Haberi Sesli Oku

TÜRKİYE AFET ACİL DURUM HAZIRLIKLARI

TÜRKİYE AFET ACİL DURUM HAZIRLIKLARI

Afet ve acil durumların çok sık yaşandığı bir coğrafyadayız. Son yıllarda afet ve acil durumlarda önemli bir artış olduğu görülmektedir bu nedenle afet ve acil durumlara karşı sürekli tedbirler almak ve bu tedbirleri geliştirmek zorundayız afet ve acil durumlarla ilgili ülkemizde yetkili kurum AFAD başkanlığıdır.

 AFAD Başkanlığı İtfaiye, UMKE, Kızılay, JAK, PAK ve diğer gönüllü kuruluşlarla beraber afet ve acil durumların yönetim organizasyonu ve lojistiğini sağlamaktadır. Afetlere karşı alınacak önlemleri üç aşamaya ayırabiliriz afet öncesi afet sırası ve afet sonrası olmak üzere üç aşamada bu hazırlıkları ele alabiliriz.     

AFET ÖNCESİ HAZIRLIKLARI:   

Afet öncesi hazırlıkta en önemli kısımdır, çünkü bu aşamada alınacak tedbirler yaşanacak can ve mal kayıplarının azalmasına katkı sağlayacaktır bununla ilgili eğitimler tatbikatlar önlemler yerleşim yerlerinin seçimi zemine etütü, inşaat kalitesi ve afet önlemleri çok önemlidir afet planı konutlarda iş yerlerinde okullarda hastanelerde yurtlarda otellerde ve sanayi tesislerinde mutlaka bulundurulmalıdır afet dolabı ve afet planı yapılmalıdır çünkü afet sırasında panik ve karmaşa olmaması için afet her kurum konutlarda dahil herkes afet planını hazırlamalı ve afet çantasını afet dolabını hazırlamalı bununla birlikte tatbikatlar kurumların işbirliği ve eğitim süreci çok önemlidir tabii Marmara Üniversitesi’nce her yıl Sivil Strateji adı altında Sempozyumlar yapılmakta,  Öğrenciler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Medya Mensupları bilgilendirilmektedir, çok güzel bir çalışmadır bu çalışmaları tabana halka yaymalıyız, Anaokulundan, İlkokulundan itibaren başlatmalıyız, bu çalışmaları küçük yaşta başlatmakta fayda var tabii afet öncesi süreç çok önemli dedik burada yapılacak çalışmalar hazırlıklar afiyet sırasını ve afet sonrasında oluşacak olumsuz durumların risklerini azaltacak eğitim programları katkı kartlar kurumlar arası işbirliği çok önemlidir Ulusal Afet Planı (TAMP) ve İl Risk Afet Azaltma Planı(İRAP) var ama bir eksiklik görüyorum o da ülkemizde Bölgesel ve Mevsimsel Afet Planı yapılmıyor. 6 şubat depreminde gördük ki birçok ili etkileyen bir durumda yönetim organizasyon eksiklikleri yaşanmaktadır. Bu nedenle afet öncesi tedbirler de Bölgesel Afet Planı(BAP ve Mevsimsel Afet Planı(MAP) hazırlanmalıdır. Bununla ilgili bölgesel çalışma grupları oluşturulmalı ve bölgesel tatbikatlar yapılmalıdır.       

AFET SIRASI HAZIRLIKLARI: 

  Afet sırası önlemlerine gelince, daha önce afet öncesinde hazırladığımız bu planları tatbikatları eğitimleri soğukkanlılıkla panik yapmadan uygulamalıyız daha önce hazırladığımız afet müdahale planı afet dolabı ve çantamızdaki malzemeleri kullanmalıyız e bir depreme maruz kaldıysak çöp kapan tutun tekniğiyle yaşam üçgeni oluşturarak önce kendi can güvenliğimizi sağlamalıyız, başka afetzedelere de yardımcı olmalıyız tabii bu süreç bu sürecin verimli olabilmesi için bilinçlendirme yapılmalıdır.    

 AFET SONRASI HAZIRLIKLARI:  

 Afet sonrası hazırlıkları ele aldığımızda, özellikle ilk 72 saat çok önemlidir. Bu süreçte kendi hayatımızın idame etmesi ve bulunduğumuz yerde binada konutta ya da iş yerinde diğer insanlara da yardımcı olabilecek şekilde artık elde olan imkanlar ne ise onları kullanarak yardım gelene kadar çalışmalar yapmalıyız işte bu çalışmaları yapabilmek için daha önce afet planı afet tatbikatı ve afet dolabının hazır olması ve bu konuda eğitimler bilinçlendirmeler yapılmış olması gerekiyor çünkü bir afet durumunda oluşacak sıkıntılarda haberleşmenin kopacağı ulaşım imkanlarının zarar göreceğini de düşünürsek özellikle ilk 72 saat de yardım gelemeyeceğini düşünürsek eldeki imkanları çok iyi kullanarak afet senelere yardımcı olmamız gerekiyor tabii bu daha önce hazırlanmış olan planlar ekipmanları uygulamamız gerekiyor yani ülkemizde çeşitli afet ve acil durumlar yaşanıyor mesela Karadeniz Bölgesi’nin sahile bakan bölgelerinde daha çok heyelanlar ve su baskınları yaşanmakta, Doğu Anadolu’da çığ felaketi yaşanmakta Ege ve Akdeniz'de son yıllarda orman yangınları artış göstermekte, İç Anadolu Bölgesinde kuraklık ve su sıkıntısı baş göstermekte, dolayısıyla bu bölgesel risklere göre planlama yapılmalı tabii ki il afet planları çok önemli tatbikatlar önemli ulusal afet planı var tam filan da uygulanıyor ama bir bölgesel afet falan da hazırlanmalı ve bütün bölgelerde bu plan uygulanmalıdır bu eğitim çalışmalarına da tabana ve halka yaymalıyız mahallelere köylere ilkokullara anaokullarına kadar bu çalışmaları yaymalıyız ve afet sonrasında oluşacak hani ve yağma olaylarına karşı da tedbir almak gerekiyor burada güvenlik güçlerimize de görev düşüyor ama tabii halkımızın bu konudaki bilinçli olması ahlaklı olması çok önemli çünkü sahra çadırı kuruluyor sahra hastanesi kuruluyor çadırlar kuruluyor çadır kentler yapılıyor konteyner kentler yapılıyor devletimiz halkımızın yarasını sarmak için imkanlarını seferber ediyor ama burada da halkımız yok görev düşüyor çünkü halkımızın bilinçli hareket etmesi bu imkanların bu müdahalenin daha etkili olmasına neden olacaktır bu nedenle afet sonrasındaki karmaşığın ortadan kalkması için AFAD Başkanlığına Kızılay’a Valilerimize,  Kaymakamlarımıza çok görev düşüyor. Gönüllü Kuruluşlara çok görevler düşüyor.    

   SONUÇ....!!!   

*Afet ve Acil Durumlarda can ve mal kaybına neden olan risklerin ve tehlikelerin azaltılması için hazırlıkları sürekli hale getirmeliyiz.   *Sürekli yeni stratejiler ve tedbirler geliştirmeliyiz   *Bölgesel Afet Planı(BAP) ve Mevsimsel Afet Planı(MAP) hazırlanmalıdır.   *Afet Acil Durum Eğitimlerini Anaokulu ve İlkokuldan başlatmalıyız. Ömür boyu eğitimle bir yaşam tarzına ve kültüre dönüştürmeliyiz.   *Bulunduğumuz binada Tehlike Avı yaparak riskleri ve tehlikeleri azaltmalıyız.   *Afet Acil Durum Planı, Afet Acil Durum Ekipleri ve Afet Acil Durum Dolabı ve Çantası Hazırlamalıyız.   *Sanayi kuruluşlarını güvenli bölgelere dağıtmalıyız. Marmara bölgesinde olası bir deprem felaketinde ülke ekonomisi büyük yara alır. Bu nedenle yeni yerleşim yerleri ve sanayi bölgeleri kurulmalı ve sanayi kuruluşları güvenli bölgelere taşınmalıdır.   Afetlere hazırlıklı günlerde tekrar buluşmak dileğiyle hoşçakalın...       

