İşgal altındaki Türk yurdu Doğu Türkistan'da Çin yönetimi, toprak sahibi Uygur Türklerinin arsalarını zorla elinden alıyor ve bu arsaları Çin şirketlerine teslim ediyor.
Geçen hafta Çin’in sosyal medya platformlarında bazı Çinli ünlülerin, Doğu Türkistan'a göç ettikleri ve burada ucuz evler ile bahçeli villalar satın aldıklarına yönelik reklamlar yapıldı. Ancak bu haberin ardında başka bir gerçeğin yattığı öğrenildi. Çin hükumetinin Uygur çiftçilerin topraklarını zorla ele geçirip, bu arazileri Çinli şirketlere verdiği belirtildi.
TOPLAMA KAMPLARINDAKİ UYGURLARIN ARSALARI ÇİN ŞİRKETLERİNE VERİLİYOR!
Sosyal medya paylaşımlarında, Çinli ünlülerin Doğu Türkistan'a yerleşmeyi teşvik eden bir kampanya yürüttüğü öğrenildi. Bu kampanyada yeni yerleşen bir Çinli çiftin yaşadığı "mükemmel" bir ev tanıtıldı. Ancak yapılan araştırmalar, bu evlerin ve çevresindeki arazilerin asıl sahiplerinin Uygur çiftçileri olduğunu ve bu toprakların zorla ellerinden alındığını ortaya koydu.
Öte yandan çoğu arsanın sahibi olduğu öğrenilen Uygur çiftçilerin, toplama kamplarında olduğu öğrenildi. Bu politika, bölgedeki nüfusu kontrol etmek ve demografiyi değiştirmek için bir araç olarak kullanılıyor.ÇİN ŞİRKETİNE 500 DÖNÜM ARAZİ!
Doğu Türkistan'daki yerel kaynakların Özgür Asya Radyosuna (RFA) verdiği bilgilere göre bu iddialar doğrulandı. Yarkent bölgesindeki bazı araziler, Şanghay merkezli bir inşaat şirketine "çok düşük" fiyatlarla satıldı. Bu arazi satışlarının ise toprak sahibi Uygur çiftçilere hiçbir ödeme yapılmadan gerçekleştiği bildirildi. Yarkent bölgesinde yapılan arazi satışlarının ardından, halkın büyük bir kısmı şikayetçi olmaktan korkuyor. Uygur çiftçiler, düşük ödemeler ve kötü koşullar nedeniyle karşı çıkmaya kalktığı takdirde toplama kamplarına atılmakla tehdit ediliyor.
Bu olay, Doğu Türkistan'daki toprak sahiplerinin yaşadığı zulmü bir kez daha gözler önüne seriyor. 2017 yılındaki kitlesel gözaltı politikasının ardından, toplama kamplarında öldürülen veya 15 yıldan fazla ceza almış olan Uygur Türklerinin toprakları, Çinli şirketlere bedava veriliyor. Şimdi ise bu süreç daha da hızlandırmış durumda ve Uygur Türklerinin toprağı Çin hükümetinin ve şirketlerinin kontrolüne geçiyor.
ÇİN ŞİRKETLERİ KAZANIYOR!
Çin'in Uygur bölgesindeki toprak gaspı, sadece yerel halkı değil dünya genelindeki insan hakları savunucularını da endişelendiriyor. Çin hükumeti, Uygur halkını sistematik şekilde baskı altında tutarak, toprağa sahip çıkmalarını engelliyor ve bölgedeki kaynakları Çinli şirketlere teslim ediyor. Bu süreç, bölgede daha fazla Çinli yerleşimciyi çekerken, Uygur halkının toprakları giderek yok oluyor.