Tarih: 04.10.2024 08:38

Türk Gemisi Oruç Reis, Somali'de Hidrokarbon Arama Çalışmalarına Hazırlanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Bakan, 2 Ekim'de başkent Ankara'da düzenlenen bir konferansta konuşlandırmayı duyurdu. Bu, Türkiye ile Somali arasında üç belirli açık deniz bloğunda hidrokarbonları araştırmak için yapılan bir anlaşmanın ardından gerçekleşti.

Temmuz anlaşmasına göre Türkiye, her biri yaklaşık 5.000 kilometrekarelik bir alanı kaplayan bu bloklarda hidrokarbonları araştırmak ve çıkarmak için münhasır yetkiye sahip olacak. Bloklardan üçü kıyıdan yaklaşık 100 kilometre açıkta, ikisi ise Somali kıyılarından yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Bakan, Oruç Reis'in "aylarca sürecek çok önemli sismik araştırmalar" yürütmesinin beklendiğini, bu kapsamda keşif, sondaj ve muhtemelen önemli keşiflerin yapılmasının beklendiğini söyledi.

50 kişilik bir mürettebat ve beş destek gemisi, araştırma gemisine Somali'ye eşlik edecek. Bayraktar, düzenlemeyi her iki ülke için de "tarihi bir adım" olarak nitelendirdi.

Türkiye, Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileri ile Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemileri de dahil olmak üzere açık deniz hidrokarbon üretimi ve arama faaliyetlerine ayrılmış yedi gemiden oluşan bir filoya sahiptir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —