10117,34%0,59
34,87% 0,03
36,68% 0,18
3034,93% -0,35
4884,17% 0,32
Volkswagen, Çin’in Uygurlara yönelik soykırım ve zorla çalıştırma politikalarına ilişkin uzun süredir devam eden kamuoyu baskılarının ardından, Doğu Türkistan’daki tüm operasyonlarını sonlandırma kararı aldı.
Alman otomotiv devi Volkswagen 27 Kasım 2024 tarihli açıklamasında, sözde "Xinjiang Uygur Özerk Bölgesindeki" bütün operasyonlarından çekilme kararı aldığı ve şirketin Çinli ortağı SAIC’nin bölgedeki fabrika ve test pistlerinin devlete ait Shanghai Lingang Development Group’un bir iştiraki olan Shanghai Motor Vehicle Inspection Certification’a (SMVIC) satma konusunda anlaşmaya vardığı kaydedildi.
Anlaşmanın finansal detaylarına ilişkin bilgi verilmezken, fabrikanın tüm çalışanlarının SMVIC tarafından devralınacağı belirtildi.
Çin, Volkswagen’in en büyük satış pazarı olurken, Doğu Türkistan’ın soykırım, zorla çalıştırma ve başka insan hakları ihlalleriyle sıklıkla gündeme gelmesine rağmen Valkswagen’in bölgedeki fabrikasının operasyonlarına devam etmesi uzun süredir çeşitli insan hakları örgütleri tarafından eleştiriliyordu.
Volkswagen ise fabrikanın insanların durumunu iyileştirmeye yardımcı olduğunu savunarak defalarca operasyonlarını sonlandırmayı reddetmişti. Fakat Şubat 2024’de Alman Handelsblatt gazetesi, otomotiv devinin Turpan şehrindeki bir test pistinin inşası sırasında Uygurların zorla çalıştırıldığıyla ilgili kanıtlarını ortaya koymasıyla Volkswagen’in bölgedeki operasyonlarına karşı sesler yükselmişti.
Öte yandan Alman otomobil üreticisi Volkswagen’e, Çin hükümeti destekli “SAIC Motor Corp.” ile ortak girişiminin bir yan kuruluşu tarafından işletilen Doğu Türkistan’ın Urumçi kentindeki tesisinde Uygur Türkü işçilere kötü muamele edildiğine dair suçlamalar yöneltilmişti. Şirket yetkilileri ise Doğu Türkistan’daki fabrikasını savunarak, böyle bir durumun söz konusu olmadığını iddia etmişti.
Fakat Ağustos 2024’te hak savunucu kuruluşlarca özel olarak ele geçirilen sızıntı denetim raporuyla Şirket yetkililerin yalanları tamamen çürütülmüş oldu.
Söz konusu Rapor, Volkswagen'in Guangdong Liangma Law tarafından yürütülen ve Berlin merkezli danışmanlık şirketi Löning tarafından denetlenmiş olup, en temel uluslararası sosyal hesap verebilirlik standartlarını karşılayamadığı, Volkswagen’in zorla çalıştırma iddialarından aklandığına dair iddiaları sadece yanıltıcı değil, aynı zamanda VW’yi dünyanın en kötü insan hakları zulümlerinden birine bulaştıran kasıtlı bir örtbasın parçası olduğunu açıkça ortaya koymuştu.obil üreticisi Volkswagen’e, Çin hükümeti destekli “SAIC Motor Corp.” ile ortak girişiminin bir yan kuruluşu tarafından işletilen Doğu Türkistan’ın Urumçi kentindeki tesisinde Uygur Türkü işçilere kötü muamele edildiğine dair suçlamalar yöneltilmişti. Şirket yetkilileri ise Doğu Türkistan’daki fabrikasını savunarak, böyle bir durumun söz konusu olmadığını iddia etmişti.