Haberi Sesli Oku

Uzmanlar, öfke için "itfaiyeci modelini" öneriyor

Uzmanlar, öfke için

Öfke sırasında verilen tepkiler arasında küsme, surat asma, bağırma, çağırma veya azarlama gibi davranışların yer aldığını ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, , öfke ile mücadelede itfaiyeci modelini önerdi.

Öfke kontrolü konusunu değerlendiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öfkenin, insani bir duygu olduğunu ve herkeste görülmesinin de beklendiğini belirtti.

Tarhan, “Çocuklarda bile öfke doğal bir şekilde ortaya çıkar. Öfke genellikle kişinin kendini savunma ihtiyacı hissettiği, tehdit altında olduğu, korku yaşadığı veya güvende hissetmediği durumlarda oluşur. Bu süreçte kişi bir his yaşar, ardından bu hisse bir tepki verir ve en son düşünme aşaması devreye girer. Genellikle önce his, ardından davranış ve son olarak düşünme süreci işlediği için kişi hata yapabilir.” dedi.

Öfke sırasında verilen tepkiler neler?

Öfke sırasında verilen tepkiler arasında küsme, surat asma, bağırma, çağırma veya azarlama gibi davranışların yer aldığını ifade eden Tarhan, “Bunlar öfkenin dışa vurum şekilleri olarak değerlendirilebilir. Öfke kontrolü eğitiminde, kişilere öfkenin doğal ve insani bir duygu olduğunu, ancak bu duyguyla nasıl başa çıkılması gerektiğini öğretmeye çalışıyoruz. Kişi engellendiğinde, psikolojik bütünlüğü tehdit altında hissettiğinde veya bazı ilkeleri ve kuralları zedelendiğinde öfke ve gerilim yaşayabilir. Bu gibi durumlarda kişinin hızlı bir şekilde analiz yapmayı öğrenmesi önemlidir. Öfke kontrolünde başarılı olmak için bu yeteneği geliştirmek gerekir.” diye konuştu.

Yargılanma korkusu öfkeyi tetikleyebiliyor!

Öfke kontrolü sürecinde özellikle olumsuz düşünce, inanç ya da kalıp yargıları araştırdıklarını dile getiren Tarhan, şöyle devam etti:

“Bir kişi kendini değersiz hissedebilir. Bir olayda önemsenmediğini, reddedildiğini ya da küçümsendiğini düşünebilir. ‘Benden hoşlanılmıyor, beni aşağılıyorlar, emeğime saygı gösterilmiyor’ gibi düşünceler geliştirebilir. Bazı durumlarda ise kişi, kendi kusurlarının ortaya çıkmasını istemediği için öfke duyabilir. Yargılanma korkusu öfkeyi tetikleyebilir. ‘Hatalarım ortaya çıkacak’ kaygısıyla öfkeyle tepki veren kişiler olabilir. Ancak bu tepki çoğu zaman bilinçli olarak verilmez. Bu kişiler, saygı görmeleri gerektiğine dair güçlü bir inanca sahip olabilirler. ‘Herkesten saygı görmeliyim’ düşüncesi, her olumsuz davranışı saygısızlık olarak algılamalarına neden olabilir. Bu da kişiye özgü öfkelenme nedenleri arasında yer alır. Her bireyin öfke sebebi kendine özgüdür ve bu nedenler, kişinin geçmiş deneyimleri ve algılarıyla şekillenir.”

Öfke anında ne yapılmalı?

Öfkede kişinin önce hissettiğini, ardından tepki verdiğini ve son olarak düşünmeye geçtiğini anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Yangın çıktığı zaman önce yangının söndürülmesi amaçlanır. Sonra soğutulur ve en son da nedenine bakılır. Öfke durumunda da itfaiyeci modeli ile yaklaşmak gerekiyor. Öfke için itfaiyeci modelini öneriyoruz. Önce söndür, sonra sebebini araştır.” dedi.

Tarhan, “Kişi öfkesinin farkına vardıktan sonra çözüm mümkündür. Ancak depresyon, öfkelilik şeklinde kendini gösterebiliyor. Bu, aslında öfkenin bir hastalık gibi olduğunu gösteriyor.” ifadesinde bulundu.

Çocuklarda katılma nöbetleri bir öfke nöbeti

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, erken yaşlarda öfke kontrol problemine işaret ederek, şöyle devam etti:

“Özellikle çocuklarda katılma nöbetleri şeklinde kendini gösterebilir. Bu nöbetler aslında öfke nöbetleridir. Çocuk, istediği bir şey olmadığında katılma nöbetine girer ve zamanla bu davranışı öğrenir. Genellikle 3-5 yaşından önce, özellikle de 3 yaşından önce bu durum sıkça görülür. Ancak katılma nöbetleri bazen epilepsiyle karıştırılabilir. Bu nöbetler sırasında çocuk, istemediği bir durumu kabul etmekte zorlanır ve kriz yaşar. Eğer anne-baba bu durumu doğru yönetemez ve çocuğun her isteğini yerine getirirse, bu davranış pekişir ve öğrenilmiş bir davranış haline gelir. Burada önemli olan, çocuğa sakinleştirici bir şekilde ‘hayır’ diyebilmektir. Çocuğun başını okşayarak onu rahatlatmak ama aynı zamanda her isteğini yerine getirmemek gerekir. Bu şekilde, çocuk zamanla bu davranıştan vazgeçer.”

‘Kırık kurabiye fenomeni’

Birçok tartışma ve öfkenin, aslında yüzeyde görünen nedenlerden çok daha derin duygusal dinamiklere dayandığını da kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çift terapisinde yaşanan bir vakayı hatırlıyorum. Tartışma konusu, alışveriş merkezinde tuvalet kâğıdının 6’lı mı yoksa 8’li mi alınacağıydı. Düşünün, bu kadar basit bir konu öfkeye dönüşmüş. Psikolojide buna ‘kırık kurabiye fenomeni’ denir. Eğer insanlar zaten kavga etmeye hazır bir haldeyse, ‘Bu kurabiye niye kırık?’ diyerek bile tartışmaya başlayabilirler. Bu tür durumlarda, asıl önemli olan arka plandaki duyguyu çözebilmektir. Karşı tarafın duygularını önemsemek ve ona değer verdiğinizi hissettirmek, ilişkilerdeki gerilimleri azaltır. Yakın ilişkilerde iyi niyetli düşünceler (iyi zan) esas olmalı, kötü niyetli düşünceler (kötü zan) ise istisna olmalıdır. Bu yaklaşım özellikle dürüst ve yalan söylenmeyen ilişkilerde daha kolay uygulanabilir.” şeklinde konuştu.

Olumsuz düşünceler zihinde otomatik oluşuyor

Olumsuz düşüncelerin, insan zihninde genellikle otomatik olarak oluştuğuna işaret eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İnsan beyni, olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelere kıyasla altı kat daha hızlı algılar. Bunun nedeni, beynimizin yaratılıştan hayatta kalmaya odaklı olarak programlanmış olmasıdır. Tüm canlılar gibi insan beyni de çevresindeki tehditleri fark ederek kendini korumaya odaklanır. Bu yüzden bir olayın genellikle ilk olarak olumsuz yönünü görürüz. Ancak, kendini geliştiren ve zihinsel süreçlerini eğiten insanlar, olumsuzluğu fark ettikten sonra hemen olumlu yönünü de görebilir ve olumlu bir şekilde hareket etmeyi seçebilirler. Bu, insana özgü bir beceridir ve zihinselleştirme olarak adlandırılır. Zihinselleştirme, kişinin olumsuz düşünceleri anlamlandırıp olumlu bir bakış açısına dönüştürebilmesini sağlar. Bu beceriyi geliştirmek, kişinin yaşam kalitesi ve ilişkileri üzerinde doğrudan bir etki yapar.” dedi.

