Tarih: 03.07.2024 08:50

Xi, Çin-Kazakistan ortaklığının benzersizliğini övdü

Facebook Twitter Linked-in

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Salı günü yaptığı açıklamada, Çin ve Kazakistan'ın benzersiz, kalıcı ve kapsamlı bir stratejik ortaklık kurduğunu söyledi.

Şi, Kazakistan'a resmi ziyarette bulunmak üzere Astana'ya varışında yaptığı yazılı açıklamada, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi'nin 24. Toplantısı'na da katılacağını bildirdi.

Çin Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in daveti üzerine güzel ülke Kazakistan'ı ziyaret etmekten ve Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesine katılmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Çin hükümeti ve halkı adına Tokayev'e ve dost Kazak halkına içten selamlarını ve en iyi dileklerini ilettiğini kaydetti.

Şi, Çin ile Kazakistan'ın uzun bir dostluk geleneğine sahip olduğunu kaydetti.

İki bin yıldan fazla bir süre önce antik İpek Yolu'nun iki ülkeyi birbirine bağladığını ve dostça bir değişim tarihinin başlangıcını oluşturduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

Şi, Çin ile Kazakistan arasında diplomatik ilişkiler kurulmasının üzerinden geçen 32 yıl boyunca, ilişkinin zamanın sınavından ve uluslararası arenadaki iniş çıkışlardan başarıyla geçerek, benzersiz, kalıcı ve kapsamlı bir stratejik ortaklığa dönüştüğünü söyledi.

Ayrıca iki millet arasındaki ebedi dostluğun zamanla daha da güçlendiğini, komşu ülkeler arasında dayanışma, karşılıklı fayda ve karşılıklı başarının bir örneği olduğunu söyledi.

Şi, 11 yıl önce İpek Yolu Ekonomik Kuşağı'nın ortak inşası girişimini ilk kez Kazakistan'da ortaya attığını hatırlatarak, bugün Çin ile Kazakistan arasındaki Kuşak ve Yol iş birliğinin verimli sonuçlar verdiğini söyledi.

Şi, iki taraflı ekonomik ve ticari iş birliğinin yeni zirvelere ulaştığını, halklar arası ve kültürel alışverişlerin çok sayıda önemli noktaya ulaştığını, iki tarafın uluslararası iş birliğinin yakın ve etkili olduğunu, bunun sadece iki halkın refahını iyileştirmekle kalmadığını, aynı zamanda uluslararası ve bölgesel duruma daha fazla istikrar ve pozitif enerji kattığını sözlerine ekledi.

Ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüşeceğini ve Çin-Kazakistan ilişkileri, çok yönlü işbirliği ve iki ülkeyi ilgilendiren diğer uluslararası ve bölgesel konular hakkında derinlemesine görüş alışverişinde bulunacağını belirten Cumhurbaşkanı, Çin-Kazakistan arasında kalıcı kapsamlı stratejik ortaklığın geliştirilmesi için yeni planlar ve düzenlemeler yapılmasının amaçlandığını kaydetti.

Şi ayrıca, ŞİÖ zirvesine katılmayı ve tüm taraflarla örgütün geleceği ve bu önemli çok taraflı mekanizma için yeni ve daha büyük ilerlemeler sağlamak amacıyla iş birliğini ilerletmenin yollarını görüşmeyi sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Üç Kazak Hava Kuvvetleri savaş uçağı, Xi'nin uçağı ülkenin hava sahasına girdikten sonra ona eşlik etmek için havalandı. Tokayev, Xi'yi karşılamak için havaalanında büyük bir karşılama töreni düzenledi. Bir grup Kazak çocuğu Çince "Anavatan'a Övgü" şarkısını söyledi.

Salı akşamı Xi ve Tokayev, Çin-Kazakistan ilişkileri ve her iki tarafın da endişe duyduğu konuları ele alarak, keyifli ve sıcak bir ortamda akşam yemeğinde samimi ve dostça bir sohbet gerçekleştirdiler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —