-
BIST 100
16287,81%0,58
-
DOLAR
44,11% 0,08
-
EURO
50,92% -0,20
-
GRAM ALTIN
7268,20% -0,92
-
Ç. ALTIN
11762,72% -0,52
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, BTÜ’de öğrencilerle buluştu
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, BTÜ’de öğrencilerle buluştu
Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştiren Alper Gezeravcı, Bursa Teknik Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya gelerek uzay yolculuğunu ve Milli Uzay Programı hedeflerini anlattı.
BURSA (İGFA) - Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Bursa Teknik Üniversitesi Mimar Sinan Yerleşkesi’nde düzenlenen BTÜ Konuşmaları programında öğrencilerle buluştu. Gezeravcı, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu kapsamında gerçekleştirdiği 22 günlük yolculuk ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bilimsel deneylerden eğitim sürecine kadar pek çok detayı paylaştı.
Programda BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, rektör yardımcıları ve akademisyenler de hazır bulundu. Gezeravcı, konuşmasında Türkiye’nin uydu teknolojilerindeki birikimi, Milli Uzay Programı hedefleri ve Ay Araştırma Programı hakkında bilgi vererek 2027’de Ay’a ulaşma hedefini açıkladı. Ayrıca Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın uzaya fırlatılmasıyla ülkenin uzay kapasitesinin dünyada 11’inci sıraya yükseldiğine dikkat çekti.
Gezeravcı, 36 bin başvuru arasından seçilerek astronot olduğunu, ABD’de SpaceX tesislerinde yoğun bir eğitim programına katıldığını ve uzay yolculuğu sırasında 13 bilimsel deney gerçekleştirdiklerini aktardı. Deneylerin savunma sanayi, malzeme bilimi, biyoloji ve yaşam destek sistemleri gibi alanlarda önemli veriler sağladığını belirtti.
Programın sonunda öğrencilere ilham veren mesajlar veren Gezeravcı, “Bu bir varış değil, başlangıç; bundan sonra bu hikâyeyi siz yazacaksınız. Bu, Türk evladının uzaydaki ilk adımıdır” dedi. Soru-cevap bölümünün ardından Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar, Gezeravcı’ya plaket takdim etti ve program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Dışişleri Bakanlığı: israilin Lübnan'a yönelik saldırılarını kınıyoruz
Ankara'da 4,1 büyüklüğünde deprem
Başkan Büyükakın’dan Halep’te ziyaret trafiği
Türkiye’nin yaşlı nüfusu 9,6 milyona ulaştı... Yaşlıların internet kullanımı ikiye katlandı
Ankara Haymana 4,1 büyüklüğünde sallandı!
Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama
Kocaeli’de otopark yönetiminde dijital ve modern dönem
Konya için sis ve buzlanma uyarısı
İzmir’de uyuşturucu operasyonu: 356 bin sentetik hap ele geçirildi
Mücteba Hamanei'den ilk mesaj: Düşmanın zayıf olduğu cepheleri açabiliriz
Mudanya planı Bursa Büyükşehir Meclisi'ni gerdi!
Malatya Beydağ'ında dağ keçileri görüntülendi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul'u kabul etti
Adıyaman Tabip Odası’ndan hekimler ve aileleri için dayanışma iftarı programı
TAYK'ta yeni başkan Ahmet Eker oldu
Ankara, 2027 Avrupa Demokrasi Başkenti unvanı için finalde
Balıkesir’de 'Avlu Gece Oryantiringi' renkli görüntülere sahne oldu
Antalya’da kadın muhtarlar buluştu
Gaziantep TMMOB'dan mühendise silahlı saldırıya tepki
Malatya'da inşaattan düşen işçi yaralandı
Adıyaman Belediyesi tarafından 8 günde 5 proje hayata geçirildi - Videolu Haber
Başkan Tutdere’den AKEM öğrencilerine dayanışma iftarı
Vali Varol’dan Kanaat Önderi Seyda Hoca’ya Ramazan ziyareti
Malatya’da gençlik ve spor yatırımlarına büyük adım
Günaydın’dan Hükümete Sert Eleştiri
MSB: Kritik Savunma Sistemlerinin Teslimatları Tamamlandı
Karatay Belediyesi Kütüphanelerde Hizmet Kalitesini Artırıyor
Ocak’ta Süt Toplamında 944 Bin Ton Seviyesi Aşıldı
Edirne 2. Amatör Lig Kura Çekimi Tamamlandı
Peygamber Sevdalıları, İzmir'de "Kudüs Günü" basın açıklaması düzenleyecek
Yükleniyor











