Tarih: 27.07.2024 08:55

Uygur evlerine gelen misafirleri raporlamak zorunda!

Facebook Twitter Linked-in

Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinin evlerine gelen misafirleri yetkililere bildirme zorunluluğu son günlerde daha agresif bir şekilde uygulanmaya başladı.

Özgür Asya Radyosu’na konuşan üç Uygur ilçe yönetim kadrosu, Doğu Türkistan’ın en az iki bölgesindeki yetkililerin son aylarda Uygurların evlerine gelen misafirleri 10 dakika ila iki saat içinde polise bildirme zorunluluğunu agresif bir şekilde artırdığını söyledi.

Bu zorunluluğun ilk kez Toplama kamplarından az önce Haziran 2015’ten beri uygulandığını ve Aralık 2021’de sözde “Xinjiang Komünist Parti sekreterliği görevini devralan Ma Xingrui hükümeti tarafından giderek daha fazla vurgulandığını söylediler.

Söz konusu zorunluluk, ABD ve bazı Batılı parlamentoların soykırım ve insanlığa karşı suç teşkil ettiğini söylediği Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerinin devam ettiği bir dönemde Çinli yetkililer tarafından Uygurların hareketlerini izlemek için uygulanan birkaç acımasız gözetim politikasından biri.

GÜVENSİZLİK ORTAMI HAZIRLANIYOR
RFA haberine düşen bazı yorumlarda Uygur internet kullanıcıları, Çinli yetkililerin Uygurların toplu hareket etmesi konusundaki endişelerini, rejim hükümetinin Doğu Türkistan’da devam eden soykırımı saklı tutmak ve daha iyi kontrol, Uygurlar arasında güvensizlik iklimi oluşturmak niyetinde olduğuna inanıyor.

Kaşgar vilayetinin Yengişehr ilçesinde ikamet eden bir kişi, bu ayın başlarında ziyaret için gelen Gulca’dan bir akrabasını bildirmeyi unuttuğu için eşiyle birlikte Yapçan köyü polis karakolunda gözaltına alındı.

Çiftin bir gece süren sorgunun ardından ertesi gün serbest bırakıldığını ve misafirlerinin ziyareti planlanandan erken bitirerek evlerine döndüğünü söyledi.

Konuk, “Bu her yerde böyle” diyerek yaşadığı Gulca’da da benzer uygulamaların yürürlükte olduğunu ima etti.

MİSAFİRİ FİŞLEMEYEN ÇİFT TUTUKLANDI
RFA’nın ulaştığı yerel bir polis memuru çiftin tutuklandığını ve serbest bırakıldığını kabul etti.

Komşu Hotan vilayetinin Guma ilçesindeki polis, yeni gelen misafirlerin polise bildirilmesi sistemine geçmişte olduğundan daha titizlikle uyulduğunu söyledi.

İlçenin Kokterak kasabasından bir polis memuru, kasaba sakinlerinin şehir dışından gelen misafirleri gelişlerinden itibaren iki saat içinde, komşuları ise bir saat içinde yetkililere bildirmeleri gerektiğini söyledi.

İlçenin Choda beldesindeki bir polis memuru, bölge sakinlerinin misafirlerini 10 dakika içinde polise bildirmeleri gerektiğini ve 30 dakika içinde bildirmedikleri takdirde sorumlu tutulacaklarını söyledi, ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

“Eğer misafirler yarım saatten fazla kalırlarsa ihbar edilmeleri gerekir” dedi. “Herhangi bir sayıda misafir için de aynı şey geçerli. Bu yılın başından itibaren bu politika çok katı hale geldi.”

Yetişkin ve 14 yaşından küçük genç ziyaretçilerin bildirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —