Tarih: 18.07.2024 20:41

TYB Erzurum Şubesinin faaliyetleri kapsamında Kültür Havuzu doluyor…

Facebook Twitter Linked-in

TYB Erzurum Şubesinin faaliyetleri kapsamında Kültür Havuzu doluyor…

Kimi zaman bir kültür elçisi yerine koymaya çalıştık kendimizi, kimi zaman sanatçı… Sahneler her ne kadar uğrak yerimiz olsa da, sevincimiz hüznümüzün birlikteliğinde yaşadı durdu. Tıpkı bir elin parmakları misali. Erzurum gibi bir kültür deryasının ortasında amacımız doğrultusunda adım atmaya gönül birliği etmiştik ya, ne mutlu olsun dedik bize… Birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde “ben” demeden, “niçin” diye düşünmeden ve “nasıl”ına hiç kafa yormadan yolumuza devam etmek için çalıştık, çalışıyoruz ve gücümüz yettiğince de inşallah çalışacağız.  

 

Tüm1haber/medya/kültür-sanat/röportaj-yorum-haber/Erzurum

 

 

Aslında bir geç kalmış haber dizisinin ilk satır başlarıydı Başkan Memet’in ifadelerinde yer alan cümleler. Sabırlı bir şekilde, üslup ve edebiyatın en nadide hali içerisinde renklendirilerek, tane tane dökülürken dudaklarından, kibirden uzak, bencillikten uzak ve yalındı.

Kelimelerinin içerisinde “ben” kelimesini kullanmamak için bilhassa dikkat ediyordu. Biliyordu ki farkında olmadan dahi olsa kullanacağı bir “ben” cümlesi, sorumluluk almış olduğu ve icrasında bir ekip olarak yürüttüğü hizmete leke düşürebilirdi. Bu yüzden sohbete başladığımızda bilhassa ricacı oldu kendisi “ben” diye bir şey yok, olmasın dedi ve hemen ekledi “biz” varız ve her daim “bir olalım” diye… 

 

 

Bu çatı altında birilerinin yolunu açmak, birilerinin şahsi egosunu tatmin edip, onları yüceltmek için değil, şahsi adımlarla değil, bu nadide ve çok özel insanların mevcut olduğu, ismi gibi amacının da kutsal olduğu bu kurumun maneviyatına yakışır bir biçimde “birlik” olmanın birlikteliğini yaşayalım diye…   

Memet Gözütok; Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesinin birkaç ay öncesinde, 2024 yılının Ocak ayında yapılan olağan genel kurulunda, 2004 yılında Erzurum Şube kurulumunu yapan ve başkanlık görevini yürütmekte olan M. Hanefi İspirli’den nöbeti devralmış yeni şube başkanı. Yeni bir yönetim ve yeni bir nefes olarak atılan adımların TYB gibi özel ve nadide bir kuruma mal edilecek olmasının verdiği hassasiyet içerisinde, gerek kendisinin ve gerek ise yeni yönetim kurulunu oluşturan yol arkadaşlarından bilhassa ricasıydı “ben” den uzak durmaları. 

 

 

Bu güzel muhabbet ortamında çaylarımızı yudumlarken sorduğumuz ilk soru aslında tüm cevabın kendisi olmakla birlikte, diğer sorularımızın da giriş anahtarı olarak gelmiş oldu. İlk sorumuzda TYB’yi, yani Türkiye Yazarlar Birliğini sorduk Memet Gözütok Başkana. Ve aldığımız cevap, sorumuzun yanı sıra aklımızda kalan hemen her soru için de verilebilecek en güzel cevap niteliğindeydi.

