Bugün, 15 Ocak 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    9715,86%-0,18
  • DOLAR

    35,50% 0,08
  • EURO

    36,59% 0,04
  • GRAM ALTIN

    3055,09% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4876,78% 0,00

Ve beklenen karar alındı!

VALİLİK GENEL EMRİ / 2024/2

ERZURUM 10.08.2024 08:49:00 0
Ve beklenen karar alındı!

Ve beklenen karar alındı!

Erzurum Yerel ve Ulusal Yayının güzide araçlarından tum1haber/medya tarafından 25 Temmuz 2024 tarihinde yayına alınan ve “Burası Aziziye tabyaları buyurun tarih eğitimine” adlı başlık ile “ilk” olarak kamuoyuna duyurusu yapılan özel haberimiz sonrasında diğer basın organlarımızca da kayıtsız kalınmayarak vurgusu yapılan, başta Aziziye Tabyaları olmak üzere şehrimiz sınırlarında bulunan tüm kültürel varlıklarımız Valilik Makamımızın ve Erzurum Valimiz Mustafa Çiftçi’nin kapsamlı çalışmaları doğrultusunda koruma altına alınmıştır.

Gelecek nesillere tarih ve kültür mirası olarak kalacak olan bu tür yerlere gösterilen bu yaklaşım hassasiyeti bizleri ziyadesiyle memnun etmiş olup, bu tür farkındalık ve pozitif ayrımcılık içeren yayınlarla halkımızın bilinçlendirilmesi çalışmalarımıza devam edeceğimizin bilinmesini kamuoyuna arz ederiz.      

 

Kültürel ve Doğal Miras Değerlerinin Korunması

VALİLİK GENEL EMRİ

2024/2

İnsanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar binlerce yıllık uygarlık tarihi içinde insanın doğrudan doğruya veya doğa ile birlikte yarattığı ve bugün "tarihi, kültürel ve doğal miras" olarak adlandırdığımız değerlerin korunması, çağımızda insanlığın ortak sorunu olan ve üzerinde önemle durulması gereken bir konudur.

"Kültür varlıkları"; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır.

Amaç

Bu genel emrin amacı; ilimizde yer alan kültürel ve tarihi miras değerlerimizin korunması, bu alanlarda suç unsurlarının önlenmesi, gelecek nesillere kültürel değerlerimizin aktarılmasında kamu kurum ve kuruluşlarının iş birliği ile huzur ve güven ortamının oluşturulması ve kamu esenliğinin sağlanmasını amaçlar.

Kapsam

İlimizin doğusunda bulunan Deveboynu Geçidi, kuzeyinde bulunan Gürcü boğazı, güneyinde bulunan Palandöken geçidi; Ağzıaçık, Büyük Palandöken, Büyük

Höyük, Çobandede, Dolangez, Gez, Aziziye -I, Aziziye-II, Aziziye III, İlave, Karagöbek, Küçük Palandöken, Küçük Höyük, Mecidiye, Sivişli, Şahappaşa, Toparlak, Uzunahmet, Büyük Kiremitlik, Küçük Kiremitlik, Ahali, Sütnişan, Orta Höyük tabyalarımızın korunması, koruma altına alınan alanlar ve yetkili makamlarca koruma altına alınacak alanlar ile bu alanlara ulaşım yollarını kapsar.

Dayanak

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 5442 İl İdaresi Kanunu, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu, 5236 Kabahatler Kanunu, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 5996 Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Milli Parklar Yönetmeliği'ne dayanılarak bu genel emir yayımlanmıştır.

Anayasanın 63'üncü maddesinde; "Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.”

 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9'uncu maddesinde; "...

C) Vali, kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve diğer mevzuatın neşir ve ilanını ve uygulanmasını sağlamak ve talimat ve emirleri yürütmekle ödevlidir. Bu işlerin gerçekleştirilmesi için gereken bütün tedbirleri almaya yetkilidir.

Ç) Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve diğer mevzuatın verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için valiler genel emirler çıkarabilir ve bunları ilan ederler.

E) İlin her yönden genel idare ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur.

i) Vali, Devlet, il, belediye, köy ve diğer kamu tüzelkişiliklerine ait genel ve özel mülklerin yangın ve benzeri tehlikelere karşı korunmasını, iyi halde tutulmasını, değerlenmesini ve iyi halde idaresini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını ilgililerden ister ve denetler.

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 9'uncu maddesinde; "Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde koruma bölge kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarında inşaî ve fizikî müdahalede bulunulamaz, bunlar yeniden kullanıma açılamaz veya kullanımları değiştirilemez. Esaslı onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, yakma, kazı veya benzeri işler inşaî ve fizikî müdahale sayılır."

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 10'uncu maddesinde; "Her kimin mülkiyetinde veya idaresinde olursa olsun, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almak, aldırmak ve bunların her türlü denetimini yapmak veya kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve valiliklere yaptırmak, Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir." hükmü yer almaktadır.

Ortak Hükümler

1-İşbu Genel Emir kapsamına giren yerlerde, tabii ve ekolojik denge ve tabii ekosistem değeri bozulamaz, yaban hayatı tahrip edilemez, bu sahaların tarihi, kültürel ve ekolojik özelliklerinin kaybolmasına, değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su, hava kirlenmesi vb. çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılamaz.

2-Korunan alanlarda bulunan her türlü donatı elemanına zarar verilmesi yasaktır.

3-Söz konusu sahalarda yer ateşi yakmak yasaktır.

4-Korunan alanlarda çevreyi rahatsız edecek şekilde ses yayını yapmak, gürültü çıkarmak, kavga etmek gibi çevreye rahatsızlık verici davranışlarda bulunmak yasaktır.

5-Bu sahalarda doğal görselliğin, kamu sağlığının, çevre temizliğinin ve trafik güvenliğinin korunabilmesi ve sürdürülebilmesi amacıyla ilgisine göre Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından belirlenen yerler dışında ve söz konusu sahalara ulaşım yolları üzerinde yetkili kurumlardan izin ve ruhsat almaksızın her türlü sabit ya da seyyar ürün satışı yapmak, seyir alanı oluşturmak, alan işgal etmek, barınak oluşturmak yasaktır.

6-Korunan alanlar içinde otlatma yapmak ve hayvan yatırmak yasaktır.

7-Korunan alanlarda ticari amaçlı her türlü film, fotoğraf ve drone çekimleri özel izne tabi olup ilgisine göre Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nden veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden izin almadan çekim yapılması yasaktır.

8-Burada belirtilmeyen durumlarda da Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Valilik ve diğer ilgili makamlarla istişare ederek her türlü tedbiri almaya yetkilidir.

Cezai Hükümler

Bu kararlara uymayanlar hakkında; fiilleri ayrıca bir suç oluşturması halinde gereğinin yapılması saklı kalmak kaydıyla, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümlerine göre cezai işlem uygulanır. Bu Genel Emir yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer. 

Kamuoyuna ilanen tebliğ olunur.

 

 


Haber Editörü

Vedat Kan

vedudi25@gmail.com

Döviz kurlarında son durum

Konya'da KONTİMDER'den yeni dönem faaliyet çalıştayı

Manisa Büyükşehir Meclisi 'denetim' üyelerini seçti

Erdoğan'dan Öcalan'a ev hapsi sorusuna yanıt: Son noktayı koydu!

KTO akaryakıt sorununu Ataş'a iletti

Kayseri'de 'Hücre-6' operasyonu: 19 gözaltı!

Bir Sovyet casusu Kraliçe Elizabeth'in sarayında "bilgisi olmadan" çalıştı

Putin karşıtı Navalni, hayatta olmadığı halde "terörist" listesinden çıkarılmıyor

Peru lideri Boluarte'nin burun ameliyatı başına iş açtı

Kate Middleton kanserin gerilediğini açıkladı

Soykırımcı rejim Gazze'de katliam yaptı: En az 18 şehit

Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Şirik, Onkoloji Merkezi'ndeki hastaları ziyaret etti - Videolu Haber

Düzce'de araç trafiğine kapalı caddede kaza

Pezeşkiyan: İran hiçbir zaman Trump'a suikast düzenlemeyi planlamadı

Son rötuşlar yapılmaya başlanırken Gazze anlaşmasının yeni ayrıntılarını ortaya koyuyor

Siyaset denizinde gaz düşüşü. Ukrayna üzerinden Rus transitinin durdurulmasının ardından AB'deki durum

Trump'ın ekibi Ukrayna için savaşın 'mümkün olduğunca avantajlı' bir şekilde sona ermesini istiyor

Zelenskyy, Hava Kuvvetleri'ndeki görev değişikliği tartışmasına yanıt verdi

Direniş savaşçıları Batı Şeria'nın kuzeyindeki İsrail saldırılarına karşı koyuyor

Lavrov, Suriye'de dış güçlerin de dahil olduğu kapsayıcı diyalog çağrısında bulundu

İsrail saldırıları Gazze'de yerinden edilmiş Filistinlileri öldürdü, yaraladı

Biden, Küba'yı terör listesinden çıkaracak

Güney Kore, 2027 yılına kadar biyoteknoloji alanında dünyanın 5 liderinden biri olmayı hedefliyor

Güney Kore, ABD ve Japonya, Kuzey Kore füze fırlatmalarının ardından B-1B bombardıman uçağının da yer aldığı ortak hava tatbikatları düzenliyor

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Meteoroloji'den kuvvetli sağanak ve kar uyarısı

Görevden alınan Yoon, başarısız sıkıyönetim ilanı nedeniyle tutuklandı

Çin’den Tayland’daki Uygurlara ilişkin Açıklama

Çin, Tayvan işgali için rıhtım inşa ediyor

Bu ürünlerin marketlerde satılması zorunlu oldu! Bakanlık duyurdu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Kutlu: biz bir sistem takımıyız…

Diş Hekimliği Fakültesinde "Temel Diş Hekimliği Bilimleri Bölümü" Açıldı

3 Kat Hızlı Bilgisayarlı Tomografi (BT) Cihazı, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesine Alındı

TYB Erzurum ve bir Cemil Meriç okuması daha: “İnananlar Kardeştir…”

GENÇ DADAŞLAR ZİRVEYE DOĞRU EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR

REKTÖR HACIMÜFTÜOĞLU'NDAN BİRLİK MESAJI GELDİ

SERKANDAŞ SİGORTA BÜYÜKLER AMATÖR KÜME İLK DEVRESİ TAMAMLANDI

DADAŞIN HESABI TUTMADI

ERZURUM B.B. U-15 YAŞ GRUBU ŞAMPİYONU YAKUTİYE SPOR OLDU

ATAFOM UNIVERSITY’den Erzurum için eğitim desteği

Bursa Milli Eğitim'den 'mektup yazma' yarışması

Adıyaman'da son teknoloji laboratuvara sahip Anadolu Lisesi açıldı

Sakarya’nın minikleri ‘bağımlılık’ tehlikesini oyunlarla öğrendi

Eğitimde yeni düzenleme... Şehit ve gazi çocuklarına okul hizmetleri ücretsiz olacak

Bursa İnegöl'de fuar öncesi eğitim

Konya'da öğrencilere ilk ödeme yapıldı

Sakarya zabıtasından okullarda trafik eğitimi

Karne çocuğun değerini belirleyen ölçüt değildir

İzmir’den Aliağa Belediyesi personeline anlamlı eğitim

2 ilde eğitime "kar" tatili

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 18 16 0 2 30 50
2.Fenerbahçe 18 13 2 3 27 42
3.Samsunspor 18 11 4 3 14 36
4.Göztepe 18 9 5 4 14 31
5.Eyüpspor 18 8 4 6 10 30
6.Beşiktaş 18 8 4 6 8 30
7.İstanbul Başakşehir 18 7 6 5 4 26
8.Gazişehir Gaziantep 18 7 7 4 -1 25
9.Rizespor 18 7 8 3 -8 24
10.Trabzonspor 18 5 6 7 6 22
11.Alanyaspor 18 5 6 7 -2 22
12.Kasımpaşa 18 4 5 9 -6 21
13.Antalyaspor 18 6 9 3 -16 21
14.Sivasspor 18 5 8 5 -7 20
15.Konyaspor 18 5 8 5 -7 20
16.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
17.Bodrum FK 18 4 11 3 -11 15
18.Hatayspor 18 1 11 6 -15 9
19.Adana Demirspor 18 2 14 2 -23 5

YAZARLAR