-
BIST 100
16296,65%0,64
-
DOLAR
44,11% 0,07
-
EURO
51,12% 0,18
-
GRAM ALTIN
7344,90% 0,12
-
Ç. ALTIN
11805,38% -0,18
Türkiye’de yaşlı nüfus 9,5 milyonu aştı
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfus son beş yılda önemli ölçüde artarak 9 milyon 583 bin kişiye ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı “İstatistiklerle Yaşlılar 2025” verilerine göre, yaşlı nüfus 2020 yılında 7 milyon 953 bin 555 kişi iken yüzde 20,5 artış gösterdi.
Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı da aynı dönemde yüzde 9,5’ten yüzde 11,1’e yükseldi. Uzmanlara göre yaşlı nüfus oranının yüzde 10’un üzerine çıkması, toplumun yaşlanmaya başladığının önemli bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
Verilere göre yaşlı nüfusun yüzde 44,7’sini erkekler, yüzde 55,3’ünü ise kadınlar oluşturdu. Kadınların erkeklere kıyasla daha uzun yaşadığı görülürken, doğuşta beklenen yaşam süresi ortalama 78,1 yıl olarak hesaplandı.
Yaşlı nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında ise 65-74 yaş grubu yüzde 62,9 ile en büyük paya sahip oldu. Bu grubu yüzde 29,3 ile 75-84 yaş ve yüzde 7,8 ile 85 yaş ve üzeri nüfus izledi. Türkiye’de 100 yaş ve üzerindeki kişi sayısı ise 2025 yılında 8 bin 290 olarak kaydedildi.
Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre dünya nüfusunun yüzde 10,4’ünü yaşlılar oluştururken Türkiye, yaşlı nüfus oranında 194 ülke arasında 75. sırada yer aldı. Türkiye’de yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il yüzde 21,7 ile Sinop olurken, en düşük oran yüzde 3,8 ile Şırnak’ta görüldü.
Öte yandan yaşlı bireylerin teknoloji kullanımında da dikkat çekici bir artış yaşandı. 65-74 yaş grubunda internet kullananların oranı 2020’de yüzde 27,1 iken 2025’te yüzde 53,2’ye yükseldi. (İLKHA)
Paris’te "Türkiye-NATO: Gelecek perspektifleri" konferansı düzenlendi
Ziraat mühendislerinden çiftçilere kritik uyarılar
Bursa'daki denetimlerde fiyat farkı ortaya çıktı
Aranan şahıs Kocaeli’de yakalandı
TSK yeni kritik sistemlerle güçleniyor... Çelik Kartallara HGK-84 kitleri
Malatya Büyükşehir'den Turgut Özal Üniversitesi'nde özel etkinlik
Sakarya Büyükşehir öğrencilerle milli marşı andı
Adana Şalgamı, AB Tesciliyle Uluslararası Koruma Altında
Konya Heyeti Adalet Bakanı Gürlek’i Ziyaret Etti
Keşan’da Berber ve Kuaförler 15 Mart’ta da Açık Olacak
Gemlik’te Market Denetimleri Sürüyor
Rusya, Ukrayna’nın gaz boru hatlarını vurduğunu açıkladı
Bursa İnegöl'de manevi buluşma
Bursa Nilüfer’de kulak sağlığı masaya yatırıldı
Sivas’ta Tecer Taş Kırma Tesisi yeni sezona başladı
Sakarya'da 'Şifa ve Sabır Halkası' buluşması
Başkan Büyükakın, Pazarcılarla İftar Yaptı
Cari Açık Ocak’ta 6,8 Milyar Dolar Seviyesinde
Mersin’de Engelsiz Ulaşım Dönemi Başladı
Manisa’da Kent Konseyi 8 Proje İçin Hızlı Adım
Artvin Borsası TABMER’i Ziyaret Etti
Bakan Şimşek: Cari Açıktaki Artış Yönetilebilir
İpsala’da Gıda ve Hayvan Sağlığı İçin Yol Kontrolleri Artırıldı
Eltürk: Sosyal Medyada Azerbaycan’a Yönelik Kampanyalar Kardeşliği Zedeleyebilir
COP31 İçin Uygulama Odaklı Yeni Vizyon
Merkez Bankası Kararı: Faiz Sabit, Sıkı Para Politikası Sürüyor
Genç ilçesinden Gazze’ye 1 milyon 290 bin TL bağış toplandı
Mersin Valisi Toros, Aydıncık’ta kamu görevlileriyle sahur programında buluştu
Anadolu Aşiretlerinden Federasyonundan Kürtler küresel güçlerin askeri olmayacak! açıklaması
Batman'da berber ve kuaförler pazar günü açık olacak
Yükleniyor











