-
BIST 100
16316,60%0,39
-
DOLAR
44,21% 0,06
-
EURO
51,21% 0,35
-
GRAM ALTIN
7091,11% -0,30
-
Ç. ALTIN
11574,13% -0,09
TÜRKSAT 6A'da son ateşleme başarıyla tamamlandı
TÜRKSAT 6A'da son ateşleme başarıyla tamamlandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat 6A 5. ateşlemesine ilişkin, “5 dakika 22 saniye süren ateşleme ile artık Türksat 6A, nihai görev yörüngesi olan 35 bin 786 kilometre irtifadaki dairesel yörüngeye yerleşti.” dedi.
ANKARA (İGFA) - Bakan Kacır, TÜBİTAK Uzay’da düzenlenen Türksat 6A 5. Ateşleme Programı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunda Milli Uzay Programı'nın en önemli projelerinden biri olan Türksat 6A Projesi'nde çok önemli bir aşamayı, buradaki mühendislerin, araştırmacıların akıl ve alın teriyle başarıyla tamamladıklarını söyledi. Bu projeye yıllardır emek veren bütün araştırmacılara, mühendislere, Türksat’ın, TÜBİTAK'ın, TUSAŞ'ın, ASELSAN'ın, C-Tech’in bütün çalışanlarına teşekkür eden Kacır, Türkiye'nin uzay yolculuğunun 40 yıllık bir hayal olduğunu, 1985’te Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Yerleşkesi'nde TÜBİTAK ve ODTÜ arasında imzalanan bir protokolle Ankara Elektronik Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nün kurulduğunu anımsattı.

YERLİ KABİLİYET
O yıllarda Türkiye'nin kendi uydularını geliştirmesinin aslında planlarının yapılmaya başlandığını aktaran Kacır, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde Türkiye, kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen ve kendi uydularından istifade edebilen bir ülke olabilmek adına peşi sıra pek çok başarılı projeyi hayata geçirdi. BİLSAT, RASAT, GÖKTÜRK ve geçtiğimiz yıl uzaya gönderdiğimiz yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydumuz İMECE'yle, özellikle görüntüleme uydularında muazzam bir yerli kabiliyet elde ettik." ifadesini kullandı.

KENDİ UYDUSUNU ÜRETEN 11 ÜLKEDEN BİRİ
Türksat 6A’nın, Türkiye'nin bugüne kadar ürettiği en yüksek kıymete sahip teknoloji platformu ve teknoloji ürünü olduğunu anlatan Kacır, “Türksat 6A ile Türkiye artık kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri haline gelmiştir. Türksat 6A'nın geliştirilme süreci boyunca 23 farklı çeşitte 84 ekipmanı yerli olarak ürettik. 396 çevresel ve fonksiyonel testi kendi merkezimizde TUSAŞ Yerleşkesi'nde bulunan USET Merkezi'nde kendi imkanlarımızla başarıyla tamamladık. Nihayetinde Türksat 6A'da yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranı yakaladık.” ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ KABİLİYET
Kacır, “Türksat 6A’nın da dahil olmasıyla birlikte artık Türksat haberleşme uydularının kapsama alanı dünya nüfusunun yaklaşık 5 milyarının yaşadığı coğrafyalara erişme imkanına kavuşmuş olduk. Özellikle Hindistan, Endonezya, Malezya ve Tayland, Türksat 6A ile birlikte Türksat haberleşme uydularının kapsama alanına dahil oldu. Türksat 6A'da yaşadığımız ilklerden en önemlisi belki de yörünge transferlerini kendi ekiplerimizin kabiliyetleriyle yapabilmekti. Çünkü bu yetkinlik, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda geliştireceği yeni uydu ve uzay sistemlerinde, yeni projelerinde değerlendireceğimiz önemli bir kabiliyeti bize getirmiş oldu." dedi.

TÜRKSAT 6A, NİHAİ GÖREV YÖRÜNGESİNDE
Türksat 6A'yı 9 Temmuz'da uzaya gönderdiklerini anımsatan Kacır, "Fırlatmanın 67. dakikasında ekiplerimiz uydudan ilk sinyali aldı. İlk sinyalden yaklaşık bir saat sonra uyduya ilk komutu yine ekiplerimiz göndermiş oldu. Daha sonra yine ekiplerimiz tarafından gönderilen komutla önemli aşamalardan biri olarak kabul ettiğimiz güneş panellerinin açılışını gerçekleştirmiş olduk." dedi.
Kacır, 10-12-14 ve 16 Temmuz'da dört farklı ateşleme yaparak uydunun roketten ayrıldıktan sonra hareket etmekte olduğu 300 kilometre ve 70 bin kilometre arasındaki eliptik yörüngeden adım adım nihai görev yörüngesi olan 35 bin 786 kilometrelik dairesel yörüngeye transfer ettiklerini kaydederek, “Transfer işlemlerinin sonuncusuna da birlikte şahitlik etmiş olduk. 5 dakika 22 saniye süren ateşleme ile artık Türksat 6A, nihai görev yörüngesi olan 35 bin 786 kilometre irtifadaki dairesel yörüngeye yerleşti. Şimdi önümüzdeki aylarda yaklaşık 50 derecelik yörüngede Türksat 6A, testlerini tamamlayacak ve sonrasında da nihai görev yörüngesi olan 42 dereceye transfer olacak ve ekiplerimiz tarafından faaliyet göstermek üzere en az 15 yıl boyunca görev yapmak üzere Türksat'ımıza teslim edilmiş olacak.” diye konuştu.

PEK ÇOK PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Bakan Kacır, gelecek yıllarda yeni uydu projeleriyle yine Milli Uzay Programı'nın en önemli aşamalarından biri olan Ay Misyonu ile bu kabiliyetleri çok daha ileri düzeylere ekipler sayesinde taşıyacaklarını dile getirdi. Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin adını uzaya yazdırmaya, Türkiye'yi uzay teknolojilerinde lider ülkelerden biri kılmaya yönelik pek çok projeyi hayata geçirmeye devam edeceklerini söyleyerek, "Sayın Cumhurbaşkanı'mıza, Türksat 6A Projemizi ve tüm Milli Teknoloji Hamlesi Program ve projelerini en güçlü şekilde himaye ettikleri için Kıymetli Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu'na, Türksat 6A Projesi'ne bugüne kadar sundukları sahiplenme ve destek için yine TÜBİTAK Uzaya, TUSAŞ, ASELSAN, CTech ekiplerine ve elbette nihai olarak uyduyu kullanacak olan Türksat ekiplerimize, bütün süreç boyunca gösterdikleri gayretli çalışmalar için teşekkür ediyorum. Türksat 6A, Türk milletine hayırlı, uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.
İzmir’de silahlı saldırıda 2 kişi tutuklandı
HAMAS, Ali Laricani'nin şehadeti nedeniyle İran'a başsağlığı dileklerini iletti
İzmit'te Çınar Akademi’de ara tatil fırsata dönüştü
Kocaeli İzmit'te dilekler yerine getiriliyor
Kızılay Bornova’dan vefa gecesi
Ümmet sessiz, Mescid-i Aksa 19 gündür esir
Malatya'da bayram öncesi denetimler artırıldı
Bursa Büyükşehir Belediyesi dört koldan bayrama hazır
Tarımsal en yüksek girdi veteriner harcamaları zirvedeki yerini koruyor
KOMEK kursiyerleri Ramazan boyunca gönüllere dokundu
Adıyaman’da 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 111. yılı anıldı - Videolu Haber
Bakan Güler, şanlı sancağı Çanakkale'de göndere çekti
Sakarya'da 16 ilçede 6 bin çocuğa bayram sevinci
İzmir Kadifekale’de şehitler dualarla anıldı
HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Daha özgür ve huzurlu bayramlar için dua edelim
Elektrikli araçlar seyir halindeyken şarj olacak projede başarı sağlandı
Edirne Keşan’da bayram öncesi engellileri sevindirdi
Ticaret Bakanlığı sahte ilanlara karşı denetim avında
İZPA, 2074 İzmir'ini şekillendiriyor
Gazeteci Mustafa Özke, Adana’yı eserleriyle dünyaya tanıtıyor
Atatürk Üniversitesi Ev Sahipliğinde Dev Organizasyon: KUDAKAF'26 Kapılarını Açıyor
BM: İran savaşı sürerse küresel açlık şiddetlenecek
Sakarya'da 18 Mart için anma töreni
İstanbul Beylikdüzü'nde geleneksel turnuvada hamleler konuştu
Bursa Büyükşehir’den toplu taşıma araçlarına bayram temizliği
Öğretmen adaylarına yeni dönem... O yönetmelik yürürlükte
Keşm Adası neden hedefte? Hürmüz'de kritik düğüm
İşgal rejimi Batı Şeria’da çoğu esir eşi 16 kadını alıkoydu
Beyaz et, yumurta, nohut ve kuru fasulye ihracatı sınırlandırıldı
Malatya’da 7 yıl 6 ay hapis cezası bulunan firari yakalandı
Yükleniyor