TYB Erzurum Şube Başkanı Memet Gözütok ifadesinde; Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) nin, yazarlar arasındaki mesleki dayanışmayı geliştirmek ve Türkiye'nin kültür hayatına yazarların katılımını sağlamak amacıyla 7 Ağustos 1978’de “Yazarlar Birliği” adıyla kurulduğunu. 1985'te Bakanlar Kurulu kararıyla da Türkiye Yazarlar Birliği adını aldığını. 1991’de ise yine bakanlar kurulu kararıyla “Kamu yararına çalışan kuruluş” sayıldığını ifade ederek, içerisinde mensubu oldukları bu nadide kurumun sorumluluk ve hassasiyet değerlerinin ne olduğunu çok iyi bildiklerini ve ona göre adım atmaya çalıştıklarını belirtti.

 

 

TYB Erzurum Şubesi Başkanı Gözütok, Türkiye Yazarlar Birliği’nin şair, yazar ve kültür adamı olarak bini aşkın üyesi olduğunu, Genel Merkezinin Ankara'da bulunduğunu ve Türkiye Yazarlar Birliği'nin hâlen Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Trabzon, Kahramanmaraş, Kayseri, Şanlıurfa, Erzurum, Edirne, Sakarya, Gaziantep ve Adıyaman’da olmak üzere belirli başlı illerimizde şubesinin olduğunu belirterek, ne kadar hassas bir durumda bulunduklarının da altını rahat bir şekilde çizerek, ifadesinde; kurumumuza gereken ciddiyetin ve özenin gösterilmesi için ilk etapta bizlerin yani şair, yazar ve kültür adamı olarak kurumun amaçlarını tanıyıp, sahip çıkılması gerektiğini belirterek, Erzurum Şubemizin değerli üyelerinin büyük bir çoğunluğunun bu doğrultuda kendilerine hemen her türlü desteği verdiklerini, amaçları doğrultusunda yapılan ve yapılacak olan çalışmaları mevcut imkânları doğrultusunda maddi ve manevi olarak desteklediklerini, bu desteği esirgeyerek kurum amaçları dışında adım atan birkaç üye ile ilgili olarak ta önümüzdeki günlerde toplantı yaparak üyeliklerinin yeniden gözden geçirilerek sonlandırılacağını belirterek, bu kapının maneviyatına saygısı olmayan veya maneviyatından haberi olmayanların bu kapıda yerlerinin olamayacağını ifade etti.     

 

 

Türkiye Yazarlar Birliğinin Kurucuları için ülkemizin gerçek anlamda yetiştirmiş olduğu ve her birisinin kendi dalında ciddi manada emeği olan çok özel insanlarından; D. Mehmet Doğan, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Necmettin Turinay, Alper Aksoy, Saadettin Elibol, Ahmed Günbay Yıldız, Yahya Akengin, Yavuz Bülent Bakiler, Mustafa Yazgan, Beşir Ayvazoğlu, Zeki Ceyhan, Hasan Kayıhan, Erdem Bayazıt ve Hüsnü Aktaş’tan oluştuğunu, halen mevcut durumda Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanlığını güncel olarak Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan hocamızın yürüttüğünü ve Mehmet Doğan hocamızın da rahatsızlığından dolayı tedavisinin devam etmek de olduğunu ifade ederek, kendilerinin Erzurum TYB şubesi olarak elerinden geldiğince bu güzel kurumun amacına hizmet etmeye çalıştıklarını belirtti. 

 

Bu amaç doğrultusunda kendilerinin yönetim kurulunda bulunan arkadaşlarıyla birlikte, TYB Erzurum şubesinin attığı adımların ve yapmış olduğu faaliyetlerin tamamına “Kültür Pınarından Damlalar” ismi verilerek, planlanan ve uygulamaya geçirilen her çalışmanın bu pınarın bir damlası olarak kamuya adandığını, her hangi bir kişinin şahsi çalışmasının ön plana çıkarılmadığını ve diğer üyelerin ötekileştirilmeden, birlik çalışmalardan haberdar edilerek kendilerinin aynı ortamda olmalarını sağlandığını belirten Başkan Gözütok, Erzurum’da bulunan şair, yazar ve fikir adamlarımızın, birliğimizin dirliği açısından bu faaliyetlere bilhassa davet edildiğini ve katılım hususunda beklenilen ilginin de odağı olunduğunu ifade ederek, her geçen gün bu faaliyetlerin daha çok ortamlarda kamuyla buluşacağının müjdesini de verdi. 

Nöbet değişimi sonrasında hiç ara vermeden mütefekkir şair, yazar Cemil Meriç’i anmak, anlamak, anlatmak için yapmış olduğu “okumalar” serisi çalışmalarına, Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü sayılan mutasavvıf, şair Yunus Emre okumaları ile devam edilmiş ve “Kültür Pınarından Damlalar” adlı kültür faaliyetlerine hemen her alanda birlik üyelerinin de katkılarıyla kamuya aktarım yapılmıştır. Birlik üyelerine karşılık olarak yapılan Vefa Sohbetleri ve ziyaretleri çalışması, Edebiyat ağırlıklı olarak okullarda yapılan Konferans ve Paneller, Sosyal Medya üzerinden Erzurum ilinde bulunan şair ve yazarlarımızın eserlerinin ve kendilerinin tanıtımlarını içeren çalışmalar ile birlikte Erzurum’da bulunmuş, Erzurum’lu olan değerlerimizin tanıtımlarının yapıldığı sohbet programları, Yazarlık Atölyesi çalışmalarıyla da bu “kültür pınarından damlalar” serisi aralıksız devam ettirilmiştir diye belirten Memet Gözütok bu çalışmaların detayında Şubat ayı itibarıyla Haziran ayına kadar hemen her ay Cemil Meriç okumalarının yapıldığını, Yunus Emre okumalarının yapıldığını,  Yazarlık Atölyesinde hemen her hafta bilgilendirmelerin Erzurum teknik Üniversite işbirliğinde yapıldığını, Sohbet ve Anma programı kapsamında Kadın Kolları Başkanlığı yönetiminde yapılan sohbet esnasında kadın ediplerimizden Alev Alatlı’nın anıldığını, Erzurum’lu şair ve yazarların sosyal medya üzerinden eserlerinin tanıtımına başlanıldığını ve başta Gazze konusu olmak üzere hemen her ay bir şiir gecesi düzenlenerek güzel anların yaşandığını, okullarda yapılan konferanslarda konuşmacı olarak birlik üyelerimizden destek alınarak bu okulların faaliyetlerine katılım sağlandığını,  yapılan panellerde Erzurum’un değerlerinden Hüseyin Avni Ulaş’ın ve İbrahim hakkı Hazretlerinin tanıtımlarının yapıldığını, Vefa Ziyaretleri kapsamında birlik üyelerine sohbet ve hatır –gönül sorma amaçlı ziyaretlerin yapıldığını ifade eden Memet Gözütok, u çalışmaların yapılması esnasında salon ve yer temini katkılarıyla ciddi manada destek sağlayan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Sekmen’e, Palandöken İlçe Belediye Başkanı Av. Muhammet Sunar’a ve Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar’a teşekkürlerini ve minnettarlığını ifade ederek,  Eylül ayı itibarıyla yapılacak olan yeni dönem çalışmaları kapsamında bu var olan program akışına ek olarak, değişik faaliyetlerin de takvim listesine ekleneceğini belirterek, gençlik kurullarının oluşturulacağını belirtti.

 

 Memet Gözütok; TYB Erzurum Şubesi olarak 2024 ün ilk yarısı olan aylarda güzel çalışmalara imza attıklarını belirterek, bu çalışmaların tamamına “Kültür Pınarından Damlalar” adının verilmesinin amacının, yapılan her kültür çalışmasının bu kültür havuzunun doldurulması gayesini taşıdığını ifade ederek, bu kültür havuzumuz doldukça bizler de amacımıza ulaşmış, amacımız doğrultusunda görevimiz yerine getirmenin ve yarınlarımıza güzel bir miras bırakmanın gururunu yaşayacağız, dedi.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —