Bugün, 7 Temmuz 2024 Pazar
  • BIST 100

    10851,78%-0,19
  • DOLAR

    32,66% 0,32
  • EURO

    35,32% 0,42
  • GRAM ALTIN

    2506,45% 1,60
  • Ç. ALTIN

    3997,20% 0,87

"Ukrayna barış masasına oturuyor" iddiasına tepkiler

Peki barış hangi koşullar altında gerçekleşebilir? Hangi bölgeler iade edilecek ve hangileri Rusya'da kalacak? Udan kim olacak?

DÜNYA 4.07.2024 10:40:00 0

Orban'ın ziyaretinden beklenen sonuçlar; uzmanlar diyor...

Rusya-Ukrayna savaşı bu yıl sona erebilir. Gelecek açıklama ve analizler Ukrayna'nın barış masasına getirilmesi sürecinin başladığını gösteriyor. Bunun üzerine Ukrayna'yı ziyaret eden Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'den barış görüşmeleri öncesinde ateşkes seçeneğini değerlendirmesini istedi. Orban, bu konunun müzakereleri hızlandırma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Macaristan'ın Avrupa Birliği Konseyi başkanlığını 1 Temmuz'dan itibaren 6 ay süreyle Belçika'dan devraldığını da belirtelim. Yani Orban, fiili AB elçisi olarak barış seçeneği önerisiyle Kiev'de. Bu arada Rusya ve Ukrayna devlet başkanları Putin ve Zelensky'nin barışa ilişkin olumlu açıklamaları da dikkat çekiyor.

Peki barış hangi koşullar altında gerçekleşebilir? Hangi bölgeler iade edilecek ve hangileri Rusya'da kalacak? Udan kim olacak?

idea.jpeg (167 KB)

 Fikret Yusifov

Ekonomik ve siyasi konularda uzman olan eski Maliye Bakanı Fikret Yusifov , her geçen gün Kiev'in aleyhine işlediğini kaydetti: "Macaristan Başbakanı 2012'den bu yana Ukrayna'ya gitmedi ve 12 yıl sonra savaşın yaşandığı ülkeyi ziyaret etti. birkaç yıldır devam ediyor. Macaristan Başbakanı neden Kiev'e geldi ve yanında hangi teklifleri getirdi?

Viktor Orban'ın ziyaretinde Batı Ukrayna'da yaşayan etnik Macarların bazı sorunları tartışılsa da asıl mesele Ukraynalı lider Zelensky'yi askeri operasyonları durdurmaya ve barış görüşmelerine hazırlanmaya ikna etmekti. Ancak müzakerelerin sona ermesinin ardından Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Igor Jovkv, Macaristan'ın Ukrayna'ya ateşkes teklif eden ilk ülke olmadığını söyledi. Ve Kiev'in barışa ulaşmak için kendi planları var. Bu plan barış zirvelerine dayanıyor. İlk barış zirvesi yapıldı ve ikinci zirvenin hazırlıkları sürüyor.

Bu nedenle Ukrayna liderliği barış zirveleri düzenleyerek Rusya ile savaşta başarılı olmak istiyor. Dünyadaki 60'tan fazla ülkenin baskısı altında 2 yıl 4 aydan fazla süredir yolunu değiştirmek istemeyen Rusya'yı barış zirvesiyle tehdit etmek saçmalıktır. Görünüşe göre Ukraynalı yetkililer o kadar kaybolmuş ki bu savaştan nasıl çıkacaklarını bile göremiyorlar. Zelensky'nin bu yönde attığı tüm adımlar sonuçsuz kalıyor. Ukrayna'nın Batı'nın desteğine dair umutları henüz sönmedi. Bakın, bu gerçekleştiğinde Ukrayna hükümeti gerçek olabilecek bir karara imza atacak, yani müzakere masasına oturacak. Şu anda birisinin Rusya'ya dur demesi mümkün değil. Kısacası bu savaşı durdurmanın bir yolu var; Ukrayna'nın Rusya'nın önerileriyle savaşı durdurma kararı almasıyla bu savaş sona erecek.

Ukrayna liderliği, Batı'nın Ukrayna üzerinden Rusya ile savaşa girebileceğini anlamalıdır. O yerden asla uzağa gitmeyecek. Ukrayna devletinin başındakilerin bunu anlamaları ve bir an önce müzakere masasına oturmaları gerekiyor..."

Ahad Memmedli evlendi - FOTOĞRAF Pravda.az

Ahad Memmedli

AĞ Partisi Birinci Genel Başkan Yardımcısı ve siyasi yorumcu Ahad Memmedli, ateşkesin şu anda imkansız olduğunu düşünüyor: "Yakın zamanda bir barış anlaşmasının imzalanacağını düşünmüyorum. Bu şu anda mümkün değil. Çünkü bunun birçok nedeni var. Ukrayna henüz topraklarını geri alamamış olsa da topraklarından da vazgeçmiş değil. Er ya da geç ateşkes ilan edilecek. Sonuçta her savaşın sonu ateşkestir. Azerbaycan ile Ermenistan arasında 1994 yılında Bişkek'te imzalanan ateşkesin Ukrayna ile Rusya arasında olacağını önceden tahmin etmiştim. Herkes olduğu yerde kalacak. Dünya, Rusya'dan işgal altındaki toprakları terk etmesini, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tanımasını vb. talep edecek. Rusya işgal ettiği toprakları kendisine ait görüyor. Ruslar yeni bir sözde referandum düzenleyecek ve işgal altındaki bölgeleri ilhak edecek. Müzakere sürecinde Batı'nın bazı bölgeleri Ukrayna'ya bırakmaya çalışması da mümkün. Bunu söylediğinizde akla ilk gelen Kırım'dır. Ancak ilerleme, Rusya'nın işgal ettiği tüm toprakları talep edeceği, dolayısıyla Ukrayna'nın taviz vereceği noktaya geldi. En azından bu durumda resmi Kiev buna gitmiyor. Zelensky'nin bunu yapmayacağına inanıyorum. Yukarıda da belirttiğim gibi uzaktan ateşkes olacak. Ateşkes ne barış ne de savaş anlamına gelecektir. Tarafların nefes alacak zamanı olacak. Bundan sonraki süreçlerde neler olacağını sanıyorum Putin sonrası dönem başladığında daha net görebileceğiz."

Milletvekili Sona Aliyeva:

Sona Aliyeva

Eski milletvekili, siyasi analist Sona Aliyeva'ya göre Batı, Ukrayna cephesinde Ruslara yenildiğini zaten anlamış durumda: "Rusya bu savaşın ev sahibi olarak kabul ediliyor. Çünkü savaştan önce bile bütün unsurlar Rusya'dan yanaydı. Batı zaten Ukrayna'ya silah sağlama konusunda sıkıntı yaşıyor. Aralarında Macaristan ve Almanya'nın da bulunduğu bazı ülkeler Ukrayna'ya silah sağlama konusunda isteksiz. Bu ülkeler, Rusya'nın ısrarı ve provokasyonuyla Avrupa'yı, Rusya ile savaşın sona ermeyeceğine ikna etmeye çalışıyor. Bu yüzden Kremlin'in emriyle boyun eğip barış masasına doğru yola çıktılar. Şimdi Avrupa Birliği ve ABD, Ukrayna ve Zelensky hükümetini bir barış anlaşması yapmaya ikna etmeye çalışıyor. Şu anda barışın şartlarını Ukrayna değil Rusya dikte ediyor. Çünkü hem savaş alanında hem de masada eli güçlü olan Kremlin'dir. Kremlin'in şartı, birliklerin halihazırda konuşlanmış oldukları bölgelerde kalması. Aksi takdirde Rus birlikleri Odessa'ya ilerleyecek. Ukrayna'nın bu şartları kabul etmemesi halinde ülke ikiye bölünecek. Bu, Avrupa'yı köklerine kadar sarsabilir. Kiev, Moskova'nın isteklerini yerine getirmezse "hokoller" arasında bir iç savaş da kaçınılmaz olacaktır. Çünkü Rus istihbaratı geri kalan iki yıl boyunca her iki seçenek için de verimli koşullar yaratmayı başardı. Ukrayna halkı sonuçsuz kalan savaştan bıktı. Nüfusun altıda biri mülteci haline geldi. Ülke ekonomisi tamamen çöktü. Ulusal borç zirveye ulaştı. Bu aşamada ateşkes ilan edileceğini düşünüyorum. Daha sonra barış süreci başlayacak. Daha sonra Batı ve Kremlin, Ukrayna meselesini donmuş çatışmalar klasörüne atacak. Batı'nın Ukrayna halkına ve devletine uyguladığı acımasız darbeler unutulacak. Mevcut süreçleri analiz ederken tüm oklar listelenen yönleri gösteriyor."

Cavanşir Abbaslı


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

EURO 2024'e veda ettik!

Mesut HARAY-İran dini lideri Hamenei'nin Reformist Pezeşkian Tercihi: Stratejik Bir Hamle mi?"

İGFA'dan zorunlu açıklama

Var bir Mefküremiz Bizim: Adı:Turan

Haydi Erzurum milli coşkuya!

Yeni sezonda Adıyaman FK ve Atatürk Stadyumu’nun durumu ne olacak

Manisa’nın gururu oldular

Otomobilin çarptığı motosiklet sürücüsü yaralandı - Videolu Haber

Bakan Göktaş: “Ulaşım Desteği’nden 132 binden fazla öğrenci yararlandı”

Benuta’dan çikolataseverlerin yüzünü güldüren etkinlik

ASKİ'den baraj uyarısı

AK Parti Erzurum’da Doğu Anadolu Bölge Toplantısı yaptı

Kimliklendirilen ev hayvanı sayısı İzmir’de 212.200’e ulaştı

Yeni yaşa yeni Aslı sürprizi

Ahmet Özkaya’dan Merih Demiral’a verilen cezaya tepki

Muğla'da HPV aşı uygulaması çalışmalarına başlandı

50. ALTIN KİRAZ FESTİVALİ'NDE COŞKULU AÇILIŞ

DÜNYA TÜRKLERİ DERNEĞİ’NDEN BOZKURT PAYLAŞIMI

'Altın Karagöz' başlıyor

Kamyonet ile otomobil kava kafaya çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı - Videolu Haber

“Yenişehir’in konuklarını rahatsız etmeyelim”

Ahmet Özkaya’dan Merih Demiral’a verilen 2 maç cezası tepkisi

Türkiye Kano Federasyonu’ndan Başkan Ünlüce’ye ziyaret

Eşinin akrabası tarafından darp edildi

Saadet Partili Köseler’den enflasyon açıklaması

Adıyamanlı çocuklar açık hava sinemasını çok sevdi - Videolu Haber

'Soyut Figüratif ve Soyutlama' temalı resim sergisi

Konukoğlu: Milletimiz zor günlerde yardımlaşmanın güzelliğini yaşatıyor

Hayırsever Erdemoğlu Ailesi'nden Besni ilçesinde bir yatırım daha

Ali Yerlikaya'dan Büyükkılıç'a ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Haydi Erzurum milli coşkuya!

AK Parti Erzurum’da Doğu Anadolu Bölge Toplantısı yaptı

ERZURUMSPOR FK İÇ TRANSFERDE SEFA AKGÜN VE MUSTAFA AKBAŞLA YENİDEN ANLAŞMA SAĞLADI..

Bu tasarruf tedbiri mi şimdi?

Küçükoğlu; erken seçim konusu gündemimizde yok, görevimin başındayım…

Erzurum Valisi Çiftçi’nin Erzurum Spor sevgisi

Küllerden Doğmak; Bir Dadaş gibi…

Erzurum Valiliğinden duyurulur!

3 Temmuz Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum’a gelişinin 105. yıl dönümü

Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum’a gelişinin 105. yıl dönümü kutlu olsun

Lise tercihi yapacak öğrenci ve velilere önemli öneriler

ERÜ Mühendislik Fakültesi 2023-2024 eğitim-öğretim dönem mezunlarını verdi

ERÜ'de mezuniyet heyecanı

Nilüfer Belediyesi üniversiteli öğrencilerin yanında

Öğrencilere 'zanaat atölyeleri' açıldı

İzmit'te Çocuk Atölyeleri başlıyor

Konya Bilgehanelerinde yaz etkinlikleri

Ankara Üniversitesi mezunlarını uğurladı

KPSS sınava giriş belgeleri erişime açıldı

Öğretmenlere ikinci kez nakil hakkı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR