Bugün, 28 Kasım 2024 Perşembe
  • BIST 100

    9595,78%-0,46
  • DOLAR

    34,59% -0,11
  • EURO

    36,57% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2943,71% 0,25
  • Ç. ALTIN

    4867,97% -0,77

ÜÇ ÜLKE ANLAŞMASI: Eğer bu gerçekleşirse…

Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan ortaklığında yenilikler; Önümüzdeki ay Tiflis'te hayati önem taşıyan olaylar yaşanacak ve...

GÜNDEM 28.11.2024 09:51:00 0
ÜÇ ÜLKE ANLAŞMASI: Eğer bu gerçekleşirse…

"Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye ile çok yönlü işbirliğini, stratejik ortaklık ilişkilerini, bölgesel ve küresel projelerini sürdürecek." Bu, Gürcistan'ın yeni Dışişleri Bakanı Maka Bochorishvili tarafından parlamentoda yaptığı konuşmada söylendi. 

Bakan, "Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki üçlü işbirliği platformunun önemli bir bölgesel format olmaya devam edeceğini" vurguladı. (APA) 

Maka Bochorishvili, Gürcistan'ın önümüzdeki yıllarda dengeli bir komşuluk politikası izleyeceğini ve bölgede barış ve istikrarı teşvik etme ilkelerine dayalı bir dış politika yürüteceğini kaydetti. Gürcistan'ın, tüm bölgenin çıkarına olacak şekilde komşu ülkeler arasında diyaloğu ve yapıcı işbirliğini teşvik edeceğini de sözlerine ekledi. Bochorishvili, bölgenin eşsiz potansiyelinin tam olarak kullanılması için barış ve istikrarın güçlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Gürcistan'ın bölgede tamamen yeni bir politika izlediği ve Batı'nın boyunduruğundan kurtulmaya çalıştığı açıktır. Bu aşamada Türkiye ve Azerbaycan ile iş birliğini derinleştirmesi şarttır. Gürcistan'ın Rusya ile ilişkileri normalleştirme tercihi, Azerbaycan'ın önerdiği 3+3 formatını bir kez daha gündeme getiriyor. Dışişleri Bakanlığı başkanı da buna işaret etti. Şu aşamada kolay gibi görünmese de Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin ilk aşamada birlikte yürüteceği sürecin sonucu ne olabilir? Bölgeye neler vaat ediyor?

Elhan Şahinoğlu son konuşmasıyla kendisine ve

 Elhan Şahinoğlu

Atlas Araştırma Merkezi Başkanı Elhan Şahinoğlu, Gürcistan'ın başka çıkış yolu olmadığını belirterek, "Gürcistan'ın yeni dışişleri bakanı Maka Boçorişvili, parlamentoda yaptığı konuşmada, "Gürcistan çok yönlü işbirliğini, stratejik ortaklık ilişkilerini, bölgesel ilişkilerini sürdürecek" dedi. Azerbaycan ve Türkiye ile küresel öneme sahip projeler ve projeler" ve "Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki üçlü işbirliği platformu önemli bir bölgesel format olmaya devam edecek" ifadeleri, Tiflis'in Azerbaycan ve Türkiye ile stratejik ortaklığa bağlılığını sürdüreceğini gösteriyor. Bu sayede Gürcistan hükümetinin Azerbaycan ve Türkiye ile ittifakı güçlendirme politikasından başka alternatifi kalmıyor. Gürcistan'ın Rusya ile diplomatik ilişkisi yok, ABD ve Avrupa Birliği ile ilişkilerde gerginlik var. Bu koşullar altında Gürcistan'ın iki komşusu olan Azerbaycan ve Türkiye ile üst düzey ilişkiler sürdürmesi gerekiyor. Ancak Gürcistan hükümetinin 3+3 platformuna katılacağını tahmin etmek zor. Gürcistan Rusya'nın katılımı nedeniyle bu platforma katılmıyor. Çünkü aksi takdirde Gürcistan, Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'yı ilhakını tanıyacaktır. 3+3 platformu bir süre daha Gürcistan'ın katılımı olmadan devam edecek. Ama sorun bu değil. "Gürcistan, komşu ülkelerle işbirliği yapmaya ve Azerbaycan ile Türkiye'nin katılımcı olduğu bölgesel projelere katılmaya devam edecek."

UNESCO Azerbaycan'la ilgili sessizliği bozdu; sevinelim mi, yoksa...

 Şahla Celilzadeh

Uluslararası ilişkiler yorumcusu Shahla Jalilzade, önümüzdeki ay Gürcistan'da ciddi süreçler yaşanacağını düşünüyor: "Gürcistan'da son 1 ayda 26 Ekim parlamento seçimleri, seçim boykotu dahil siyasi olaylar yaşandı. Batı yanlısı cumhurbaşkanı Zurabishvili liderliğindeki muhalefet partilerinin sonuçları, Gürcistan parlamentosunun çalışmalarına milletvekillerinin katılımı olmadan başlaması ve 14 Aralık'ta yeni bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacağının duyurulması - tüm bunlar Gürcistan'ın yolda olduğu anlamına geliyor tarihi bir dönüm noktasının eşiğinde bir işarettir. Böylece, 2 yıl önce Mart 2022'de Gürcistan, Moldova ve Ukrayna ile birlikte resmi olarak Avrupa Birliği üyeliğine başvurdu. Ancak bu başvurudan birkaç ay sonra AB, Moldova ve Ukrayna'ya adaylık statüsü vererek Birliğe üyeliğinin kapısını araladı, ancak Gürcistan'a bu statü verilmedi. Gürcistan hükümetinin siyasi yönelimiyle ilgili artan tartışmaların yanı sıra, hükümetin Rusya yanlısı kanadının da harekete geçmesine yol açtı ve son olarak bu yılın Mayıs ayında AB, "yabancı ajanlar" ve "yabancı ajanlar" yasasını şiddetle kınadı. LGBT haklarına yönelik belirli kısıtlamalar içeren kararların alınması. İktidardaki "Gürcü Rüyası"nın seçimleri kazanmasıyla Gürcistan'ın dengeli bir politika izleyeceği ve Batı'nın Rusya'ya karşı kullandığı bir "platform" olmayı reddedeceği anlaşıldı. Demek ki Batı 2008'de Gürcistan'ı bu şekilde kullanmıştı. Egemen seçkinler bu politikayı tekrarlamayı reddettiler ve Gürcistan'ın egemenliğini "AB rüyasına" feda etmediler. Tabii bu durum AB'de ve onun desteklediği muhalefet gruplarında sert tepkiye neden oldu. Cumhurbaşkanı Zurabishvili'nin seçim sonuçlarının sahte olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurması tesadüf değil. AB de bu sahtekarlıkların tespit edilmesi için mümkün olan her türlü desteği sağlayacak, hatta Gürcistan'a bir "Teknik Misyon" bile gönderecek. Ülkedeki 4 muhalefet bloğu ise AB'nin Dışişleri Komiseri Borrell'e yazı yazarak Gürcistan ile bağların tamamen kesilmesini istedi. "Görüldüğü gibi önümüzdeki ay Gürcistan için hayati olaylar yaşanacak ve 29 Aralık'ta yeni cumhurbaşkanının göreve başlamasıyla birlikte önümüzdeki dönemin politika çizgisi belirlenecek."

Siyasi yorumcu, komşu ülkenin bir seçimle karşı karşıya olduğuna da değindi: "Gürcistan, AB'nin baskı ve desteğiyle ya bir iç savaşa sürüklenecek, ya da büyük ihtimalle Batı prangalarından kurtularak bağımsız bir politika yürütmeye başlayacak. Bu politikanın ilk ana hatları zaten bellidir: Azerbaycan ve Türkiye ile işbirliğinin derinleştirilmesi, Gürcistan'ın 3+3 bölgesel işbirliği formatına girmesi, Rusya ile ilişkilerin restorasyonu ve Batı ile Rusya arasında dengeli bir politika. Dolayısıyla Aralık 2021'de Moskova'da, Ekim 2023'te Tahran'da ve Ekim 2024'te İstanbul'da yapılan 3+3 formatındaki toplantılar muhtemelen Güney Kafkasya bölgesi ülkelerinde yapılacak ve Gürcistan'ın da bu toplantılara katılması muhtemel. Bu format, Güney Kafkasya'da dış etkilerden uzak, gerçek bir barış ve istikrar, güvenlik ve bölgesel işbirliği ortamının tesis edilmesinde önemli bir araç olarak değerlendirilmektedir. Bu formatın tam anlamıyla hayata geçmesi Güney Kafkasya bölgesi için 2020'den bu yana süren jeopolitik yarışın sonu anlamına gelecektir. Ermenistan'ın, Gürcistan ve Azerbaycan'a el sallayan Batı'nın yeni "gözdesi" olduğu açıktır ve bu nedenle Ermenistan'ın Batı'dan giderek artan siyasi, ekonomik ve askeri desteği, Batı'nın bu konudaki baskısıyla açıklanabilir. Bölgedeki jeopolitik yarışta kendine yer açmaya çalışıyor.

Cavanşir Abbaslı


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Erkan Çimenden: Adıyaman esnafı için hakkını savunmak amacıyla bir araya geliyoruz - Videolu Haber

Manisa tarımında 'verimli su'yu konuştular

Bursa İznik'te işgalden kurtuluşun yıl dönümü kutlandı

Manisa'da Erasmus+ öğrencilerine kültürel etkileşim

Ahlatçı Çorumspor maçının hakemi belli oldu

Bursa’nın deprem risk azaltma planı masaya yatırıldı

Bakan Bolat dış ticaret verilerini değerlendirdi

Bursa Büyükşehir'de 'etkili iletişim' için hizmet içi eğitim

Adıyaman Belediyesi’ne elektrikli atık toplama araçları desteği

Tutdere, Kesimhane ve Hayvan Pazarı inşaat çalışmalarını yerinde inceledi

Adıyaman Belediyeler Birliği Kasım ayı toplantısını gerçekleştirdi

Belediyelerden 'vergi' uyarısı... Emlak ve ÇTV'lerde son günler

Manisa'da olası taşkınlara karşı temizlik

Milletvekili Akalın 4 yıldır bitirilemeyen 'Uzunköprü Hastanesi'ni sordu

5-14 yaş grubu çocuklar risk altında!

Ege'de mobilya sektöründe üniversite-sanayi işbirliği güçleniyor

Kazakistan ve Rusya Cumhurbaşkanları KazNU'nun Omsk'ta resmen şubesini açtı

MİNİKLERİN SONBAHAR COŞKUSU

Sakarya'da gençler sesi 24 saatte çözüme kavuştu

Gazeteci Can'dan 'Haluk Levent Anıları' kitaplaştı

Yeni çocuk şarkıları EBA'da erişime açıldı

MEB 'Aile Eğitim Bülteni' yayımlandı

Adıyaman Valisi Osman Varol, Pınaryayla Köyü’nde inşası başlayan köy evlerini inceledi

Milletvekili Alkayış: 'Adıyaman sağlık alanında devrim niteliğinde yatırımlarla ilerliyor' - Videolu Haber

Ordu'da koruma altındaki çocuklar için sünnet şöleni düzenlendi

100 yıllık müzikal miras geleceğe taşınıyor

Sakarya'da 'Yetenek Avcısı' minikleri eğlendirdi

Bursa Osmangazi'de tehlikeli metruklar yıkıldı

8 farklı kanunda değişiklik için komisyon toplandı... GSS prim borçlarına da düzenleme geliyor

Bursa'daki 'son balo' Muğlalıları büyüledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku
Çelebi Ofis

Ahlatçı Çorumspor maçının hakemi belli oldu

Doğu Anadolu’yu kar esir aldı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİNDE 10 PROGRAM AKREDİTE EDİLDİ

ERZURUM B.B. U-18 YAŞ GRUBUNDA FİNALİN ADI BELLİ OLDU

Atatürk Üniversitesinde “Kelebek Etkisi” adımları…

TORTUM SPOR KENDİ SAHASINDA KENDİNE GELDİ..

TORTUM SPOR TİTREDİ

Vali Mustafa Çiftçi, Tarım ve Orman İl Müdürünü Kabul Etti

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü; sahadaki çalışmalarıyla karla mücadeleye desteklerini sürdürüyor.

"Gurbet O Kadar Acı Ki"

Bursa Büyükşehir'de 'etkili iletişim' için hizmet içi eğitim

MEB 'Aile Eğitim Bülteni' yayımlandı

Sakarya'da ateşe müdahale eğitimi

Kocaeli'nde 65 yaş üstüne güvenlik tedbirleri eğitimi

Konya Selçuklu'dan eğitime anlamlı destek

Kocaeli'nde öğrenim gören uluslararası öğrenciler 'Evinize Hoş Geldiniz' programında buluştu

Bursa Osmangazi'de öğrenciler için ücretsiz LGS hazırlık kursu

Uzman psikologdan ebeveynlere 5 altın tavsiye

Nevzat Hoca’dan sınava gireceklere ‘Altın’ değerinde öneriler!

Konya’da "İklim Timi Sıfır Atık Çalıştayı" düzenlendi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 12 11 0 1 22 34
2.Fenerbahçe 12 9 1 2 22 29
3.Samsunspor 13 8 3 2 11 26
4.Eyüpspor 13 6 3 4 6 22
5.Göztepe 12 6 3 3 8 21
6.Beşiktaş 12 6 3 3 7 21
7.Sivasspor 13 5 5 3 -3 18
8.İstanbul Başakşehir 12 4 4 4 0 16
9.Rizespor 12 5 6 1 -8 16
10.Trabzonspor 12 3 3 6 3 15
11.Gazişehir Gaziantep 12 4 5 3 0 15
12.Kasımpaşa 13 3 4 6 -3 15
13.Konyaspor 13 4 6 3 -6 15
14.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
15.Kayserispor 12 2 4 6 -9 12
16.Alanyaspor 12 2 5 5 -5 11
17.Bodrum FK 13 3 8 2 -7 11
18.Hatayspor 12 1 7 4 -8 7
19.Adana Demirspor 12 0 10 2 -21 2
1.Galatasaray 12 11 0 1 22 34
2.Fenerbahçe 12 9 1 2 22 29
3.Samsunspor 13 8 3 2 11 26
4.Eyüpspor 13 6 3 4 6 22
5.Göztepe 12 6 3 3 8 21
6.Beşiktaş 12 6 3 3 7 21
7.Sivasspor 13 5 5 3 -3 18
8.İstanbul Başakşehir 12 4 4 4 0 16
9.Rizespor 12 5 6 1 -8 16
10.Trabzonspor 12 3 3 6 3 15
11.Gazişehir Gaziantep 12 4 5 3 0 15
12.Kasımpaşa 13 3 4 6 -3 15
13.Konyaspor 13 4 6 3 -6 15
14.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
15.Kayserispor 12 2 4 6 -9 12
16.Alanyaspor 12 2 5 5 -5 11
17.Bodrum FK 13 3 8 2 -7 11
18.Hatayspor 12 1 7 4 -8 7
19.Adana Demirspor 12 0 10 2 -21 2

YAZARLAR