Bugün, 10 Eylül 2024 Salı
  • BIST 100

    9624,04%-0,78
  • DOLAR

    34,03% -0,02
  • EURO

    37,55% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2749,53% 0,23
  • Ç. ALTIN

    4462,77% 0,00

Ve beklenen karar alındı!

VALİLİK GENEL EMRİ / 2024/2

ERZURUM 10.08.2024 08:49:00 0
Ve beklenen karar alındı!

Ve beklenen karar alındı!

Erzurum Yerel ve Ulusal Yayının güzide araçlarından tum1haber/medya tarafından 25 Temmuz 2024 tarihinde yayına alınan ve “Burası Aziziye tabyaları buyurun tarih eğitimine” adlı başlık ile “ilk” olarak kamuoyuna duyurusu yapılan özel haberimiz sonrasında diğer basın organlarımızca da kayıtsız kalınmayarak vurgusu yapılan, başta Aziziye Tabyaları olmak üzere şehrimiz sınırlarında bulunan tüm kültürel varlıklarımız Valilik Makamımızın ve Erzurum Valimiz Mustafa Çiftçi’nin kapsamlı çalışmaları doğrultusunda koruma altına alınmıştır.

Gelecek nesillere tarih ve kültür mirası olarak kalacak olan bu tür yerlere gösterilen bu yaklaşım hassasiyeti bizleri ziyadesiyle memnun etmiş olup, bu tür farkındalık ve pozitif ayrımcılık içeren yayınlarla halkımızın bilinçlendirilmesi çalışmalarımıza devam edeceğimizin bilinmesini kamuoyuna arz ederiz.      

 

Kültürel ve Doğal Miras Değerlerinin Korunması

VALİLİK GENEL EMRİ

2024/2

İnsanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar binlerce yıllık uygarlık tarihi içinde insanın doğrudan doğruya veya doğa ile birlikte yarattığı ve bugün "tarihi, kültürel ve doğal miras" olarak adlandırdığımız değerlerin korunması, çağımızda insanlığın ortak sorunu olan ve üzerinde önemle durulması gereken bir konudur.

"Kültür varlıkları"; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır.

Amaç

Bu genel emrin amacı; ilimizde yer alan kültürel ve tarihi miras değerlerimizin korunması, bu alanlarda suç unsurlarının önlenmesi, gelecek nesillere kültürel değerlerimizin aktarılmasında kamu kurum ve kuruluşlarının iş birliği ile huzur ve güven ortamının oluşturulması ve kamu esenliğinin sağlanmasını amaçlar.

Kapsam

İlimizin doğusunda bulunan Deveboynu Geçidi, kuzeyinde bulunan Gürcü boğazı, güneyinde bulunan Palandöken geçidi; Ağzıaçık, Büyük Palandöken, Büyük

Höyük, Çobandede, Dolangez, Gez, Aziziye -I, Aziziye-II, Aziziye III, İlave, Karagöbek, Küçük Palandöken, Küçük Höyük, Mecidiye, Sivişli, Şahappaşa, Toparlak, Uzunahmet, Büyük Kiremitlik, Küçük Kiremitlik, Ahali, Sütnişan, Orta Höyük tabyalarımızın korunması, koruma altına alınan alanlar ve yetkili makamlarca koruma altına alınacak alanlar ile bu alanlara ulaşım yollarını kapsar.

Dayanak

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 5442 İl İdaresi Kanunu, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu, 5236 Kabahatler Kanunu, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 5996 Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Milli Parklar Yönetmeliği'ne dayanılarak bu genel emir yayımlanmıştır.

Anayasanın 63'üncü maddesinde; "Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.”

 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9'uncu maddesinde; "...

C) Vali, kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve diğer mevzuatın neşir ve ilanını ve uygulanmasını sağlamak ve talimat ve emirleri yürütmekle ödevlidir. Bu işlerin gerçekleştirilmesi için gereken bütün tedbirleri almaya yetkilidir.

