Bugün, 23 Aralık 2024 Pazartesi
  • BIST 100

    9662,26%-0,64
  • DOLAR

    35,22% 0,06
  • EURO

    36,69% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2961,70% -0,21
  • Ç. ALTIN

    4811,26% -0,35

Türkiye’nin ve Erzurum’un gururu olan Türkez Hoca “Sağlık Sektöründe Bor”u anlattı

Prof. Dr. Hasan Türkez, Türk Ocakları Erzurum Şubesi tarafından düzenlenen “Ocakbaşı Sohbetleri” kapsamında, “BOR bileşikleriyle sağlıkta yeni bir dönem ve Türkiye’nin ilaç sanayisindeki geleceği” konulu söyleşide “BOR” u anlattı

ERZURUM 23.12.2024 13:47:00 0
Türkiye’nin ve Erzurum’un gururu olan Türkez Hoca “Sağlık Sektöründe Bor”u anlattı

Türkiye’nin ve Erzurum’un gururu olan Türkez Hoca “Sağlık Sektöründe Bor”u anlattı

Bilim dünyasında Nano teknoloji alanında yaptığı önemli çalışmalarla öne çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün tek Türk akademisyen üyesi olan Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Türkez, Türk Ocakları Erzurum Şubesi tarafından düzenlenen “Ocakbaşı Sohbetleri” kapsamında, “BOR bileşikleriyle sağlıkta yeni bir dönem ve Türkiye’nin ilaç sanayisindeki geleceği” konulu söyleşide “BOR” u anlattı.

 

 

Tum1habermedya/medyadogu.com/bilim/sağlık/bor/dsö/türkocakları/ÖZEL-YORUM-HABER

 

 

ErzurumBarosu Konferans Salonun da düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. Hasan Türkez, Türkiye’nin bor madeni noktasında zengin bir ülke olduğuna dikkat çekerek, Bor bileşiklerinin eşsiz fiziksel ve kimyasal özellikleri sayesinde her endüstri alanında kullanılabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Türkez, borun ilaç ve sağlık teknolojileri alanındaki potansiyelini anlattı.

Borun nanoteknoloji ve ilaç Ar-Ge çalışmalarındaki önemine dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Türkez, bor elementinin hücre koruyucu, antienflamatuar, antioksidan ve DNA koruyucu özellikleri sayesinde Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanılabilecek sentetik formülasyonları araştırdıklarını belirterek ve etkin bulunan bazı bor içeren yenilikçi molekülleri patentlediklerini ifade etti.

Türkiye “bor” dan hak ettiğini alıyor mu?

Türkiye BOR dan hak ettiğini alıyor mu? Almıyor, diye belirten Türkez; biz bor elementini ağırlıklı olarak katma değeri düşük ürünlerde kullanıyoruz. Elbette ki bunlar da olmalı ancak bu katma değeri düşük olan ürünlerde BOR kullanımı bizim arzu etmiş olduğumuz Gayri Safi Milli Hasıla da ekonomimize etki eden değerlerini kapsamıyor. Şöyle ki bu ürünler bir deterjan olması ya da evlerimizde bildiğimiz borcam olması, bebek pudraları var, bazen diş macunları var. Biz biraz daha bunu sağlık, bioteknoloji ve mühendislik özelliğinde daha yüksek katma değerli ürünlere bor içeriğini nasıl ilave edebilirizin peşinde olmalıyız diyerek, çıktığımız yolculuğumuzda da görüyoruz ki bu Devlet Planlama Teşkilatı raporlarında da kayıt altına alınmıştır, borun kullanıldığı 400 ün üzerinde kullanım alanı mevcuttur, dedi.

Bu kariyer yolcuğuna çıkışımızda en belirgin sorularımızdan bir tanesi ise bitkilerde borun eksikliğinden dolayı ortaya çıkan problemleri mevcut iken, yani bitkilerde borun eksikliği bir takım fonksiyonel bozukluklara yol açıyor da; acaba insanda bor eksikliği başka bir soruna yol açıyor mu? Bizim kariyer yolculuğumuzun en mihenk sorusu bu olmuştur. Yani bor eksikliği insanlarda bir fonksiyonel eksikliğe ya da insanlarda bor eksikliği normal fonksiyon görevinin yavaşlamasına, çalışmamasına sebebiyet olabilir mi? Ya da fazla olması ne tür sorunlara sebep olur sorusunun cevabı aslında bugün burada bulunmamızın ana temasını, özünü oluşturmuştur.

Aslında bizlerde bitkiler gibi yediğimiz içtiğimiz ne var ise boru bitkilerden almaktayız; içme sularından da bor alıyoruz, yediğimiz meyve ve sebzelerden de boru alıyoruz diyen Türkez hangi kaynaktan ne kadar bor aldığımıza dair bütün çalışmaların var olduğunu ancak 1990 lı yılların sonuna kadar Türkiye’de borun hangi kaynaklardan veya hangi yollardan alındığına dair hiçbir çalışmanın da yapılmadığını belirterek, şu ana kadar ABD de bulunan araştırmacı veya bilim adamlarının bu konuda ki araştırmalarını ve çalışmalarını doğru kabul edip, onları değerlendirmeye almışız dedi. 

Bazı ülkelerde insan vücudunda bor ölçümü yapılmaktadır…

Prof. Dr. Hasan Türkez; “unutulmamalıdır ki şu anda yediğimiz ve içtiğimiz birçok şeyde bor bulunmaktadır, bilhassa kuruyemişlerde bor yüksek oranlarda bulunmaktadır. İçlerinde kuru üzüm bir bor deposudur, meyvelerden şeftalisi veya avakadosu ciddi bor kaynaklarıdır, kuru erik bor kaynağıdır hatta reçelde ve balda bile bor bulunmaktadır, hiçbir şekilde boru almamanız mümkün değildir diyen Türkez, beslenme biçimimizde ve ürünlerdeki bor düzeyine göre vücut normal fizyolojik değişikliklerde gerekli olan bor düzeyini alır, ancak ilerleyen yaşlarda özellikle bazı ülkelerde belirli tahlillerde vücudumuzdaki magnezyum düzeyi, kalsiyum düzeyi ölçüldüğü gibi bor düzeyi de ölçülmektedir diyerek, özellikle yaşlı kadın hastalarda kemik iliği, menapoz ve osteoporoz gibi durumlarda bor eksikliğinin ne kadar önemli olduğu tespit edilince, bazı ülkelerde bor ölçümleri de yapılmaya başlanılmıştır, diye belirtti. 

 

 

Bor üzerinde çalışmak vatan borcudur…

Bor bileşiklerinin günümüzde tarımdan-kozmetiğe, uzay ve havacılık sanayisinden-enerji sektörüne kadar yaklaşık 500 farklı endüstriyel alanda kullanıldığını ve bu kullanım alanlarının her geçen gün arttığını ifade eden Prof. Dr. Türkez, Türkiye’nin bor rezervleri kadar bilimsel çalışmalarla da bu alanda söz sahibi olmasının önemini vurgulayarak, bor üzerinde çalışmanın aslında bir vatan borcu olduğunu da vurguladı.

 

 

 

Bor ülkemiz çocuklarının yarını ve geleceğidir…

Bor’un aslında Osmanlı döneminden beri bilindiğini ve kullanıldığını da anlatan Prof. Dr. Türkez, Türkiye’nin Bor madeni üzerinde daha kapsamlı çalışmalarını artırarak devam ettirdiğini belirten Türkez; Türkiye olarak boru katma değeri daha yüksek olan ürünler halinde küresel piyasalara arz etmemiz gerektiğini belirterek ulusal ekonomimize daha çok katkı sağlanabileceğini söyledi. “Bor ülkemiz çocuklarının yarını ve geleceğidir” diyen Prof. Dr. Hasan Türkez, “Bor sağlık ilişkisi hakkında taraflı, yanlı olarak olumsuz bulguları ön plana çıkararak boru karalamaya dönük bilimsellikten uzak çalışmaların algı oluşturmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Bu konuda bor hakkında olumsuz propagandalara karşı yıllarca mücadele verdiğini ve bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğini söyledi. Ayrıca, borun söz konusu olumsuzlukları bir tarafa antikanser ilaçlardan antibiyotiklere, gıda takviyelerinden nötron yakalama tedavilerine varan geniş çizelgede oldukça faydalı etkilerinin varlığını bilimsel kanıtlarıyla katılımcılara sundu.

Programın son bölümünde Türk Ocakları Erzurum Şube Başkanı Av. Nizam Işık, Prof. Dr. Hasan Türkez’e teşekkür beratı verdi.

 

 

Prof. Dr. Hasan Türkez kimdir?
20 Mayıs 1979’da Erzurum’da doğdu. 2001 yılında Atatürk Üniversitesi, KKEF Biyoloji Bölümünden mezun oldu. Aynı üniversiteden 2004 yılında yüksek lisans derecesini aldı. İlk doktorası Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü’nden Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında, ikinci doktorası İtalya Chieti-Pescara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, İlaç Teknolojisi ve Biyomoleküler Bilimler alanındadır. Halen Atatürk Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.


Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, YÖK, TÜBİTAK ve üniversiteler ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında koordinatör, kurul üyesi, komisyon üyesi, komisyon başkan yardımcısı, komite üyesi ve komisyon başkanı olarak görev yapmıştır. 2019-2020 yılları arasında TÜSEB Genel Sekreteri ve Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü Başkanı olarak görev yapmıştır. Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde görev yapan JECFA ve JMPR isimli iki farklı komitede görüş ve önerilerine başvurulmak üzere toksikoloji ve epidemiyoloji uzmanı olarak seçilmiştir.

Hasan Türkez halen Atatürk Üniversitesindeki bilim çalışmaları ve eğitimciliği yanı sıra Rektör yardımcısı olarak ta görev yapmaktadır.

 

 

 


Haber Editörü

Vedat Kan

vedudi25@gmail.com

Kuzey Makedonya Dostluk Grubu'ndan Üsküp ziyareti

Esetçe'nin umut ışığı Meryem Teyze modern tarımla öne çıkıyor

MEB'den adalet sistemindeki çocuklara yaklaşım kılavuzu

Bosna Hersek'te 'Matrakçı' atölyeler açıldı

Diyanet'in sınavıyla ilgili iddialara İletişim'den açıklama

Edirne Keşan'da tehdit ve gasp girişimi iddiası

TEKNOSAB Lojistik Teknopark GSYF büyüyor

2024'ün yemek haritası çıktı... Tavuk döner dürüm zirvede

SANKO Okulları Öğrencileri 'İnovasyon Yarışması'nda Türkiye ikincisi oldu

Edirne Çerkezköy'de sanat gecesi: “Aşk Eski Bir Yalan” sahnelendi

Bursa Nilüfer'de keman ve piyano buluşması

Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Kampüsü için çalışmalar başladı

'Turistik' ilk sefere uğurlandı!

Konya'da masa tenisinde kurumlar arası heyecan

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 'Belgrad' açıklaması

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ “EN İYİ ÜNİVERSİTELER” ARASINDA YER ALMAYA DEVAM EDİYOR

KUM ZAMBAKLARI KADIN KOOPERATİFİ, PAZARTESİ PAZARI'NDA AÇILDI

Muğla süslendi, ışıl ışıl oldu!

Kocaeli Çayırova Zabıtası'ndan yılbaşı denetimi

Kocaeli İzmit Belediyespor Güreş Okulu eğitimlerine başladı

Ünlü heykeli onarmak için Almanya'dan Kocaeli'ne geldi

Ercan Özel: 'Gelecek yılların temelini birlikte atacağız'

Efsane isim İstanbul Bakırköy'e konuk oldu

"Hayalimdeki Ev" resim yarışması sona erdi

Sakaryalı isim nefes kesen koşunun şampiyonu oldu

Şanlıurfa’da 1.5 milyon lira değerinde kaçak sigara ve içki ele geçirildi: 6 gözaltı

2AS'ın ilk konserine yoğun ilgi

Akçakamış Deresi’nde ıslah çalışmaları tamamlandı

1300 öğrenciye ücretsiz deneme sınavı yapıldı

MHP Mardin Yeşilli İlçe Teşkilatı'nın yeni hizmet binası açıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ “EN İYİ ÜNİVERSİTELER” ARASINDA YER ALMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin ve Erzurum’un gururu olan Türkez Hoca “Sağlık Sektöründe Bor”u anlattı

KÜÇÜK DADAŞLARDAN BÜYÜK GALİBİYET

SERKANDAŞ SİGORTA BÜYÜKLER AMATÖR LİGDE 4 ÜNCÜ HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI

KÜÇÜK DADAŞLARDAN BÜYÜK GALİBİYET..

SERKANDAŞ SİGORTA BÜYÜKLER AMATÖR LİGDE 4' ÜNCÜ HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

Erzurum’da basketbol deprem öncesi ve deprem sonrası diye ikiye ayrılmaktadır…

TORTUM SPOR EVİNDE MAĞLUP. KENDİ SAHASINDA KONUK ETTİĞİ SERHAT ARDAHAN SPOR'A 3-0 MAĞLUP OLMAKTAN KURTULAMADI..

Ben de katkı sunmak istiyorum…

ERZURUM SPOR FK U-17 YAŞ GRUBU TAKIMI LİDER ÇIKTIĞI MAÇTA PAZAR SPOR'A ACIMADI

MEB'den adalet sistemindeki çocuklara yaklaşım kılavuzu

1300 öğrenciye ücretsiz deneme sınavı yapıldı

Bilecikli öğrenciler Bursa’daki eğitim kurumlarını gezdi

Malatya'da gençlere yönelik yapay zeka eğitimi düzenledi

Kocaeli'den öğrencilere afet eğitimi

Bilişimle üretimin gücü milyonu aştı

İzmir'de 'Meslek Fabrikası' binlerce kişiye umut oldu

Kısa sürede iz bırakan çalışmalar ve bir veda

Sakarya’da 'Dijital Ebeveynlik Atölyesi' başlıyor

Öğretmenlikte kariyer basamaklarına yönetmelik ayarı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 16 14 0 2 28 44
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 16 9 4 3 12 30
4.Göztepe 16 8 4 4 10 28
5.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
6.Beşiktaş 16 7 4 5 7 26
7.İstanbul Başakşehir 15 6 5 4 4 22
8.Gazişehir Gaziantep 16 6 7 3 -2 21
9.Antalyaspor 16 6 7 3 -8 21
10.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
11.Rizespor 16 6 8 2 -9 20
12.Trabzonspor 16 4 5 7 2 19
13.Kasımpaşa 15 4 4 7 -1 19
14.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
15.Alanyaspor 16 4 6 6 -3 18
16.Kayserispor 16 3 7 6 -16 15
17.Bodrum FK 16 4 10 2 -10 14
18.Hatayspor 15 1 8 6 -11 9
19.Adana Demirspor 15 1 12 2 -23 2

YAZARLAR