Tarih: 17.01.2025 11:13

Tayland Büyükelçiliğiyle Kritik görüşme

Facebook Twitter Linked-in

En son sosyal medya platformlarına düşen imdat çağrısı Tayland’dan 43 Uygur erkeğin Çin’e sınır dışı edilmesinin yaklaştığı endişelerini arttırdı. Dünyanın farklı ülkelerindeki Uygur STK’lar, bu kişilerin geri döndüklerinde insanlık dışı işkence görme tehdidiyle karşı karşıya oldukları yönündeki endişelerini sürekli olarak dinlendirmiş ve güvenli ülkelere kabulü için çağır yapıyor.

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği heyeti, bugün Ankara’da Tayland’ın Ankara Büyükelçisi ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ana gündem maddesi ise, Tayland’da 12 yıldır tutuklu bulunan 48 Uygur’un Çin’e iade edilmesi iddialarına ilişkin endişelerin iletilmesi ve konu hakkında net açıklama yapılması.

TAYLAND HÜKÜMETİNDEN RESMİ AÇIKLAMA
Uygur Heyet, Doğu Türkistan diasporasının bu konudaki derin endişe ve ızdırabını Tayland Büyükelçisine aktarırken, Tayland hükümetinin konuya dair resmi açıklaması Büyükelçi tarafından heyete sunuldu. Söz konusu açıklamada, Tayland hükümetinin tutuklu Uygurları Çin’e iade etmek gibi bir karar ya da niyet taşımadığı net bir şekilde ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Tayland hükümetinin konuyla ilgili bazı önemli maddeleri detaylı şekilde paylaştığı ve bu hususlarda heyetin taleplerine kısa sürede dönüş yapacağı vurgulandı. Görüşmenin verimli geçtiği ve taraflar arasında önemli bir iletişim sağlandığı bildirildi.
Tutuklu Uygurların Çine iadesi iddialarıyla ilişkin ise ülkesinde Tutuklu bulunan 48 uyguru Çine iade etmek için her hangi bir kararının ve niyetinin bulunmadığını veya böyle bir düşüncesi olmadığı belirtildi.

 

Halı hazırda Küresel medya kanalları Konuyu manşetlerine taşımışken, Aktivistler ve aile üyeleri, Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Uygurlar ve STK’lar bu potansiyel insan hakları ihlalini önlemek ve Tutsak Uygurların derhal bırakılması için müdahale çağrısında bulunuyor.

Associate d Press tarafından ele geçirilen bir mektupta Bangkok’ta tutuklu bulunan Uygurlar, sınır dışı edilmelerinin yakın olduğunu belirttikleri bu durumun durdurulması için kamuoyuna bir çağrıda bulunuyor. İlk olarak 2014 yılında gözaltına alınan bu kişiler, Tayland’daki gözaltı tesislerinde ağır koşullara maruz kalmış ve Çin’e geri gönderilmeleri halinde güvenliklerine ilişkin korkular yaşıyor.

Olası sınır dışı işleminin Tayland-Çin ilişkilerinin 50. yıldönümüne denk gelmesi uluslararası ilgiyi daha da arttırıyor. Taylandlı yetkililer tutukluları önemsedikleri konusunda ısrarcı olsalar da insan hakları uzmanları Uygurların geri gönderilmesinin, bireyleri ciddi tehditlerle karşı karşıya oldukları ülkelere geri gönderilmekten koruyan uluslararası geri göndermeme yasalarını ihlal ettiğini savunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —