Türk kültürünü tanıtma, kültürel mirası koruma ve uluslararası platformlarda Türkiye'yi temsil etme amacıyla 1974 yılında kurulan Türk Kültür Vakfı, 50. Yılını kutluyor. Barış ve uyumun birleştirdiği bir dünya için çalışmak misyonuyla hareket eden Türk Kültür Vakfı, 50 yıl boyunca 10.000'den fazla genci kültürel değişim programlarıyla dünya genelinde Türkiye'yi temsil etmeye yönlendirdi.
Kültürlerarası değişim vasıtasıyla bireyleri yaşam boyu geliştiren imkanlar ve deneyimler oluşturmak vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Türk Kültür Vakfı; 50. Yılını, STK temsilcileri, AFS Uluslararası CEO’su, AFS Uluslararası Mütevelli Heyet Başkanı ve 30 ülkenin mütevelli üyeleri, genç gönüllüler ve vakfedenlerin katılımıyla kutladı.
Türk Kültür Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Selva Aydıner, Türk Kültür Vakfı’nın hikayesinin yalnızca bir kurumun başarı öyküsü değil; binlerce gencin, ailelerin ve toplumların dönüşüm hikayesi olduğunu söylediği konuşmasında vakfa ilişkin şu bilgileri aktardı: “50 yıl önce, bir araya gelerek hayal edilen, emek verip gerçekleştirilen bu büyük hedeflerin somut sonuçlarını görmek bizler için tarifsiz bir gurur kaynağı. Vakfımız sayesinde Türkiye’den 8.000’in üzerinde öğrenci yurt dışında eğitim görme fırsatı buldu. Aynı şekilde, 7.000’den fazla uluslararası öğrenci de Türkiye’de bu kültürel değişim deneyimini yaşadı.Hep birlikte, 100.000’in üzerinde insana dokunduk, hayatlarına anlam kattık. ‘Türkiye Kardeşleri Programı’ gibi projelerle de ülkemizin dört bir yanındaki öğrencilerin bu değerli deneyimi yaşamasını sağladık.”
Türkiye’de kültürlerarası iletişim eğitimleri veren tek kurum olarak, gönüllülerinin yetkinliklerini geliştirmek üzere çeşitli eğitimler sunduklarını söyleyen Aydıner, “Gönüllülük 101'den 'Cesaretle Hayal Et!' Fark Yaratma ve Sosyal Etki eğitimlerine kadar geniş bir yelpazede destek sağlıyoruz. Ayrıca, Spectrum of Education ile 1.000’i aşkın Türk ve 500’den fazla uluslararası öğretmen ve eğitmenin iyi uygulama örneklerini paylaşmasına olanak tanıdık. Deprem Çadırı Projemizle de ‘Beyond the Call of Duty’ ödülüne layık görüldük. Gelecek nesillere kültürel değerlerimizi aktarmak ve küresel bağlamda olumlu kültürel kazanım için daha fazla uluslararası iş birlikleri yapmayı ve Türkiye'nin kültürel mirasını küresel platformlara taşımayı hedefliyoruz” dedi.
Türk Kültür Vakfı Müdürü Derya Komitoğlu ise konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye'nin potansiyelini en üst seviyeye taşımanın ve dünyayla rekabet edebilir bir toplum oluşturmanın yolu, en başta eğitimde atacağımız adımlardan geçiyor. Eğitim, sadece bireylerin bilgi ve becerilerini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda toplumsal gelişime, barışa ve uyuma da katkı sağlıyor. Türk Kültür Vakfı olarak, uluslararası öğrenci değişim programları ve sunduğumuz birçok programla gençlerin yeni fikirler, yeni bakış açıları kazanmalarına imkân sağlıyoruz. Bu parlak beyinleri farklı düşünce yapıları ve görüşlerle karşılaştırarak, hatta, kimi yerde zorlayarak düşünsel kapasitelerinde bir zıplama gerçekleştiriyoruz. Türk Kültür Vakfı olarak gençlerimizin geleceğine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.”
Vakfın 50 yıllık başarı hikayesine katkıda bulunanların onurlandırıldığı gecede 1953 yılından itibaren Türkiye'den AFS Programlarını tamamlamış AFS'lilere şükran plaketleri takdim edildi. Gala gecesinde elde edilen tüm gelir TKV ile uluslararası değişim programlarına katılacak öğrencilerin burslarına destek sağlamak amacıyla kullanılacak.
Türk Kültür Vakfı hakkında
Daha adil ve barış dolu bir dünya vizyonuyla 1974’ten beri yurt içi ve yurt dışında kültürlerarası iletişim programları, projeleri ve eğitim faaliyetleri gerçekleştiren Türk Kültür Vakfı, dünyanın en eski ve yaygın kâr amacı gütmeyen lise düzeyi öğrenci değişim programı AFS başta olmak üzere, 18 yaş üstü için çeşitli alanlarda yurtdışı staj, dil okulları, gönüllülük hizmetleri, 35 yaş üstü aktif gönüllüler içinse EVA ve ADAM Programları’nı yürütmektedir. Farklılıklara saygı ve bir arada yaşam iradesinin güçlenmesi hedefiyle Türkiye Kardeşleri Yurt İçi Değişim Programı’nı da yürüten vakıf, Avrupa’daki AFS organizasyonları ile birlikte kültürlerarası öğrenmenin ve küresel eğitimin dünya üzerinde yaygınlaşmasını amaçlayan Avrupa Kültürlerarası Eğitim Federasyonu’nun (EFIL) kurucu üyesi ve AFS Asya Pasifik Insiyatifi (AAI)’ın da ortağı olan organizasyonlardan biridir.