9605,27%-0,48
34,71% 0,07
36,48% -0,72
2932,55% -0,98
4829,05% 0,00
Tayvan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Karen Kuo, Lai ile Pelosi arasındaki 20 dakikalık görüşmeyi "sıcak ve dostane" olarak nitelendirdi.
Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te'nin Hawaii'deki sözcüsüne göre, Pazar günü eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile yaptığı telefon görüşmesinde adaya yönelik "Çin'in askeri tehditleri" ele alındı.
Görüşme, Pekin'den güçlü itirazlar alan Lai'nin Pasifik turundaki ilk durağıydı. Pelosi'nin Tayvan'a uzun zamandır verdiği destek, Çin'i uzun süredir kızdırıyordu ve Çin, 2022'de Taipei'ye yaptığı ziyarete adayı çevreleyen kapsamlı askeri tatbikatlarla karşılık verdi.
Lai ile Pelosi arasındaki 20 dakikalık görüşme, başkanlık sözcüsü Karen Kuo tarafından "sıcak ve dostça" olarak tanımlandı. Kuo'nun açıklamasında ikilinin "uzun zamandır arkadaş" olduğu belirtildi.
Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Çin, adanın uluslararası alanda tanınmasına veya egemenlik iddiasına karşı çıkıyor. Pekin, Tayvan ile en kritik destekçisi ve en büyük silah tedarikçisi olan Amerika Birleşik Devletleri arasındaki resmi etkileşimlere karşı özellikle hassastır.
Çin, ABD'nin Tayvan'a yaptığı son silah satışlarını ve Lai'nin Hawaii'de kırmızı halılar, çiçek çelenkleri ve geleneksel "aloha"larla karşılanmasını sert bir dille kınamıştı.
Lai, Hawaii ziyareti sırasında Vali Josh Green, ABD Kongre üyeleri, Tayvan'daki fiili ABD büyükelçiliğinden yetkililer ve diğer temsilcilerle bir araya geldi.
Lai, cumartesi günü yaptığı bir konuşmada, "savaşı önlemek için birlikte mücadele etmenin" gerekliliğini vurgulayarak, "çatışmalarda kazanan olmaz" uyarısında bulundu.
Lai'nin seyahati öncesinde ABD, Tayvan'a F-16 savaş uçakları için yedek parçalar, radar sistemleri ve haberleşme ekipmanları da dahil olmak üzere 385 milyon dolarlık bir silah paketi önerisini onayladı .
Çin Dışişleri Bakanlığı hafta sonu ABD'yi "Tayvan'ı silahlandırmayı derhal durdurmaya ve 'Tayvan bağımsızlığı' ayrılıkçı güçlerine yataklık etmeyi ve desteklemeyi bırakmaya" çağırdı. Pekin ayrıca "ulusal egemenliği, güvenliği ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla savunmak için güçlü ve kararlı karşı önlemler" alacağına söz verdi.
Bakanlık, ayrı bir açıklamada Lai'nin mola vermesini "şiddetle" kınadı ve Washington'a resmi bir protesto ilettiğini doğruladı.
Lai'nin açıklamaları, Çin'in Tayvan'ın bağımsızlığına yönelik her türlü girişimi "kararlı bir şekilde ezme" tehditlerinin ardından geldi. Bu tehditler, ABD'de seçilen Başkan Donald Trump'ın Ocak ayında göreve başlamasıyla aynı zamana denk geliyor.
Trump, seçim kampanyası sırasında Tayvan'ın ABD'ye savunma desteği için mali tazminat ödemesi gerektiğini önererek ve adayı ABD yarı iletken endüstrisini baltalamakla suçlayarak endişelere yol açmıştı.
Hawaii durağının ardından Lai, Tayvan'ın Pasifik'teki müttefiklerini ziyaret edecek - Marshall Adaları, Tuvalu ve Palau - Tayvan'ın egemenliğini hala resmen tanıyan 12 ülke arasında yer alan tek Pasifik ada ülkeleri. Lai, seyahatini ABD toprağı olan Guam'da bir gecelik bir mola ile sonlandıracak.