekir. En azından kafalarında hiçbir soru işareti kalmamış olur. Bu durumun bir cezası da vardır. Yanlış bilmiyorsam yaklaşık 21 bin lira civarında bir cezası bulunmaktadır. Bu yüzden sonradan ekran taktıranların araçlarını kontrol ettirmeleri iyi olur. Orijinal araçlarda herhangi bir sorun yoktur, ancak sonradan takılan sistemler için ustalara veya trafik polislerine danışarak bilgi almaları gerekir." dedi.

Mehmet Sani Üzer

"Sürücü ve yayaların güvenliği açısından bu karara uyduk"

Araç sürücüsü Mehmet Sani Üzer de yeni düzenleme kapsamında aracındaki kamerayı yeniden düzenlettiklerini belirtti.

Üzer, "Aracıma güvenlik amacıyla, özellikle yol kontrollerinde ve trafik durumlarında kayıt almak için bir kamera taktırmıştım. Ancak yeni düzenlemeye göre taktığımız kamera, sürücünün ön görüşünü kapattığı için yasak kapsamına giriyordu. Bu nedenle hem kendi güvenliğimiz hem de diğer sürücü ve yayaların güvenliği açısından bu karara uymak istedik. Bu doğrultuda aracımızı tekrar Ömer Usta'ya getirdik. İnşallah yapılan işlemle aracı kanuna uygun hale getirdik. Böylece hem yol güvenliği sağlanmış olacak hem de araç standartlara uygun hale gelmiş olacak." diye konuştu. (İLKHA)

Yorum Yorum Ekle

Doğu’da kış etkisini sürdürüyor: 279 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapalı

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Mescid-i Aksa'ya kilit vurmak milyonlarca Müslümanın inancına saldırıdır

İzmir’de geri dönüşüm atağı evlerden sanayiye yayılıyor

Başkan Altay, Stokholm’de gurbetçi Konyalılarla buluştu

Gaziantep'te göçmen kaçakçılığı: 3 gözaltı

Diyanet ve TDV’den gençlere 500 bin TL çeyiz desteği: Başvurular devam ediyor

Bursa Osmangazi'de Orhan Kemal’in edebiyat mirasını yaşatıyor

Ankara'da Başkan Özarslan Batı Karadenizlilerle buluştu

Diyanet Başkanı Arpaguş: İslam düşmanlığına karşı durmak insanlık borcudur

ASAL Araştırma açıkladı: Türkiye’de ekonominin en büyük sorunu gıda fiyatlarındaki artış

İzmir Karabağlar’da kadın hakları ve dayanışma vurgusu

İstanbul Küçükçekmece’de 527 kilo skunk ele geçirildi

Bakan Gürlek: İslamofobi değil, İslam düşmanlığı

Palandöken: Esnaf bayramda 100 milyar liranın üzerinde ciro bekliyor

Adıyaman’da işyerlerinden bakır ve hurda çalan 4 şüpheli tutuklandı - Videolu Haber

Kocaelili minikler zabıta mesleğini yerinde tanıdı

İran’ın misillemelerine karşı ABD’den medyaya tehdit

Küçükçekmece’de uyuşturucu operasyonu: 527 kilo skunk ele geçirildi

Evde Bakım Yardımı ödemeleri başladı

Meteoroloji uyardı: Adıyaman’da sarı kodlu alarm, bugün ve yarın sağanak bekleniyor

Konya Karatay’da yol ve altyapı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor

İzmir Bornova’da can dostlara büyük destek

Galatasaray derbisinde VIP protokolü karıştıran gizem: Nevide Çiçek kimin için en öne indi?

Eric Cantona’dan Trump’a savaş göndermesi: Savaş başlatan başkanlar cepheye gitmeli

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 45,93 olarak açıklandı

Sürücülerin merak ettiği düzenleme: Hangi ekranlar yasak?

TSK Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Topçu’dan Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü’ne ziyaret

Antalya'da özel gereksinimli bireylere afet farkındalık eğitimi

Bursa Osmangazi’de Gönül Sofraları Yenibağlar’da kuruldu

Adana’da 4,1 milyon kaçak makaron ele geçirildi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

Horasanlı Öğrencilerden Büyük Başarı: Türkiye Finallerine Yükseldiler

DENEYAP Türkiye, Geleceğin Teknoloji Yıldızlarını Arıyor!

Erzurum Şehir Hastanesi’nde Yeni Dönem

Anahtar Parti Erzurum’da "Anahtarlar" Kayıp… Teşkilatta Liyakat Çatlağı!

CURLING’DE KURA SKANDALI: OY HAKKI TORBADAN ÇIKTI

Yeni Trafik Cezaları Hakkında Bilgilendirme!

Erzurum’un Prangalarını Kırdığı Gün: 108. Yıl Gururu Havuzbaşı’nda Kutlandı

Başkan Oral , 12 Mart Erzurum’un Düşman İşgalinden  Kurutuluşu ve İstiklal Marşının Kabulü Münasebetiyle Bir Mesaj Yayımladı

Rektör Hacımüftüoğlu’yla başlayan “Öğrencilere Ramazan Jesti”nde bir adım daha: "Işıklı Yol" gelenekselleşti…

Alperenlerden gönül sofrası…

Kocaelili minikler zabıta mesleğini yerinde tanıdı

Antalya'da özel gereksinimli bireylere afet farkındalık eğitimi

İBB Gençlik Ofisleri'nde yılın ilk eğitimleri sürüyor

Manisa Büyükşehir’den gençlere dijital vizyon

Kocaeli Büyükşehir personeline 'yüksekte çalışma' eğitimi

Bursa'da gençler bilimle buluştu

Küçük mimarlar iş başında

Millî Eğitim Akademisi sözleşmeli personel alımı sonuçları açıklandı

Yıldırım'da öğrencilere LGS desteği

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'ne kurumsal akreditasyon

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
9.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17

YAZARLAR