"Toplum olarak çok öfkeliyiz"

“Ne yazık ki, toplum olarak çok öfkeli bir hale geldik.” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Oysa bu sorunların çözümü oldukça basit; ancak bu konulara biraz yatırım yapmak ve zaman ayırmak gerekiyor. Kendine yatırım yapmak, mal, mülk ve paraya yatırımdan daha mı önemsiz? Kesinlikle hayır. Kendimize yaptığımız yatırım, hem bireysel hem de toplumsal olarak en değerli yatırım olacaktır.” şeklinde sözlerini tamamladı. (İLKHA)



Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetlerden bir sosyal hizmette gazetecilere…

Erzurum’da Futbolun Kalbi Karakoca’nın yanındaydı…

Başkentler şehri Erzurum…

Erzurum'da 4,5 büyüklüğünde deprem

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ VE ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDEN MODERN TARIM İÇİN İŞ BİRLİĞİ

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, KIŞ OYUNLARININ AÇILIŞ TÖRENİNDE YERİNİ ALDI

Gençlik Girişim ve Eğitim  Derneği Erzurum Şubesi Kuruldu

2025 ve göremediğimiz Erzurum gerçekleri…

“Horoz Şekeri” okurlarından tam not aldı…

Dadaşın Toyu renkli başladı…

SAGEM'den “Etkili Danışmanlık Hizmetleri” semineri

Konya Meram'da çocuklar maharetlerini sergiledi

Diyarbakır Rehabilitasyon Merkezleri Derneği: Uygulanan kararlar hukuksuzdur

Bursa'dan Kahramanmaraş'a mektup kardeşliği

Bursa Nilüfer Belediyesi’nin 3. kreşi faaliyete geçiyor

Kocaeli'den 1 yılda 9 bin kişiye ilk yardım eğitimi

Sakarya minyatür dersleriyle derinlikleri keşfediyor

İzmir'de miniklere iklim eğitimi

Bursa’nın yeni Fen Lisesi öğrencilerine kavuşmak için gün sayıyor

İzmir'den okullara hijyen seti desteği... 2025’te de sürecek

İki akaryakıt tankeri çarpıştı: 6 yaralı

Kanada'dan Trump'a cevap: Kanada'nın ABD'ye katılmasının en ufak bir ihtimali bile yok

Şanlıurfa’da okul bahçesine mermi düştü, öğrenciler ölümden döndü

ABD'de orman yangınları nedeniyle acil durum ilan edildi

Rusya'dan Myanmar'a savaş uçağı teslimatı

Minibüs ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Mısır uçağı Suudi Arabistan'a zorunlu iniş yaptı

Panama'dan Trump'ın açıklamalarına sert yanıt

ABD'de kar fırtınası: 9 ölü

ABD'den Ukrayna'ya silah yardımı

Rusya, Ukrayna'yı güdümlü bomba ile vurdu

Domuz sürüsünün saldırısına uğrayan şahıs düştüğü uçurumdan helikopterle alındı

Çin’de yeni salgın endişesi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: 2025 yılını Malatya'nın ayağa kalkmış yılı olarak görüyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Tekirdağ'da trafik kazası: 6 yaralı

Türk Türkü Korursa Tanrı Türkü Korur Kollar

Malatya'da karbonmonoksit zehirlenmesi: 1 ölü

İHA saldırısı sonrası Rusya'da acil durum ilan edildi

Havaların soğumasıyla birlikte bala olan ilgi arttı

Hindistan, Afganistan'da kalkınma projelerine katılmayı değerlendiriyor

İngiltere'de grip alarmı

SURİYE TÜRKMENLERİ İSTANBUL’DA AÇIKLAMA YAPTI

Havaların soğumasıyla birlikte bala olan ilgi arttı

Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetlerden bir sosyal hizmette gazetecilere…

ŞARKTAN GARBA GERİLEN TÜRKLÜK YAYLARI KIRZIOĞLU ve ERÖZ

HÜDA PAR Milletvekili Demir: LGBT propagandası yasaklanmalı

Erzurum’da Futbolun Kalbi Karakoca’nın yanındaydı…

İspanya Başbakanı Elon Musk'ı "nefreti körüklemekle" suçladı

HÜDA PAR Malatya İl Başkanı Sevgili'den sergilenmek istenen ahlak dışı tiyatroya tepki

Yükleniyor