CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, iktidarın yandaş şirketleri nasıl ihya ettiğini çarpıcı bir örnekle ortaya koydu.
Karasu, 2021 yılında ihalesi yapılmasına karşın hala bir metre ilerlemenin sağlanamadığı Mersin’de “çile yolu” halini alan Çeşmeli otoyolunda günlük garanti araç sayısının 45 binden 90 bine, araç başına kilometre geçiş ücretinin ise 0,05 centen 0,06 cente yükseltildiğini açıkladı. Karasu, “Bir imza ile 600 milyon Euro’yu şirketin kasasına koydular. Bu değişiklik ihaleden önce yapılmış olsaydı ihaleye tek firma girmez, başka firmalar da katılırdı. Şartlar değişir, devletin bu şekilde kaynakları soyulmazdı.” dedi.
ANKARA/
CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, iktidarın yandaş şirketleri nasıl ihya ettiğini ortaya koydu. Karasu, 2021 yılında ihalesi yapılmasına karşın hala bir metre ilerlemenin sağlanamadığı Mersin’deki Çeşmeli otoyolunda günlük garanti araç sayısının 45 binden 90 bine, araç başına kilometre geçiş ücretinin ise 0,05 centen 0,06 cente yükseltildiğini açıkladı. Karasu, “Bir imza ile 600 milyon Euro’yu şirketin kasasına koydular” dedi.
Mersin, Çeşmeli-Taşucu projesi yıllardır bitirilemediği için Silifke ve Erdemli ilçe merkezlerinden geçen D-400 karayolu özellikle yaz aylarında çile haline döndü. Nüfusu katlanan Mersin’de normal koşullarda 1 saat sürecek olan bu yolda seyahat süresi 4 saate kadar çıkıyor. Vatandaşlar arasında “çile yolu” olarak adlandırılan bu yol yerine otoyolun Çeşmeli’den Taşucu’na kadar uzatılması projelendirildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu, “Bu otoyolun Çeşmeli-Kızkalesi kesiti için ihale açıldı ve 2021 yılında ihaleye tek başına giren Kolin İnşaat ihaleyi aldı. Günlük otomobil garanti sayısı 45 bin ve kilometre geçiş ücreti 0.05 cent olarak belirlendi. Ama o tarihten bu yana yolla ilgili bir çalışma yapmadı, bir avuç asfalt bile dökülmedi.” dedi.
BİR İMZA İLE 600 MİLYON EURO
Karasu sözlerine şöyle devam etti:
“Bakanlık koridorlarından aldığımız bilgilere göre, geçen yılın son günlerinde bu yolun Çeşmeli-Kızkalesi ile ilgili yapılan sözleşme değişikliği ile garanti araç sayısını 45 binden 90 bine, geçiş ücretini ise 0.05 centten 0.06 cente çıkardılar. Yani bir kalemde 600 milyon Euro’yu 1 milyar 200 milyon Euro’ya çıkardılar. Bir imza ile 600 milyon Euro’yu şirketin kasasına koydular. Bu şekilde ihaledeki yarışma şartları değiştirildi. Bu değişiklik ihaleden önce yapılmış olsaydı tek firma girmez ihaleye başka firmalar da katılır, şartlar değişir devletin bu şekilde kaynakları sorulmazdı. Yani yandaşa ‘sen ver teklifini sonra bir asgari ücretlinin, emeklinin maaşına az zam yapar size bu paraları öderiz’ dedi iktidar.
KAMU ZARARI
CHP’li Karasu, hazırladığı soru önergesi ile konuyu TBMM gündemine de taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nın yanıtlaması talebiyle önerge veren Karasu, özetle şu soruları sordu: