Tarih: 25.10.2024 08:13

UCM Tutuklama Kararı için Ne Bekliyor?

Facebook Twitter Linked-in

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Kerim Han'ın,  İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı ve 7 Ekim'de Hamas öncülüğündeki saldırı sırasında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işledikleri iddiasıyla İsrail ve Hamas liderleri hakkında tutuklama emri talep etmesinin üzerinden beş ay geçti.

Putin hakkındaki tutuklama kararının, Savcılığın talebinden 24 gün sonra gelmesine karşın Netanyahu ve Galant hakkındaki tutuklama talebinin 5 aydır Mahkemenin önünde beklemesi dikkati çekiyor.

Ukrayna soruşturmasındaki hızlı ilerlemesi neticesinde 5 Mart 2024’te iki Rus komutan ve 24 Haziran 2024’te Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu (eski Rusya Savunma Bakanı) ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov hakkında yakalama kararı verildiğini duyuran UCM, Filistin soruşturmasında şimdiye kadar hiçbir tutuklama kararı vermemesi sebebiyle uzmanlar tarafından "çifte standart" uygulamakla eleştiriliyor.

Han, 20 Mayıs'ta ofisinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın yanı sıra Hamas liderleri Yahya Sinwar, İsmail Haniye ve Muhammed Daif için tutuklama emri başvurusunda bulunduğunu duyurdu.

Son bir yılda üç Hamas liderinin öldürülmesiyle birlikte artık sadece Netanyahu ve Gallant hakkında yakalama kararı var.

Uluslararası hukuk akademisyenleri ve profesyonelleri, mahkemenin en büyük suçlardan hesap sorulmasını sağlama amacının tehlikede olduğu konusunda uyarıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —