Tarih: 06.08.2024 10:01

Taşlara Kazınmış Türklüğe Adanmış Bir Ömür: SERVET SOMUNCUOĞLU

Facebook Twitter Linked-in

Servet Somuncuoğlu kimdir?

14 Mayıs 1964 tarihinde Bursa’nın Karacabey ilçesinde dünyaya geldi. Ailesi aslen Giresun Eynesil'li olan Somuncuoğlu Arifiye Öğretmen Lisesi’nde lise eğitimini tamamlamış ve ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden ve daha sonra İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümlerinden mezun olmuştur.

Artık hayatında sadece kitaplar ve dersler vardır. Bütün zamanını kütüphanelerde kitap okumakla ve ilmi faaliyetlerle geçirir.

Çorum Ortaköy'de bir sene öğretmenlik yaptıktan sonra kültüre daha yüksek hizmet imkan bulacağı düşüncesiyle prodüktör unvanıyla Türkiye Radyo Televizyon Kurumuna intisap eder. TRT kurumunda görev yaptığı yirmibeş yıl boyunca milli ve manevi içerikli sayısız program ve belgesele imza atarak Türk kültürüne hizmet eder.

Vatani görevini Bilecik Jandarma Tugayı'nda tamamladıktan sonra 1991 yılında Nevin Somuncuoğlu ile hayatını birleştirir. 1992 yılında yavruları Sencer Burak Somuncuoğlu dünyaya gelir.

2005 yılından itibaren Moğolistan'dan Balkanlara kadar Türk coğrafyasının
her köşesine yaptığı sayısız seyahatlerle tarih öncesi araştırmalarına başlar.

"Türkler bir taşı yontup ona tapmayan tek millettir" diyen Servet Somuncuoğlu, Ankara Güdül Salihler Köyü'nde keşfettiği Türk Kaya Resmi alanı Türkoloji sahasında çok orijinal ve önemli bir sayfadır. Bu sayede Türklerin 1071'den çok daha önce Anadolu'da oldukları ispat edilmiştir.

TRT'de uzun yıllar prodüktörlük yapan Somuncuoğlu, "Anadolu'yu Vatan Kılanlar", "Tarihimize Şan Verenler" ve "Gönül Dünyamızı Aydınlatanlar" isimli senaryolar da yazdı.

Prodüktörlüğün yanı sıra fotoğraf sanatçılığı da yapan Somuncuoğlu, Rusya, Çin, Moğolistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kosova, Macaristan ve Avusturya gibi dünyanın birçok ülkesinde taşları inceledi, fotoğraflar çekti. Amacı yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan Türklerin izlerini taşlarda sürmekti.

Somuncuoğlu'nun, 4 yılda 150 bin kilometre kat ederek hazırladığı "Karlı Dağlardaki Sır" isimli belgeseli, TÜRKSAV 12. Türk Dünyası Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.

"Sibirya'dan Anadolu'ya Taştaki Türkler" kitabıyla 2008 yılı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Sosyal Bilimler Araştırma Ödülü'nü kazanan Somuncuoğlu, "Türk Edebiyatı" ve "Atlas" dergilerinde de yazılar yazdı, kitaplar yayımladı.

Ömrü Türk tarihini araştırmakla geçti. Bilinmeyen yerlere, mekanlara ulaştı. Taşlardaki Türk izlerini bulup çıkardı.

Türk'ün bilgelik taşlarını resimleyen kâşif, Türklüğün kayalara kazınan geçmişini günümüze taşıyan bilge gezgindi, Tanrı Dağı'ndaki Türk'tü Servet Somuncuoğlu.

2013 yılında Bursa'da genç yaşta kaybettiğimiz usta araştırmacı Servet Somuncuoğlu, Türk milletinin geleceğine ışık tutan eserleriyle yaşamaya ve aydınlatlamaya devam edecektir.

Anadolu'da bir çok Türk mezar taşlarının üzerinde Osmanlıca, Arapça yazı olmadığı için bunlar Türk değildir diyerek sökülüp kırılmıştır veya duvar yapılmıştır. Bunu en son Denizli'de yaşadım. Buldukları eski Türkçe yazılı kaya taşlarını Arapça yazı görmedikleri için; Bunlar "Rum'dur, Grek'dir, Yunan'dır, Ermeni'dir" diye tanımlayarak söküp atmışlar. Oysa o söküp attıklarının üzerinde, Türklerin Orhun Yazıtları vardı. Servet Somuncuoğlu

"Dünya döndükçe, Türk'ün tarihi, dili ve kültürü Orhun Çağlayanı gibi sonsuza dek akacaktır." 
Servet Somuncuoğlu

Türk gazeteci, yazar, araştırmacı, yönetmen, fotoğraf sanatçısı, televizyon proğramı yapımcısı, değerli Öğretmenimiz, Servet Somuncuoğlu'nu aramızdan ayrılışının 11'inci yıl dönümünde saygı ve minnetle anıyoruz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —