Bugün, 2 Ekim 2024 Çarşamba
  • BIST 100

    9351,22%-3,25
  • DOLAR

    34,20% 0,00
  • EURO

    37,92% 0,41
  • GRAM ALTIN

    2915,53% -0,47
  • Ç. ALTIN

    4892,02% 0,00

Uygurlar Çin işgalini protesto etti

DÜNYA 2.10.2024 08:04:00 0
Uygurlar Çin işgalini protesto etti

Çin Komünist rejiminin işgaline ve 75 yıldır masum halka yönelik sürdürülen sistematik soykırıma karşı duruş sergilemek amacıyla, Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği (UDTSB) öncülüğünde İstanbul başta olmak üzere farklı ülkelerde yaşayan Uygur Türkleri Çin konsoloslukları önünde Basın Açıklaması ve Protesto gösterisi düzenledi.

İstanbul’da gerçekleşen gösteriye Türkiye’de faaliyet gösteren pek çok STK, siyasi parti temsilcisi ve çok sayıda Doğu Türkistanlı katılım sağlarken, ellerinde ay yıldızlı gök ve Türk bayrağı kaldıran eylemciler Çin aleyhine sloganlar attı.

Basın açıklama metnini okuyan UDTSB Başkanı Sn. Hidayetullah Oğuzhan, 75 yıldır işgalci Çin tarafından yürütülen sistematik soykırım, asimilasyon ve mankurtlaştırma politikasına dikkat çekerken, mazlum Doğu Türkistan halkının kurtuluşu için bağımsızlıktan gayrı yol olmadığına vurgu yaptı ve Türk-İslam dünyası, uluslararası Toplumu Uygurlara sahip çıkma çağrısında bulunarak sözlerine devam etti.“Doğu Türkistan’ın Çin Tarafından İşgal Edilmesinin 75. Yıl Dönümü Basın Açıklaması”

Sayın basın mensupları ve katılımcılar, 

Bugün burada, Doğu Türkistan’ın faşist Çin tarafından işgal edilmesinin 75. yıl dönümünde, Çin’in bölgemizde yürüttüğü işgal, sömürgecilik ve baskı politikalarını bir kez daha kınamak, artan soykırımı ve devam eden insan hakları ihlallerini lanetlemek, Doğu Türkistan halkının bağımsızlığa olan kararlılığını bir kez daha sergilemek için toplandık. Aynı zamanda, bu mücadele uğruna kendini feda eden şehitlerimizi anmak ve işgale karşı direnişimizi güçlü bir şekilde ifade etmek amacıyla bu basın açıklamasını gerçekleştirmekteyiz.

Doğu Türkistan, insanlık tarihinden beri hür ve bağımsız bir toprak olarak, ezelden beri Uygur ve diğer Türk boylarının ana vatanı olmuştur. Bu kadim coğrafya, binlerce yıllık Türk kültürü ve medeniyetinin beşiği olup, Çinliler hiçbir zaman bu bölge üzerinde ne kültürel ne de siyasi bir hâkimiyet kuramamıştır. Doğu Türkistan, Türk milletinin bağımsızlık ruhunu her daim muhafaza ettiği kutsal bir vatan olarak varlığını sürdürmüştür. Ancak 1949 yılında, Çin Komünist Partisi’nin zalim Kızıl Ordusu, Doğu Türkistan'ı barbarca işgal ederek bu kadim toprakların bağımsızlığını gasp etmiştir. O günden itibaren, Doğu Türkistan halkının kendi kaderini tayin etme hakkı acımasız bir şekilde ellerinden alınmış, özgürlükleri ve bağımsızlıkları hiçe sayılmıştır. Çin'in bu işgali, sadece topraklarımızı ele geçirmekle kalmamış, aynı zamanda binlerce yıllık Türk mirasını yok etmeyi amaçlayan vahşi bir sömürgecilik ve soykırım projesinin de başlangıcı olmuştur.

Çin, Doğu Türkistan’ı işgal ettikten sonra, bölgeyi ekonomik ve kültürel olarak kendi hegemonyası altına almak için acımasız bir sömürgecilik ve soykırım politikası başlatmıştır. Bölgenin doğal kaynaklarını yağmalayarak Çin'e taşımış, Uygur halkı bu zenginliklerden hiçbir şekilde faydalanamamıştır. İşgalin hemen ardından faşist Çin, Doğu Türkistan halkının dini ve milli kimliğini yok etmeyi amaçlayan asimilasyon politikalarını devreye sokmuştur. İslami ibadetleri yasaklamış, on binlerce camiyi kapatmış ya da yıkmıştır; dini liderleri ve âlimleri tutuklamış veya idam etmiştir. Uygur dili eğitimden ve kamu hayatından çıkarılarak, Çin dili ve kültürü zorla dayatılmaya çalışılmıştır. Bugün Çin’in Doğu Türkistan’da yürüttüğü bu sistematik soykırım, insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden biri haline gelmiştir. Milyonlarca masum insan toplama kamplarında tutsak edilmiş, BM raporunda tescillendiği üzere, bir milyona yakın çocuk sözde devlet koruması altında kültüründen, dini kimliğinden ve dilinden koparılmış, Çin’in beyin yıkama kamplarında zorla eğitilmektedir. Bölgeye yerleştirilen milyonlarca Çinli yerleşimci ile bölgenin demografisi değiştirilmekte, zorla kürtaj, kısırlaştırma, keyfi tutuklamalar ve yargısız infazlarla Uygur ve diğer Türk halklarının varlığı tehdit edilmektedir. Tüm bunlar, Çin’in soykırımı tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiğini açıkça göstermektedir.

Bu bağlamda, Çin’in Doğu Türkistan’ı işgal etmesinin yalnızca ulusal bir mesele olmadığını, aynı zamanda dünya düzenini tehdit eden küresel bir tehlike olduğunu tüm uluslararası toplum anlamak zorundadır. Özellikle Çin, "Bir Kuşak Bir Yol" projesi adı altında uluslararası ekonomik hegemonyasını acımasızca genişletmekte ve dünya üzerindeki ekonomik dengeyi altüst etmektedir. Bu projeyle başta Asya olmak üzere küresel ticaret yollarını ve stratejik kaynakları ele geçirerek ülkeleri borç tuzağına sürüklemektedir. Asya ve Afrika’daki küçük ülkeleri finansal bağımlılığa sokarak, bu bağımlılığı kullanarak o ülkelerin iç işlerine ve siyasi yapılarına müdahale etmektedir. Dahası, Çin dünya genelinde en büyük karbon salınımına neden olan ülke olarak çevreyi ve insan yaşamını tehdit eden küresel bir ekolojik felaketi tetiklemektedir. Ayrıca, Çin otoriter yönetim anlayışını güçlendirerek Doğu Türkistan'da uyguladığı baskıcı ve kitle gözetim araçlarını dünyaya ihraç etmektedir. Bu gözetim teknolojileri yalnızca Uygur halkını kontrol altında tutmak için değil, dünya genelinde despotizmi ve yeni bir faşizmi yaymak için kullanılmaktadır. Çin bu baskıcı yöntemlerle özgürlükleri tehdit eden küresel bir tehdit haline gelmektedir.

Ayrıca son yıllarda işgalci Çin, Doğu Türkistan'da yürüttüğü soykırım politikalarını örtbas etmek için utanmazca bir oyun sahnelemektedir. Müslüman ülkelerden gelen heyetleri özenle kurgulanmış sahte rotalarda gezdirip, bölgedeki insanların "mutlu ve huzurlu" yaşadığını söylettirmektedir. Bu kirli propagandanın piyonları arasında akademisyenler, Çin ile çıkar ilişkisi bulunan iş adamları, medya kuruluşları, gazeteciler, ünlüler ve hatta dini liderler yer almaktadır. Bu hain işbirlikçiler, Çin’in soykırım suçlarını aklamaya çalışırken Uygur halkının çektiği acılara ve yaşanan zulme ortak olmaktadır. İşgal altındaki Doğu Türkistan halkı, bu din ve dil kardeşlerinin Çin ile yaptığı bu iş birliğini ihanet olarak sayacak ve bunu asla affetmeyecektir.

Çin’in Doğu Türkistan’daki işgali sadece bir bölgeyi değil, tüm dünyayı tehdit eden bir zulüm ve vahşettir. 75 yıldır süregelen bu işgal, katliamlar, asimilasyon ve soykırımlarla insanlık tarihine kara bir leke olarak kazınmıştır. Bu zulüm, işgal sona ermeden bitmeyecektir. Doğu Türkistan’daki Çin işgaline son vermek ve hâlihazırda uygulanmakta olan soykırım ve insan hakları ihlallerine karşı çıkmak ve dur demek, sadece Doğu Türkistan halkının değil, tüm insanlığın vicdani bir sorumluluğudur. Uluslararası toplum bu soykırıma sessiz kalmamalıdır. Birleşmiş Milletler, insan hakları örgütleri ve tüm vicdan sahibi insanlar, Çin’in bu baskı politikalarına karşı seslerini yükseltmeli ve harekete geçmelidir.

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği olarak:

• Tüm devletlerin, Doğu Türkistan’ı Çin tarafından işgal edilmiş bir toprak parçası olarak kabul etmesini ve meşru yollarla yürüttüğümüz bağımsızlık mücadelemizi desteklemesini talep ediyoruz. •BM, AB, İslam İş birliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı ve diğer tüm devletleri, Çin’in "terörizm ve dini aşırılık" bahanesiyle devam ettirdiği ırkçı tutumunu, insan hakları ve inanç hürriyeti kısıtlamalarını ve “Çağdaş Nazi İşkence Kampı” uygulamasını durdurmak için harekete geçmeye çağırıyoruz.

• BM Genel Kurulu’nu ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ni, Doğu Türkistan için bir özel temsilci atamaya, bağımsız gözlemleme ekibi göndermeye ve müzakere oturumu gerçekleştirmeye davet ediyoruz.

• Hükümetleri ve uluslararası kuruluşları, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri ve kültürel baskılara çözüm bulmak için Çin'e diplomatik baskı uygulamaya çağırıyoruz.

•Dünya çapındaki tüm tüketici ve işletmeleri, Doğu Türkistan'dan zorla çalıştırmayı içerebilecek tedarik zincirleri konusunda bilinçli olmaya ve ürünlerin etik olarak tedarik edilmesini sağlamaya teşvik ediyoruz.

Bugün, Doğu Türkistan’ın işgal edilmesinin 75. yılı vesilesiyle, Çin’in uyguladığı sömürgecilik, baskı ve soykırım politikalarını bir kez daha kınıyoruz. Çin, Doğu Türkistan halkına karşı işlediği suçların hesabını vermeli ve derhal bölgedeki işgaline son vermelidir. Doğu Türkistan’ın özgürlüğü ve bağımsızlığı için mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Bu vesileyle, Doğu Türkistan halkının haklı davasını destekleyen herkese teşekkür ediyor ve halkımızın özgürlük mücadelesine verdiğiniz destekle sesimizi daha da yükseltmeye davet ediyoruz.” 

STK TEMSİLCİLERİ VE SİYASETÇİLER DEN KINAMA
Akabinde Hoca Ahmed Yesevi Derneği Mütevelli Heyet üyesi ve Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği başdanışmanı Sn. İlyas SAKA, Millet Partisi İstanbul ilçe Başkanı Özcan YAY, Usta Gazeteci Halis ÖZDEMİR, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Başkanı Abdureşit ABDÜLHAMİD Ayrı ayrı konuşma yaptı.
Gösterinin sonlarına doğru Kanaat önderi Abdulkadir YAPÇAN konuşma yaparak, Doğu Türkistan halkının içinde bulunduğu durumu hatırladığında her zaman üzüldüğünü, Doğu Türkistan meselesinin Küresel çapta sadece bir “insan hakları meselesi” olarak algılandığını, oysaki kadim Türk yurdu olan Doğu Türkistan’da asil sorunun vatan davası olduğunu belirterek, Çinlilerin derdi bölgede yaşayan bütün Türk varlığını yok etmek olduğunu, bunun için sivil halka yönelik 75 yıldır aralıksız terör politikaları izlediğini dile getirdi.

Son olarak konuşan, Doğu Türkistan Alimler Birliği Başkan vekili Abdusalam ALİM Hocaefendi İngilizce konuşan topluma hitap ederken yapılan duanın ardından Basın açıklama ve protesto gösterisi olaysız bir şekilde sona erdi.

DÜNYANIN DÖRTBİR YANINDA ÇİN’E KARŞI PROTESTO
Öte yandan 29 Eylül'de Hollanda'nın Amsterdam kentindeki Dam Meydanı'nda Uygurlar, Tibetliler, Moğollar, Tayvanlılar, Hong Konglular ve muhalif Çinlilerin iştirakıyla 75 yıllık Komünist Çin işgaline karşı protesto düzenlendi. 

Doğu Türkistan İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan gösteride basın açıklama metnini Uygur Türkü Abdurrehim Ghani okudu.

Aynı gün Kanada'da yaşayan Uygurlar ise ellerinde Doğu Türkistan ve Kanada bayrakları taşıyan kişiler, Çin'in Doğu Türkistan'da işlediği soykırım suçlarına karşı sloganlar attı. Çin'in Doğu Türkistan işgalini protesto ederek, Çin konsolosluğu önünde toplandı.

İsveç'te yaşayan Uygurlar ise 1 Ekim’de İsveç Uygur Maarif Derneğinin öncülüğünde Stockholm'deki Çin büyükelçiliği önünde toplanarak, Çin'in Doğu Türkistan'ı işgali ve bölgede devam eden soykırıma karşı "Katil Çin Doğu Türkistan'dan Defol" sloganları attı.


Haber Editörü

admin admin

admin@kurumsalx.com

Türk Telekom Darülaceze sakinlerini AKM’de ağırladı

Kocaeli'de çiftçinin yüzü gülüyor

Bursa Gemlik'te her mahallede ayrı hizmet

Durak işgallerine çareyi kim bulacak?

MHP'den Sinan Ateş'in annesi ve ablası hakkında suç duyurusu

Diyabet Tedavisinde Devrim: Sensör Teknolojisi

NATO'daki iş birliğimiz güçlenerek devam edecek

Mardin’de “Gaia Anlatıları” adlı sergisi

Davutoğlu'ndan Babacan'a birleşme çağrısı: Her formüle açığız

Benzine zam geldi!

Dolar yükseliyor!

Altında yeni zirve!

CHP'de 'ayağa kalkma' kavgası! Özel'den Kılıçdaroğlu'na yanıt geldi: Terbiyem uymaz...

Devlet Bahçeli'den Özgür Özel'e: Birbirimizi kırmıyoruz inşallah

Başkan Ovalıoğlu mahallelileri dinlemeye devam ediyor

Emekli promosyonları 24 bin TL'ye fırladı! İşte kampanyalar

Bektaşilere ruhban sınıfı çuvalı hazırlanıyor

Trakya roket takımı Türkiye 2.'si oldu

Gemlik Film Festivali'nde onur ve emek ödülleri belli oldu

Sağlıkçıların sorunları göz ardı edilmemeli!

Kuru meyve ihracatçıları Hindistan seferine çıkıyor

Kayseri Melikgazi'de hummalı çalışma

BUÜ’den savunma sanayii projelerine özel destek

Lezita ikinci konsept mağazasını Ankara’da açtı.

IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin yılın ilk yarısında net geliri 1,8 milyar TL’ye ulaştı

İki suç örgütü daha 'Kuyu'ya düştü!

Beliz ve Emircan’ın adı Karabağlar’da yaşayacak

Türkiye NATO tatbikatını terk etti

İran İsrail'i 200 hipersonik füzeyle vurdu

Kayseri'de gastronomi heyecanı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku
Çelebi Ofis

Durak işgallerine çareyi kim bulacak?

Hiç olmazsa bir defa atalarımızın lafını dinleyelim olmaz mı?

Dekan Taşçıoğlu: İletişimde aksamaya fırsat vermeyeceğiz

TÜRK DEVLETLERİ FUTBOL TURNUVASINA MİLLİLERİMİZ GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ YAPTI

Palandöken’de mevsimin ilk karı

Yüreği acılı bir anne ve babanın acı feryadı

Şahap Paşa Tabyası temizlendi

Polisten vatandaşa kadına şiddet bilgilendirmesi

Servis aracının altında kalan Emre Ankara’ya gönderildi

Başkan Çelebi, Oltu’da 200 kişilik erkek yurdunu hizmete aldı

Trakya roket takımı Türkiye 2.'si oldu

BUÜ’den savunma sanayii projelerine özel destek

Eğitimde tasarruf isyan ettirdi

ÖSYM duyurdu! ALES başvuruları başladı

DEÜ’de yeni akademik yıl coşkusu

2024-ALES/3 için başvurular başladı

Yuvamız İstanbul öğretmenlerine özel eğitim

İlk kez düzenlenen Pediatrik Psikofarmakoloji Okulu’nun ev sahibi BUÜ oldu

Müdür İşcan, tüm okullarda Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini anlatıyor

Kemalpaşa'da okullara dezenfektan desteği

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 7 6 0 1 15 19
2.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
3.Beşiktaş 6 5 0 1 10 16
4.Samsunspor 7 5 2 0 5 15
5.İstanbul Başakşehir 6 4 1 1 5 13
6.Eyüpspor 7 3 1 3 4 12
7.Göztepe 6 2 1 3 4 9
8.Bodrum FK 7 3 4 0 -2 9
9.Alanyaspor 7 2 2 3 -2 9
10.Trabzonspor 6 1 0 5 1 8
11.Konyaspor 7 2 3 2 -2 8
12.Sivasspor 7 2 3 2 -2 8
13.Antalyaspor 7 2 3 2 -5 8
14.Kasımpaşa 7 1 2 4 -2 7
15.Gazişehir Gaziantep 6 1 4 1 -4 4
16.Rizespor 7 1 5 1 -12 4
17.Kayserispor 6 0 3 3 -7 3
18.Hatayspor 6 0 4 2 -6 2
19.Adana Demirspor 7 0 6 1 -11 1

YAZARLAR