ŞENER MENGENE   AFET ACİL DURUM UZMANI- ARAŞTIRMACI-YAZAR   STRATEJİ ENSTİTÜSÜ



Haber Editörü

admin admin

admin@kurumsalx.com

Başkan Sekmen’in“Kehribar” sevinci…

Erzurum Büyükşehir'e bir ödül de Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) den…

ÖZELLİKLE MESLEK LİSELERİNİN TERCİH EDİLMESİ İÇİN İŞ GARANTİLİ BÖLÜMLER TEŞVİK EDİLEREK ÖĞRENCİ VE VELİLER BU ALANLARA YÖNLENDİRELECEK

U-15 YAŞ GRUBUNDA ŞİMDİ PLAY-OFF ZAMANI

Duanın gücüne inanın! Yeter ki samimi olarak istemesini bilelim…

Karakoca: Ellerimiz Semaya “huzur” için kalksın…

Taş ambarlar hakkında kamuoyunda yapılan spekülasyonlar

Sekmen’in başka işi yok çatı yakmaya çıkacak öyle mi?

Küçükoğlu: Sevdamız Erzurum…

TARİHİN KALBİ TAŞAMBARLAR’DA ATACAK

Muşlu öğrencilerin özel projesine MSB daveti

Öğrencilere dijital eğitim desteği

Merkez Bankası faiz indiriminin nedenlerini açıkladı

YÖKDİL başvuruları başladı

Mutfak sanatlarındaki ustalıklar yarışacak

KPSS yerleştirme sonuçları açıklandı

Milletlerarası okullarda Eylül'de 'Türkçe' dersi başlıyor

MEB Ortaöğretim Genel Müdür Yardımcısı Özdemir Bursa'da eğitim kurumlarını ziyaret etti

KPSS-2024/2 sonuçları açıklandı

YÖKDİL/1 sınavı için başvurular başladı

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Gazze'de bir gazeteci daha katledildi

Meteorolojiden yağışlı hava uyarısı

Kur'an-ı Kerim'e saygısızlık yapan şahıs tutuklandı

BMGK, Gazze gündemiyle acil toplandı

Kenya'da devasa bir uzay enkazı düştü

Hawaii'deki Kilauea Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Almanya'da Mekke’nin fethi programı düzenlendi

Sobadan sızan gazdan 5 kişi zehirlendi

Sırbistan, Çin’den hava savunma sistemi satın alıyor

Meksika'dan ABD sınırına yeni göçmen hareketliliği

Çin'de gizemli virüs alarmı

BMGK'nin yeni geçici üyeleri göreve başladı

Gazze'de can kaybı 45 bin 658'e yükseldi

Hindistan ile Çin arasında "sınır ihlali" gerginliği

DSİ yatırımları toplantısında Vali Varol’dan spontane katılım açıklaması - Videolu Haber

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Filistin'e destek yürüyüşü düzenlendi

““Gazze’nin göstermiş olduğu mücadele basit bir mücadele değildir””

İHO EBRAR'dan Karakoçan'da yardım çalışması

Adıyaman’da yapımı devam eden barajlar ve sulama projeleri masaya yatırıldı - Videolu Haber

ANFİDAP: Kemal Adwan Hastanesi'ne yapılan saldırı, insanlık onurunu bir kez daha ayaklar altına almıştır

Mardin’de kendilerini başsavcı olarak tanıtıp dolandırıcılık yapan 2 kişi tutuklandı

KKTC Merkez Bankası faiz oranlarını düşürdü

Edirne'de yolcu otobüsünde 177 sikke ele geçirildi

ABD'de uçak çatıya çarptı: 2 ölü, 15 yaralı

Midibüs ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 10 yaralı

Yeşilyurt Belediye Meclisi 2025 yılının ilk toplantısını yaptı

Mudanya esnafının efsane merhum başkanını adı Güzelyalı Pazaryeri'nde yaşatılacak

İzmir Adliyesi şehitleri Fetih Sekin ve Musa Can anıldı

2,3 milyar TL'lik tarımsal destekler hesaplarda

Yükleniyor