Ç) Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve diğer mevzuatın verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için valiler genel emirler çıkarabilir ve bunları ilan ederler.

E) İlin her yönden genel idare ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur.

i) Vali, Devlet, il, belediye, köy ve diğer kamu tüzelkişiliklerine ait genel ve özel mülklerin yangın ve benzeri tehlikelere karşı korunmasını, iyi halde tutulmasını, değerlenmesini ve iyi halde idaresini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını ilgililerden ister ve denetler.

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 9'uncu maddesinde; "Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde koruma bölge kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarında inşaî ve fizikî müdahalede bulunulamaz, bunlar yeniden kullanıma açılamaz veya kullanımları değiştirilemez. Esaslı onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, yakma, kazı veya benzeri işler inşaî ve fizikî müdahale sayılır."

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 10'uncu maddesinde; "Her kimin mülkiyetinde veya idaresinde olursa olsun, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almak, aldırmak ve bunların her türlü denetimini yapmak veya kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve valiliklere yaptırmak, Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir." hükmü yer almaktadır.

Ortak Hükümler

1-İşbu Genel Emir kapsamına giren yerlerde, tabii ve ekolojik denge ve tabii ekosistem değeri bozulamaz, yaban hayatı tahrip edilemez, bu sahaların tarihi, kültürel ve ekolojik özelliklerinin kaybolmasına, değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su, hava kirlenmesi vb. çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılamaz.

2-Korunan alanlarda bulunan her türlü donatı elemanına zarar verilmesi yasaktır.

3-Söz konusu sahalarda yer ateşi yakmak yasaktır.

4-Korunan alanlarda çevreyi rahatsız edecek şekilde ses yayını yapmak, gürültü çıkarmak, kavga etmek gibi çevreye rahatsızlık verici davranışlarda bulunmak yasaktır.

5-Bu sahalarda doğal görselliğin, kamu sağlığının, çevre temizliğinin ve trafik güvenliğinin korunabilmesi ve sürdürülebilmesi amacıyla ilgisine göre Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından belirlenen yerler dışında ve söz konusu sahalara ulaşım yolları üzerinde yetkili kurumlardan izin ve ruhsat almaksızın her türlü sabit ya da seyyar ürün satışı yapmak, seyir alanı oluşturmak, alan işgal etmek, barınak oluşturmak yasaktır.

6-Korunan alanlar içinde otlatma yapmak ve hayvan yatırmak yasaktır.

7-Korunan alanlarda ticari amaçlı her türlü film, fotoğraf ve drone çekimleri özel izne tabi olup ilgisine göre Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nden veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden izin almadan çekim yapılması yasaktır.

8-Burada belirtilmeyen durumlarda da Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Valilik ve diğer ilgili makamlarla istişare ederek her türlü tedbiri almaya yetkilidir.

Cezai Hükümler

Bu kararlara uymayanlar hakkında; fiilleri ayrıca bir suç oluşturması halinde gereğinin yapılması saklı kalmak kaydıyla, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümlerine göre cezai işlem uygulanır. Bu Genel Emir yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer. 

Kamuoyuna ilanen tebliğ olunur.

 

 


Haber Editörü

Vedat Kan

vedudi25@gmail.com

Okulun ilk gününde öğrencilere defter ve kırtasiye desteği Keşan Belediyesi’nden

DEVA'lı Esen'den 'Narin' açıklama

Mantolamada hatalı uygulama yüksek maliyetlere yol açabiliyor

'Bir Psikiyatrla Sohbetler' Galata İstanbul'da

Bakan Göktaş: Narin'in davasına müdahil olacağız

Dış ticaret haddi 1,9 puan geriledi

Demir'den ilk derse boykot çağrısına tepki

Bot hesaplarla provokatif paylaşımlara İçişleri'nden yakın mercek

Son ödemelerle 'aile'lere 95,9 milyar TL destek

Bakan Şimşek: İşgücümüz OVP hedefleriyle uyumlu

Bursa garaj mahallelerinde pazar alanı sorunu bitmek bilmiyor

Bursa Gastronomi Festivali’nde ünlüler yağmuru

Gürhan Akdoğan: "Atatürk’ün adını verdiği Merinos ismi ve marka hakları satılamaz"

İlköğretim Haftası Mudanya'da etkinliklerle kutlandı

İpsala Gümrüğü’ndeki trafik kazası ile ilgili Valilik’ten açıklama

Bursa Mudanya’daki kütüphane kitapseverlerin ilgi odağı oldu

Nilüfer Belediyesi parklarda çevre düzenlemelerine devam ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Güçlenmiş olarak yola devam edeceğiz

"Mavi Ekran" krizine karşı yerli ve milli yazılım çözümleri

Tamamlayıcı emeklilik sistemi kıdem tazminatını tehlikeye mi atıyor?

Ertem Şener’den Eren Elmalı'ya ağır eleştiri: Torpil olmasa oynayamaz

Alanyurt’tan İnegöl’e yeni güzergah için çalışmalar sürüyor

Mustafakemalpaşa’ya değer katacak proje

asın Konseyi İkinci Başkanı Başar Yaltı Cumhuriyet Vakfı Yönetimi'ne alındı. Peki nasıl? Basın Konseyi'ni karıştıran skandalı 12punto.com.tr yazarı ve gazeteci Mustafa Büyüksipahi kaleme aldı

Gölcük Belediyesi Konservatuarı başvuruları 16 Eylül'de başlıyor

PET-BT cihazı Tokat'a kazandırıldı

Uzmanlar uyarıyor: Sahte güneş gözlüklerine dikkat

Adıyaman’da ilköğretim haftası coşkuyla başladı

Adıyaman Belediyesi Geleneksel Sünnet Şöleni için hazırlıklarını tamamladı

Sefo'dan 'Kaçak Göçek'!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Erzurum SMMMO dan UCİMe destek sözü

Palandöken’in Arda’sı rüştünü ispatladı, sırada ligler var

Vali Çiftçi’den 2024-2025 İlköğretim Haftası Kutlama Mesajı

Muasır medeniyetler seviyesine çıkarak, güçlü kalkınmış müreffeh bir ülke olacağız…

İlk ders “Aşk-ı Vatan”…

Tarihin ışığında ilk ders…

ERZURUM B.B. U-14 YAŞ GRUBU 5' İNCİ HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI

Profesyonel ellerde doğallığınızla yenilenin

ERZURUM B.B. U-14 YAŞ GRUBU MÜSABAKALARI HARİKA MÜCADELELER İLE DEVAM EDİYOR

Bir taze haber(!) de bizden olsun o zaman…

Okulun ilk gününde öğrencilere defter ve kırtasiye desteği Keşan Belediyesi’nden

Demir'den ilk derse boykot çağrısına tepki

Bursa Osmangazi'den çocuklara 'Stratejik' eğitim

Ek yerleştirmede son 1 gün... Taban puana dikkat!

İstanbul'da 100 bin öğrenciye 'Sen Oku Diye' desteği

DEÜ’den 9 eylül’e özel kurtuluş paneli

  ENTRANT projesinin ilk toplantısı gerçekleştirildi

Okulda sıra olmaması nedeniyle öğrenciler ders başı yapamadı

Bakan Tekin: Okullarda akran zorbalığı ile mücadele edilecek

Başkan Akgün ilk zili öğrencilerle birlikte çaldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
2.Galatasaray 3 3 0 0 6 9
3.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
4.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
5.İstanbul Başakşehir 3 2 0 1 5 7
6.Göztepe 4 1 0 3 2 6
7.Samsunspor 3 2 1 0 2 6
8.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
9.Konyaspor 4 1 2 1 -2 4
10.Sivasspor 4 1 2 1 -2 4
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 4 1 2 1 -5 4
13.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
14.Bodrum FK 4 1 3 0 -4 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1

YAZARLAR