9715,86%-0,18
35,49% 0,06
36,57% -0,02
3056,95% 0,13
4876,78% 0,00
Zelenskiy yönetimi sivil altyapıyı vurarak savaş suçları işlemeye devam ediyor. Hedef, bir kez daha ülkemizin doğal gaz ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan TürkAkım'dı.
Ukraynalı kişilerce, TürkAkım boru hattına İHA saldırısı düzenlendi. Rusya Savunma Bakanlığı pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kiev'in hedefinin TürkAkım'a doğal gaz sağlayan Krasnodar bölgesi Russkaya Kompresör İstasyonu olduğunu kaydetti. Saldırıda dokuz İHA sayısı. Moskova, Zelenskiy yönetiminin amacının Avrupa'ya gaz sevkiyatını gerçekleştirdiğini belirtiyor.
Rusya Savunma Bakanlığı, olayın 11 Ocak'ta yaşandığını ve dokuz İHA'nın da hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü bildirdi. Kompresör istasyonundan TürkAkım'a doğal gaz sevkiyatının normal şekilde devam ettiği kaydedildi. Bakım personeli arasında bir kayıp ya da yaralanma olmadığı ve istasyonda bir hasar meydana gelmediği aktarıldı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Rusya mevkisinde Sergey Lavrov ile 12 Ocak'ta bir telefonda görüşmekte olduğunu, projenin enerji ekonomisine göre ikilisinin Suriye'deki gelişmelerin enerji güvenliği ile Ukrayna'daki durumu da ele alındığını hatırlatalım.
TürkAkım, Rus gazını Türkiye'ye ve bölgesel üzerinden Avrupa'ya ulaştırıyor; enerji güvenliğimizin önemi hayati önem taşıyor. Rakamlara göz atmak yeterli:
Boru hattı son beş yılda toplam 104,1 milyar metreküp gaz taşıyor. Bunun yaklaşık 44,4 milyar metreküpü Türkiye'ye, 59,8 milyar metreküpü ise Avrupa'ya aktı. Ülkede 2024'teki doğalgaz tüketiminin 53 ila 56 milyar metreküp arasında olması bekleniyordu. Bu, Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sinin TürkAkım üzerinden sağlandığı anlamına geliyor.
Bu boru hattı geçen yıl Romanya, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek ve Macaristan'a yaklaşık 14 ila 15 milyar metreküp gaz tedarik etti. Budapeşte'den geçen Ekim ayında, 2024 yılı boyunca TürkAkım üzerinden rekor miktarda doğalgaz satın alınacağını açıkladı.
TürkAkım'ın önemi özellikle 1 Ocak tarihinden daha da arttı. Ukrayna yönetimi gaz transit anlaşmalarını yenilediğinden Yamal-Avrupa boru hatlarını içerir. Kuzey 1 ve 2 zaten sabotajlarla 2022'de devre dışı bırakıldı. Böylece Rus gazını Avrupa'ya ileten sadece TürkAkım kaldı.
Kiev rejiminin saldırı girişimi iki yönlü dikkat çekiyor: öncelikle son arterlerin temizlenmesi ve bunların tam da Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılamasında TürkAkım'ın kapasitesinin yeterliliğini ve hat kapasitesinin olasılığının tartışıldığı bir zaman denkliğinin gelmesi.
TürkAkım'a yönelik saldırılar, askeri maksatlı olmayan sivil altyapının hedeflenmesi nedeniyle “savaş suçu” teşkil ediyor. Nitekim bu saldırı, Zelenskiy'in Kiev yönetimindeki ilk savaş suçunu da oluşturmuyor. Vladimir Putin, 2024 Haziran ayında St. Petersburg'da düzenlenen Uluslararası Ekonomi Forumu'nda, Ukrayna'nın TürkAkım ve Mavi Akım'ı da hedef aldığını söylemişti.
Rus Devlet Başkanı gazetecilerle yaptığı söyleşide şu ifadeleri kullanmıştı: “İhtilafın patlak verdiği gün bu yana Rusya'dan Türkiye'ye giden doğalgaz boru hatları tehdidi altında. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya dağıtılması insansız deniz araçları, onun iki boru hattını da hedef olarak gösteriyor.”
Alman Der Spiegel Dergisi'nin eski Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy'ın TürkAkım'ı uçurma planlarını sütunlarına taşımıştı. 2024 Kasım ayında yayınlanan haberde, Zalujnıy'ın görevlendirdiği sabotaj ekibinin boru hattını kontrol eden sabotaj operasyonunun başarısızlığıyla sonuçlandığı belirtildi.
Fakat dahası da var. Şubat 2022'de Rusya'nın özel askeri harekâtının başlamasının hemen ardından Karadeniz'e cesur serseri mayın bırakan Kiev yönetimi, çok sayıda sivil geminin bu mayınlara çarparak yara almasına, sivil denizcilerin hayatlarını kaybetmesine neden oldu.
Akıntı ile İstanbul Boğazı'na doğru sürüklenen mayınların bir bölümü Türk gemilerine çarparak ağır hasarlar verdi. Karadeniz'de ticaretin durma noktasına gelirken, Zelenskiy yönetiminin mayınlarının sayısı, döküldüğü saha ve sürüklendiği yön hakkında bilgi vermekten kaçınmaktı. Uzmanlar, tüm bu eylemlerinden dolayı Zelenskiy'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğini belirtiyor.
Bölgedeki güvenlik durumu sabotaj ve saldırılar arasında artışlar gösterirken belki de Türkiye ile Rusya'nın Karadeniz'deki ortak tehditlere karşı koymak için bir enerji devriyesi oluşumunun zamanı geldi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun verilerine göre Türkiye'nin 2023'te ithal ettiği 50,48 milyar metreküp doğalgazın yüzde 71,73'üne denk gelen 36,21 milyar metreküp boru hatları aracılığıyla satın alındı. Geri kalan ve yüzde 28,27'ye denk gelen 14,27 milyar metreküplük kısım ise sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak ithal edildi.
Aynı yıl Türkiye, doğalgaz ithalatını 21 farklı ülke yaptı: Birinci sırada yüzde 42,27 payla Rusya yer alırken bu ülkede yüzde 20,32'yle Azerbaycan, yüzde 11,86'yla Cezayir, yüzde 10,71'le İran ve yüzde 7, ABD 95'le izledi.